Η κόρη μου που διαμένει στην Αγγλία κάνει μία διατροφή (δίαιτα) και είναι πολύ ευχαριστημένη, οπότε κάθισε να μου τη γράψει και εγώ σας τη μεταφέρω:
Στην Αγγλία έχω γραφτεί στο Slimming World και επιτέλους έχω βρει την διατροφή που μου ταιριάζει. Το λέω διατροφή γιατί δε νιώθω ότι κάνω δίαιτα και θα μπορώ να τρέφομαι με αυτούς τους κανόνες όλη μου τη ζωή. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Slimming World δυστυχώς οπότε θέλησα να γράψω τις οδηγίες του για τη μαμά μου που μου τις ζήτησε αλλά μιας και μπορεί να υπάρχουν και άλλοι που να τους ενδιαφέρει να μάθουν για αυτές, είπα να τις μοιραστώ στο blog.
Το Slimming World δεν είναι μόνο οι οδηγίες, αλλά συμμετέχω σε εβδομαδιαίες συναντήσεις όπου η τοπική ομάδα μας ζυγίζεται και μοιράζει τις εμπειρίες της. Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι εβδομαδιαίες συναντήσεις κάνουν τη διαφορά, μιας και βλέπεις πως πασχίζουν και οι άλλοι, δε νιώθεις άσχημα αν δεν έχεις χάσει κιλά σε μία εβδομάδα, ανταλλάσσουμε ιδέες, κλπ. Η ομάδα έχει και σελίδα facebook που σε κρατάει σε εγρήγορση, οπότε κάποιος που θα την κάνει μόνος του είναι σε μειονεκτική θέση κατά τη γνώμη μου.
Η διατροφή βασίζεται σε τρεις κατηγορίες:
- Τη "δωρεάν" τροφή - Δηλαδή αυτά που μπορείς να φας σε απεριόριστες ποσότητες. Φυσικά η αρχή είναι ότι τρως όσο πεινάς και θα πάψεις όταν νιώθεις χορτασμένος.
- Τα "υγιεινά" πρόσθετα - Αυτά που πρέπει να τρως κάθε μέρα απαραίτητα για να σε βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού σου.
- Τις "αμαρτίες" - αυτά που λαχταράς να φας αλλά δεν κάνουν καλό σε μεγάλες ποσότητες, γιατί δεν πρέπει να νιώθουμε και τελείως στερημένοι.
Υπάρχουν επίσης και οι εξής έννοιες:
- Τροφές Ταχύτητας (Τ) - δηλαδή αυτές που σε σχέση με τον όγκο τους προσφέρουν λίγες θερμίδες οπότε συμφέρει να τις καταναλώνουμε. Αυτές είναι καλό τις προτιμούμε τουλάχιστον για το ένα τρίτο του γεύματός μας.
- Τροφές Πρωτεινών (Π) - οι πρωτεΐνες μας κάνουν να νιώθουμε πιο χορτάτοι σε μικρότερη ποσότητα από ότι οι άλλους είδους τροφές.
- Τροφές Ινών (Ι) - το να τρώμε τροφές με ίνες μας βοηθά στη λειτουργία της πέψης και της καλής λειτουργίας του εντέρου.
- Τροφές με Ασβέστιο (Α) - Πέρα από το ότι είναι απαραίτητες για την λήψη ασβεστίου για τα κόκαλα και τα δόντια, αναφέρεται ότι έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν στο χάσιμο κιλών.
Η διατροφή ουσιαστικά είναι χαμηλών λιπαρών και καταλήγεις να τρως περιορισμένες θερμίδες την ημέρα, αλλά δεν το καταλαβαίνεις, λόγω των επιλογών που προσφέρει. Γνωρίζω για το debate ανάμεσα σε δίαιτες πολλών λιπαρών - χαμηλών υδατανθράκων με χαμηλών λιπαρών - πολλών υδατανθράκων αλλά στην τελική είναι και τι σου ταιριάζει.
Έχω κάνει Atkins και ένιωθα άρρωστη μετά από ένα μήνα, ενώ δεν την άντεχα γιατί ένιωθα ότι με περιόριζε πολύ. Π.χ. δεν μπορώ να διανοηθώ να μην τρώω μακαρόνια. Τα στοιχεία αυτής της διατροφής που μου αρέσουν είναι ότι μπορώ να μαγειρέψω σχεδόν ότι θέλω (με αλλαγές στον τρόπο μαγειρέματος) ενώ δε χρειάζεται να μετράω ποσότητες στα δωρεάν φαγητά. Σε βάζει επίσης σε μία διαδικασία να επιλέγεις τι θα φας και συστήνει μία ισορροπημένη διατροφή με όλες τις ομάδες τροφών. Περιορίζει κάπως το λίπος για αυτό κι εγώ χρησιμοποιώ τους πόντους για ελαιόλαδο και λιπαρά, γιατί θεωρώ προσωπικά ότι το λίπος είναι απαραίτητο.
Μπανάνες, Μπλε Μούρα, Κεράσια, Σύκα, Σταφύλια, Ακτινίδια, Μάνγκο, Ανανάς, Ρόδι. Δεν είναι ότι δεν μπορούμε να τρώμε αυτά τα φρούτα αλλά τα υπόλοιπα μας βοηθούν περισσότερο. Εγώ τρώω από όλα, απλά προσέχω οι μπανάνες να μην είναι ώριμες για να έχουν περισσότερες ίνες.
Αυτά που συνήθως τρώω είναι: Κόκκινα μούρα, φράουλες, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, μήλα, αχλάδια, μανταρίνια, πεπόνια, και άγουρες μπανάνες
- Λαχανικά - όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα και τουρσί σε ξύδι είναι απεριόριστα. Όλα θεωρούνται ταχύτητος εκτός από:
Κασάβα, Πατάτες, Γλυκοπατάτες, Καλαμπόκι, Κάστανα, Παστινάκη (έχει κανά δύο ακόμα που δεν τα γνωρίζουμε στην Ελλάδα και δε μπορώ να βρω τις ελληνικές ονομασίες).
Γενικά μην αγχώνεσαι το ότι κάτι δεν είναι Ταχύτητος, απλά θα πρέπει να το λάβεις υπόψη για να προσθέσεις άλλα που είναι ταχύτητος στο φαγητό. Π.χ. συστήνουν να τρώμε πράσινη σαλάτα σε κάθε γεύμα ή φρούτα.
- Ψάρια και Θαλασσινά - Όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα και σε κονσέρβες με άλμη (να μην έχει πρόσθετα όπως λάδι γιατί τότε θα πρέπει να προσμετρήσουμε το λάδι στις "αμαρτίες"). Όλα θεωρούνται Πρωτεϊνούχα (οπότε μας χορταίνουν περισσότερο) εκτός από χαβιάρι, στρείδια και κυδώνια. Εγώ τρώω τσιπούρες, χταπόδι, μύδια, γαρίδες, σαρδέλες, κλπ. Μάλιστα συστήνει να τρώει κάποιος τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ψάρια και θαλασσινά και μία από αυτές να είναι λιπαρό ψάρι (όπως σαρδέλες, σολομός).
- Κρέατα και αυγά - Όλα τα κρέατα, είδη αυγών, τα πουλερικά και αλλαντικά αρκεί να έχουν ελάχιστο λίπος, είναι απεριόριστα. Δηλαδή, αφαιρούμε στο χοιρινό το ορατό λίπος, στο κοτόπουλο το λίπος και την πέτσα, διαλέγουμε μοσχάρι με ελάχιστο λίπος (μιας και είναι ενσωματωμένο). Συνιστούν το πολύ 5% λίπος στο κρέας. Το καλό για μένα είναι ότι εδώ στην Αγγλία βρίσκεις κιμά μοσχαρίσιο που αναφέρει το λίπος στη συσκευασία ως 5%. Επίσης βρίσκω μπέικον με 5%, ενώ προσέχω πόσο λίπος έχει το ζαμπόν. Όλα θεωρούνται Πρωτεϊνούχα.
- Γαλακτοκομικά. Στα απερόριστα είναι μόνο τα εξής:
- 0% λιπαρά γιαούρτι (χωρίς πρόσθετα και γεύσεις)
- Χωρίς λιπαρά fromage frais
- Quark (γιατί δεν έχει λιπαρά έτσι κι αλλιώς)
- Χωρίς λιπαρά ή με ελάχιστα cottage cheese
Όλα θεωρούνται Ασβεστούχα
- Ρύζι και Δημητριακά:
- Ρύζι, όλες οι ποικιλίες
- Ξηρά Ζυμαρικά π.χ. μακαρόνια (αλλά όχι φρέσκα που έχουν "αμαρτωλούς" πόντους)
- Ολικής αλέσεως ζυμαρικά θεωρούνται καλύτερα γιατί έχουν και Ίνες
- Κουσκους
- Ξηρά νουντλς
- Κριθάρι (Ίνες)- κι εγώ λατρεύω τις νιφάδες κριθαριού για πρωινό porridge (δηλαδή το βράζω λίγο με νερό, προσθέτω γάλα και το αφήνω να βράσει για άλλο ένα λεπτό και το αφήνω να κρυώσει σε μπολ, οπότε γίνεται κάτι σαν ρυζόγαλο
- Κινόα
Δεν θεωρούνται όμως "δωρεάν" αν είναι αλευροποιημένα.
- Όσπρια - Όλα είναι απεριόριστα και θεωρείται ότι έχουν Ίνες και Πρωτείνες, π.χ. φασόλια, αρακάς, φακές.
- Πρόσθετα απεριόριστα - Αυτά που δίνουν νοστιμιά στο φαγητό αν χρειάζεσαι:
- Όλα τα μπαχαρικά και μυρωδικά.
- Ξύδι, αλάτι και πιπέρι (ακόμα και μπαλσάμικο αλλά προσοχή στο πόσο ζάχαρη έχει)
- Σάλτσα σόγιας (soy sauce), στρειδιών (Oyster sauce), Ταιλανδέζικη σάλτσα ψαριών (Nam pla), Ταμπάσκο, Worcestershire sauce.
- Σκόνη μουστάρδας (η κανονική μουστάρδα έχει πόντους)
- Κύβοι και σκόνη ζωμού
- Ντρέσινγκ χωρίς λιπαρά αρκεί να λέει το μπουκάλι ότι έχει λιγότερο από 50 θερμίδες ανά 100ml, π.χ. βινεγκρετ
- Γλυκαντικά (όχι ζάχαρη) , π.χ. στέβια
- Τοματοχυμός χωρίς λάδι και πρόσθετη ζάχαρη
- Ζελατίνη
- Μαγειρικό σπρέυ λίπους. Αναφέρεται στο Fry Light, εμένα όμως δε μου αρέσουν τα πρόσθετα που έχει και προτιμώ σπρέυ ανόθευτων λαδιών, π,χ. παρθένο ελαιόλαδο. Σε αυτά μετράω πόντους, κάθε πέντε 5-7 ψεκάσματα είναι 1/2 πόντος
- Ροφήματα
- Καφές αν δεν έχει τίποτα πρόσθετο (για τα πρόσθετα θα μετρήσω τους πόντους)
- Τσάι
- 0% ή με χαμηλές θερμίδες αναψυκτικά, πχ coke zero.
Για το ασβέστιο:
Ή σε αγελαδινό 350 ml αποβουτυρωμένο γάλα ή 300 ml 1% γάλα ή 250 ml ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή 175 ml πλήρες γάλα. Οπότε ουσιαστικά δίνει ποσότητα ανάλογα πόσο λιπαρό είναι το γάλα. Προσωπικά θεωρώ ότι το πλήρες είναι καλύτερο, ας είναι σε μικρότερη ποσότητα, μιας και πολλές βιταμίνες και στοιχεία είναι στο λίπος.
Ή σε κατσικίσιο 400 ml αποβουτυρωμένο γάλα ή 275 ml ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή 200 ml πλήρες γάλα. Εγώ προτιμώ κατσικίσιο γάλα γιατί είναι πιο ευκολοχώνευτο αλλά είναι πανάκριβο.
Μετά αναφέρει και τα εναλλακτικά: π.χ. 400 ml χωρίς ζάχαρη γάλα σόγιας ή 300 ml γλυκό γάλα σόγιας, 300 ml χωρίς λακτόζη ημιαποβουτυρωμένο γαλακτοκομικό, 200 ml πλήρες χωρίς λακτόζη, 250 ml ποτό ρυζιού με ασβέστιο, 500 ml με ασβέστιο, γλυκό γάλα αμυγδάλου.
Ή Τυρί, π.χ. 30 γρ. Τσένταρ ή 35 γρ. Ένταμ ή 30 γρ.Έμμενταλ, ή 45 γρ. Φέτα ή 30 γρ. Παρμεζάνα/ Κεφαλοτύρι, κλπ ή 35 γρ. Χαλούμι, ή 50 γρ. Μοτσαρέλα ή 75 γρ. μαλακό τυρί light, ή 90 γρ ρικότα ή 4 τριγωνάκια τυριού light, ή 2 Mini Babybel ή 70 γρ Philadelphia light.
Για τις ίνες:
από Δημητριακά:
- 35 γρ μούσλι
- 40 γρ all-bran
- 30 γρ νιφάδες all-bran
- 35 gr βρώμη για porridge
Δίνει και άλλα παραδείγματα αλλά δε νομίζω να υπάρχουν στην Ελλάδα. Το βασικό είναι να μην έχουν ζάχαρη ή να έχουν ελάχιστη. Δεν περιλαμβάνει νιφάδες καλαμποκιού.
από Ψωμί:
- 60 γρ ολικής αλέσεως ψωμί οποιαδήποτε μορφής, που αντιστοιχεί περίπου και σε 2 φέτες του τοστ (ολικής αλέσεως πάλι)
από Κριτσίνια:
αναφέρεται σε κάποια προϊόντα που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πιστεύω, π.χ. 2 Weetabix ή 3 Ryvita
από Ξηρά φρούτα:
- 50 γρ μήλο
- 50 γρ σύκο
- 40 γρ goji berries
- 65 γρ ξηρά δαμάσκηνα
από Κονσερβοποιημένα φρούτα (όχι σε σιρόπι αλλά σε χυμό μόνο):
- 300 γρ φέτες μήλου
- 125 γρ βερύκοκα
- 350 γρ αχλάδια
- 125 γρ δαμάσκηνα
από Ξηρούς Καρπούς:
- 16 αμύγδαλα
- 5 καρύδια Βραζιλίας
- 14 κάσιους
- 7 κάστανα
- 35 γρ φρέσκια καρύδα
- 23 φουντούκια
- 2 κουταλιές σούπας κοφτές λιναρόσπορος
- 30 μικρά αράπικα φυστίκια
- 35 φυστίκια Αιγίνης
- 2 κουταλιές σούπας κοφτές σουσάμι
- 5 μισά καρυδιού
Παραδείγματα
- Γάλα με δημητριακά για πρωϊνό
- Τοστ με τυρί και ζαμπόν (μιας και το ζαμπόν είναι στα απεριόριστα
Αλλά προσοχή αν θέλεις να φας και γάλα με δημητριακά και τοστ, αφού θα ξεπεράσεις το επιτρεπόμενο όριο των "Υγιεινών Πρόσθετων", τότε θα μετρήσεις ένα από τα δύο με πόντους. Επίσης μην ξεχνάς να συνοδεύεις όποιο γεύμα με φρούτα ή λαχανικά Ταχύτητος που θα βοηθήσουν στο χάσιμο κιλών
Τους πόντους τους παρουσιάζει σε ένα κατεβατό λίστα με κατηγορίες τροφών (π.χ. γαλακτοκομικά) και κατηγορίες φαγητών (π.χ. κινέζικο). Δεν θα ήταν δυνατό να τους γράψω όλους, αλλά έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα είναι Βρετανικά φαγητά που δεν έχουμε στην Ελλάδα.
Το νόημα των πόντων είναι να δείξει πιο απλά πόσο παχυντικά είναι κάποια φαγητά, αντί να μετράμε θερμίδες.
Μπορείς να μετράς τους πόντους αμαρτιών βάσει του εξής υπολογισμού; ένας πόντος ανά 20 θερμίδες
Κάποια από τα αντίστοιχα που υπάρχουν στην Ελλάδα και μπορεί να είναι χρήσιμα για σύγκριση σε πόντους είναι:
Cream Crackers, ένα - 1,0 πόντος
Chocolate Chip Cookies, ένα - 2,5 πόντοι
Digestive μπισκότο, ένα - 3,5 πόντοι
Κρουασάν, ένα, βουτύρου - 9 πόντοι
Μπαγκέτα, 50 γρ - 6,5 πόντοι
Ψωμί του τοστ, μία φέτα (περίπου 30 γρ) - 4,0 πόντοι
Corn flakes, 25 γρ - 5,0 πόντοι
Muesli Alpen 25 γρ - 4,5 πόντοι
Βούτυρο, λάδι κλπ, ένα κουταλάκι του γλυκού - 2,0 πόντοι
Βούτυρο, λάδι, κλπ, ένα κουταλάκι της σούπας - 6,0 πόντοι
Edam τυρί, 25 γρ - 4,0 πόντοι
Emmental και Gouda, 25 γρ - 4,5 πόντοι
Φέτα τυρί, 25 γρ - 3,5 πόντοι
Παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, κλπ, 25 γρ - 5,0 πόντοι
Κότατζ τυρί, 100 γρ - 2,0 πόντοι
Κρέμα γάλακτος 20% λιπαρά, 100 ml, που είναι περίπου 7 κουταλιές σούπας - 7,0 πόντοι
Αγελαδινό γάλα, πλήρες, 100 ml - 3,5 πόντοι
Αγελαδινό γάλα, ημίπαχο, 100 ml - 2,5 πόντοι
Εβαπορέ, 1 κ.σ. - 1,0 πόντοι
Γιαούρτι στραγγιστό , 100 γρ - 3,5 πόντοι
Μπύρα lager, 330 ml μπουκάλι - 6,5 πόντοι
Βότκα, τεκίλα, ουίσκι, 25 ml - 3,0 πόντοι
Κρασί, 125 ml - 4,5 πόντοι
Παγωτό Cornetto χωνάκι - 10,5 πόντοι
Παγωτό, 25 γρ - 3,0 πόντοι
Ζάχαρη, κ.γ. - 1,0 πόντοι
Ζάχαρη, κ.σ. - 3,0 πόντοι
Αλεύρι απλό, 25 γρ - 4,5 πόντοι
Αμύγδαλα, 25 γρ - 7,5 πόντοι
Καρύδια, 25 γρ - 8,5 πόντοι
Πίτσα μαργαρίτα, 100 γρ - 12,0 πόντοι
Πίτσα με υλικά, 100 γρ - 13,5 πόντοι
Σοκολάτα, γάλακτος ή μαύρη, 25 γρ - 6,5 πόντοι
Το πρωινό έχει πολύ μεγάλη σημασία για το πως θα διαμορφωθεί η υπόλοιπη μέρα μας. Εγώ έχω βρει το τέλειο πρωινό, το οποίο μου δίνει αρκετή ενέργεια και με κάνει να μην πεινάω για τις επόμενες 8-10 ώρες. Αυτό είναι: 35 γρ νιφάδες κριθαριού (αλλά επειδή είναι δύσκολο να βρει κάποιος στην Ελλάδα συστήνω νιφάδες βρώμης), 200 ml γάλα πλήρες κατσικίσιο, 10 goji berries, 1 μεζούρα σοκολατούχο πρωτεϊνούχο συμπλήρωμα διατροφής (αλλά χωρίς αυτό θα χρησιμοποιούσα μία κουταλιά κακάο ανεπεξέργαστο), 1 κ.γ. κανέλλα Κεϋλάνης και ανακατεύω 2 φρούτα συνήθως μπανάνα και πράσινο μήλο και μετά τρώω και δύο μανταρίνια. Σύνολο είναι γύρω στις 600-700 θερμίδες αλλά επειδή δεν πεινάω για πολλές ώρες συνήθως δεν τρώω 3 γεύματα αλλά δύο την ημέρα. Αν θέλω να φάω και τρίτο τότε θα διαλέξω από τις απεριόριστες τροφές, π.χ. 0% λιπαρά γιαούρτι με φρούτα ή αυγό σφικτό με σπανάκι. Οπότε μου μένει ένα γεύμα να φάω ότι θέλω και όσο θέλω, μαγειρεμένο με χαμηλά λιπαρά.
Η λογική αυτής της διατροφής είναι ότι αλλάζουμε τον τρόπο που μαγειρεύουμε. Καλό είναι να πάρουμε μεζούρες για να μετράμε την κουταλιά του γλυκού και της σούπας ώστε να έχουμε έναν στάνταρντ τρόπο να τις υπολογίσουμε. Εγώ έχω αγοράσει κατσαρολικά με κεραμική επίστρωση για να μαγειρεύω με ελάχιστο λάδι. Μπορούμε να φτιάξουμε σχεδόν τα πάντα αρκεί να προσέχουμε να μην έχουν λίπος. Π.χ. φτιάχνω καρμπονάρα με μπέικον χωρίς λίπος (στην Αγγλία υπάρχει αλλά στην Ελλάδα φαντάζομαι θα χρησιμοποιούσα καπνιστό ζαμπόν) με ένα αυγό και fromage frais στο τέλος. Αν δεν μπορεί να βρει κάποιος fromage frais μπορεί να χρησιμοποιήσει 0% λιπαρά γιαούρτι. Απλά το γιαούρτι έχει συνήθως μία ξινή γεύση οπότε βρίσκουμε ένα με πιο απαλή γεύση. Αυτό το βάζουμε στο τέλος, αφού έχουμε βγάλει την κατσαρόλα από τη φωτιά, ώστε να μην διαλυθεί το γιαούρτι (ή η fromage frais). Με 10 γρ τυρί από πάνω οι πόντοι της καρμπονάρας περιορίζονται απλά σε 2.
Αγοράζοντας κιμά χωρίς ορατό λίπος (λέμε στο χασάπη να μας το καθαρίσει τελείως) έχουμε πολλές επιλογές πως να τον μαγειρέψουμε. Κιμά με μακαρόνια, κιμά με ρύζι, γιουβαρλάκια, σουτζουκάκια. Είναι απλό, βάζουμε τα πάντα στον κιμά, όπως ξέρουμε να τον μαγειρεύουμε και τον σοτάρουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι μόνο με 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι ανά μερίδα. Στα μπιφτέκια δεν θα βάλουμε λάδι μέσα και αντί για ψωμί ή φρυγανιά θα βάλουμε μία κούπα τριμμένο κολοκύθι. Εναλλακτικά βάζουμε 2 κουταλιές σούπας νιφάδες βρώμης και θα υπολογίσουμε τους πόντους και τα μπιφτέκια μας γίνονται νοστιμότατα. Για να μας γίνουν μαλακά ρίχνουμε 1 κουταλιά σούπας ξίδι και τρίβουμε και 1 ώριμη ντομάτα.
Η εικόνα είναι από τη συνταγή:
Πατάμε τον τίτλο για να μας φέρει τη συνταγή.
Βάζουμε μόνο 2 κουταλάκια λάδι ανά μερίδα και το φαγητό μας είναι το ίδιο νόστιμο, αρωματικό και γευστικό με το να είχε περισσότερο λάδι.. Βλέπετε λοιπόν ότι απολαμβάνουμε όλα τα φαγητά, αν δεν έχουν πολύ λίπος!!!!
Μια άλλη συνταγή που χρησιμοποιώ αντί για τηγανητές πατάτες, είναι αυτή που είχα δώσει στο παρελθόν και είναι από το Slimming World, Πατάτες σαν τηγανητές με λίγες θερμίδες.
Το επόμενο σημαντικό τρικ είναι να τρώμε όσο περισσότερο τροφές Ταχύτητας, είτε φρούτα, είτε λαχανικά, μαζί με κάθε γεύμα. Οπότε με το πρωινό μου τρώω πολλά φρούτα ενώ με το κυρίως γεύμα συνοδεύω πάντα με πράσινη σαλάτα.
Στην Αγγλία έχω γραφτεί στο Slimming World και επιτέλους έχω βρει την διατροφή που μου ταιριάζει. Το λέω διατροφή γιατί δε νιώθω ότι κάνω δίαιτα και θα μπορώ να τρέφομαι με αυτούς τους κανόνες όλη μου τη ζωή. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Slimming World δυστυχώς οπότε θέλησα να γράψω τις οδηγίες του για τη μαμά μου που μου τις ζήτησε αλλά μιας και μπορεί να υπάρχουν και άλλοι που να τους ενδιαφέρει να μάθουν για αυτές, είπα να τις μοιραστώ στο blog.
Η διατροφή βασίζεται σε τρεις κατηγορίες:
- Τη "δωρεάν" τροφή - Δηλαδή αυτά που μπορείς να φας σε απεριόριστες ποσότητες. Φυσικά η αρχή είναι ότι τρως όσο πεινάς και θα πάψεις όταν νιώθεις χορτασμένος.
- Τα "υγιεινά" πρόσθετα - Αυτά που πρέπει να τρως κάθε μέρα απαραίτητα για να σε βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού σου.
- Τις "αμαρτίες" - αυτά που λαχταράς να φας αλλά δεν κάνουν καλό σε μεγάλες ποσότητες, γιατί δεν πρέπει να νιώθουμε και τελείως στερημένοι.
Υπάρχουν επίσης και οι εξής έννοιες:
- Τροφές Ταχύτητας (Τ) - δηλαδή αυτές που σε σχέση με τον όγκο τους προσφέρουν λίγες θερμίδες οπότε συμφέρει να τις καταναλώνουμε. Αυτές είναι καλό τις προτιμούμε τουλάχιστον για το ένα τρίτο του γεύματός μας.
- Τροφές Πρωτεινών (Π) - οι πρωτεΐνες μας κάνουν να νιώθουμε πιο χορτάτοι σε μικρότερη ποσότητα από ότι οι άλλους είδους τροφές.
- Τροφές Ινών (Ι) - το να τρώμε τροφές με ίνες μας βοηθά στη λειτουργία της πέψης και της καλής λειτουργίας του εντέρου.
- Τροφές με Ασβέστιο (Α) - Πέρα από το ότι είναι απαραίτητες για την λήψη ασβεστίου για τα κόκαλα και τα δόντια, αναφέρεται ότι έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθούν στο χάσιμο κιλών.
Η διατροφή ουσιαστικά είναι χαμηλών λιπαρών και καταλήγεις να τρως περιορισμένες θερμίδες την ημέρα, αλλά δεν το καταλαβαίνεις, λόγω των επιλογών που προσφέρει. Γνωρίζω για το debate ανάμεσα σε δίαιτες πολλών λιπαρών - χαμηλών υδατανθράκων με χαμηλών λιπαρών - πολλών υδατανθράκων αλλά στην τελική είναι και τι σου ταιριάζει.
Έχω κάνει Atkins και ένιωθα άρρωστη μετά από ένα μήνα, ενώ δεν την άντεχα γιατί ένιωθα ότι με περιόριζε πολύ. Π.χ. δεν μπορώ να διανοηθώ να μην τρώω μακαρόνια. Τα στοιχεία αυτής της διατροφής που μου αρέσουν είναι ότι μπορώ να μαγειρέψω σχεδόν ότι θέλω (με αλλαγές στον τρόπο μαγειρέματος) ενώ δε χρειάζεται να μετράω ποσότητες στα δωρεάν φαγητά. Σε βάζει επίσης σε μία διαδικασία να επιλέγεις τι θα φας και συστήνει μία ισορροπημένη διατροφή με όλες τις ομάδες τροφών. Περιορίζει κάπως το λίπος για αυτό κι εγώ χρησιμοποιώ τους πόντους για ελαιόλαδο και λιπαρά, γιατί θεωρώ προσωπικά ότι το λίπος είναι απαραίτητο.
Οδηγίες:
1. "Δωρεάν" τροφές
- Φρούτα - όλα τα φρέσκα και κατεψυγμένα είναι απεριόριστα. Τα αποξηραμένα έχουν πόντους.Τα περισσότερα φρούτα θεωρούνται Ταχύτητος εκτός από:Μπανάνες, Μπλε Μούρα, Κεράσια, Σύκα, Σταφύλια, Ακτινίδια, Μάνγκο, Ανανάς, Ρόδι. Δεν είναι ότι δεν μπορούμε να τρώμε αυτά τα φρούτα αλλά τα υπόλοιπα μας βοηθούν περισσότερο. Εγώ τρώω από όλα, απλά προσέχω οι μπανάνες να μην είναι ώριμες για να έχουν περισσότερες ίνες.
Αυτά που συνήθως τρώω είναι: Κόκκινα μούρα, φράουλες, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, μήλα, αχλάδια, μανταρίνια, πεπόνια, και άγουρες μπανάνες
- Λαχανικά - όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσερβοποιημένα και τουρσί σε ξύδι είναι απεριόριστα. Όλα θεωρούνται ταχύτητος εκτός από:
Κασάβα, Πατάτες, Γλυκοπατάτες, Καλαμπόκι, Κάστανα, Παστινάκη (έχει κανά δύο ακόμα που δεν τα γνωρίζουμε στην Ελλάδα και δε μπορώ να βρω τις ελληνικές ονομασίες).
Γενικά μην αγχώνεσαι το ότι κάτι δεν είναι Ταχύτητος, απλά θα πρέπει να το λάβεις υπόψη για να προσθέσεις άλλα που είναι ταχύτητος στο φαγητό. Π.χ. συστήνουν να τρώμε πράσινη σαλάτα σε κάθε γεύμα ή φρούτα.
- Ψάρια και Θαλασσινά - Όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα και σε κονσέρβες με άλμη (να μην έχει πρόσθετα όπως λάδι γιατί τότε θα πρέπει να προσμετρήσουμε το λάδι στις "αμαρτίες"). Όλα θεωρούνται Πρωτεϊνούχα (οπότε μας χορταίνουν περισσότερο) εκτός από χαβιάρι, στρείδια και κυδώνια. Εγώ τρώω τσιπούρες, χταπόδι, μύδια, γαρίδες, σαρδέλες, κλπ. Μάλιστα συστήνει να τρώει κάποιος τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ψάρια και θαλασσινά και μία από αυτές να είναι λιπαρό ψάρι (όπως σαρδέλες, σολομός).
- Κρέατα και αυγά - Όλα τα κρέατα, είδη αυγών, τα πουλερικά και αλλαντικά αρκεί να έχουν ελάχιστο λίπος, είναι απεριόριστα. Δηλαδή, αφαιρούμε στο χοιρινό το ορατό λίπος, στο κοτόπουλο το λίπος και την πέτσα, διαλέγουμε μοσχάρι με ελάχιστο λίπος (μιας και είναι ενσωματωμένο). Συνιστούν το πολύ 5% λίπος στο κρέας. Το καλό για μένα είναι ότι εδώ στην Αγγλία βρίσκεις κιμά μοσχαρίσιο που αναφέρει το λίπος στη συσκευασία ως 5%. Επίσης βρίσκω μπέικον με 5%, ενώ προσέχω πόσο λίπος έχει το ζαμπόν. Όλα θεωρούνται Πρωτεϊνούχα.
- Γαλακτοκομικά. Στα απερόριστα είναι μόνο τα εξής:
- 0% λιπαρά γιαούρτι (χωρίς πρόσθετα και γεύσεις)
- Χωρίς λιπαρά fromage frais
- Quark (γιατί δεν έχει λιπαρά έτσι κι αλλιώς)
- Χωρίς λιπαρά ή με ελάχιστα cottage cheese
Όλα θεωρούνται Ασβεστούχα
- Ρύζι και Δημητριακά:
- Ρύζι, όλες οι ποικιλίες
- Ξηρά Ζυμαρικά π.χ. μακαρόνια (αλλά όχι φρέσκα που έχουν "αμαρτωλούς" πόντους)
- Ολικής αλέσεως ζυμαρικά θεωρούνται καλύτερα γιατί έχουν και Ίνες
- Κουσκους
- Ξηρά νουντλς
- Κριθάρι (Ίνες)- κι εγώ λατρεύω τις νιφάδες κριθαριού για πρωινό porridge (δηλαδή το βράζω λίγο με νερό, προσθέτω γάλα και το αφήνω να βράσει για άλλο ένα λεπτό και το αφήνω να κρυώσει σε μπολ, οπότε γίνεται κάτι σαν ρυζόγαλο
- Κινόα
Δεν θεωρούνται όμως "δωρεάν" αν είναι αλευροποιημένα.
- Όσπρια - Όλα είναι απεριόριστα και θεωρείται ότι έχουν Ίνες και Πρωτείνες, π.χ. φασόλια, αρακάς, φακές.
- Πρόσθετα απεριόριστα - Αυτά που δίνουν νοστιμιά στο φαγητό αν χρειάζεσαι:
- Όλα τα μπαχαρικά και μυρωδικά.
- Ξύδι, αλάτι και πιπέρι (ακόμα και μπαλσάμικο αλλά προσοχή στο πόσο ζάχαρη έχει)
- Σάλτσα σόγιας (soy sauce), στρειδιών (Oyster sauce), Ταιλανδέζικη σάλτσα ψαριών (Nam pla), Ταμπάσκο, Worcestershire sauce.
- Σκόνη μουστάρδας (η κανονική μουστάρδα έχει πόντους)
- Κύβοι και σκόνη ζωμού
- Ντρέσινγκ χωρίς λιπαρά αρκεί να λέει το μπουκάλι ότι έχει λιγότερο από 50 θερμίδες ανά 100ml, π.χ. βινεγκρετ
- Γλυκαντικά (όχι ζάχαρη) , π.χ. στέβια
- Τοματοχυμός χωρίς λάδι και πρόσθετη ζάχαρη
- Ζελατίνη
- Μαγειρικό σπρέυ λίπους. Αναφέρεται στο Fry Light, εμένα όμως δε μου αρέσουν τα πρόσθετα που έχει και προτιμώ σπρέυ ανόθευτων λαδιών, π,χ. παρθένο ελαιόλαδο. Σε αυτά μετράω πόντους, κάθε πέντε 5-7 ψεκάσματα είναι 1/2 πόντος
- Ροφήματα
- Καφές αν δεν έχει τίποτα πρόσθετο (για τα πρόσθετα θα μετρήσω τους πόντους)
- Τσάι
- 0% ή με χαμηλές θερμίδες αναψυκτικά, πχ coke zero.
2. "Υγιεινά" Πρόσθετα:
Εδώ ερχόμαστε σε 2 μεγάλες κατηγορίες. Θα πρέπει να τρώμε απαραίτητα κάποια ποσότητα Ασβεστίου και Ινών κάθε μέρα και για αυτό τα αναφέρει ξεχωριστά. Είναι πρόσθετα από τα απεριόριστα, δηλαδή τρώμε ότι θέλουμε κι αν θέλουμε από τις τροφές με Ασβέστιο και Ίνες των "δωρεάν" τροφών, αλλά επειδή πρέπει να πάρουμε κάποια ελάχιστη ποσότητα κάθε μέρα συστήνονται τα εξής;Για το ασβέστιο:
Ή σε αγελαδινό 350 ml αποβουτυρωμένο γάλα ή 300 ml 1% γάλα ή 250 ml ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή 175 ml πλήρες γάλα. Οπότε ουσιαστικά δίνει ποσότητα ανάλογα πόσο λιπαρό είναι το γάλα. Προσωπικά θεωρώ ότι το πλήρες είναι καλύτερο, ας είναι σε μικρότερη ποσότητα, μιας και πολλές βιταμίνες και στοιχεία είναι στο λίπος.
Ή σε κατσικίσιο 400 ml αποβουτυρωμένο γάλα ή 275 ml ημιαποβουτυρωμένο γάλα ή 200 ml πλήρες γάλα. Εγώ προτιμώ κατσικίσιο γάλα γιατί είναι πιο ευκολοχώνευτο αλλά είναι πανάκριβο.
Μετά αναφέρει και τα εναλλακτικά: π.χ. 400 ml χωρίς ζάχαρη γάλα σόγιας ή 300 ml γλυκό γάλα σόγιας, 300 ml χωρίς λακτόζη ημιαποβουτυρωμένο γαλακτοκομικό, 200 ml πλήρες χωρίς λακτόζη, 250 ml ποτό ρυζιού με ασβέστιο, 500 ml με ασβέστιο, γλυκό γάλα αμυγδάλου.
Ή Τυρί, π.χ. 30 γρ. Τσένταρ ή 35 γρ. Ένταμ ή 30 γρ.Έμμενταλ, ή 45 γρ. Φέτα ή 30 γρ. Παρμεζάνα/ Κεφαλοτύρι, κλπ ή 35 γρ. Χαλούμι, ή 50 γρ. Μοτσαρέλα ή 75 γρ. μαλακό τυρί light, ή 90 γρ ρικότα ή 4 τριγωνάκια τυριού light, ή 2 Mini Babybel ή 70 γρ Philadelphia light.
Για τις ίνες:
από Δημητριακά:
- 35 γρ μούσλι
- 40 γρ all-bran
- 30 γρ νιφάδες all-bran
- 35 gr βρώμη για porridge
Δίνει και άλλα παραδείγματα αλλά δε νομίζω να υπάρχουν στην Ελλάδα. Το βασικό είναι να μην έχουν ζάχαρη ή να έχουν ελάχιστη. Δεν περιλαμβάνει νιφάδες καλαμποκιού.
από Ψωμί:
- 60 γρ ολικής αλέσεως ψωμί οποιαδήποτε μορφής, που αντιστοιχεί περίπου και σε 2 φέτες του τοστ (ολικής αλέσεως πάλι)
από Κριτσίνια:
αναφέρεται σε κάποια προϊόντα που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πιστεύω, π.χ. 2 Weetabix ή 3 Ryvita
από Ξηρά φρούτα:
- 50 γρ μήλο
- 50 γρ σύκο
- 40 γρ goji berries
- 65 γρ ξηρά δαμάσκηνα
από Κονσερβοποιημένα φρούτα (όχι σε σιρόπι αλλά σε χυμό μόνο):
- 300 γρ φέτες μήλου
- 125 γρ βερύκοκα
- 350 γρ αχλάδια
- 125 γρ δαμάσκηνα
από Ξηρούς Καρπούς:
- 16 αμύγδαλα
- 5 καρύδια Βραζιλίας
- 14 κάσιους
- 7 κάστανα
- 35 γρ φρέσκια καρύδα
- 23 φουντούκια
- 2 κουταλιές σούπας κοφτές λιναρόσπορος
- 30 μικρά αράπικα φυστίκια
- 35 φυστίκια Αιγίνης
- 2 κουταλιές σούπας κοφτές σουσάμι
- 5 μισά καρυδιού
Παραδείγματα
- Γάλα με δημητριακά για πρωϊνό
- Τοστ με τυρί και ζαμπόν (μιας και το ζαμπόν είναι στα απεριόριστα
Αλλά προσοχή αν θέλεις να φας και γάλα με δημητριακά και τοστ, αφού θα ξεπεράσεις το επιτρεπόμενο όριο των "Υγιεινών Πρόσθετων", τότε θα μετρήσεις ένα από τα δύο με πόντους. Επίσης μην ξεχνάς να συνοδεύεις όποιο γεύμα με φρούτα ή λαχανικά Ταχύτητος που θα βοηθήσουν στο χάσιμο κιλών
3. "Αμαρτίες":
Κι εδώ ερχόμαστε στο σημείο που αρχίζουμε να μετράμε πόντους. Συστήνονται 5-15 πόντους την ημέρα. Όμως, ακόμα και αν τους ξεπεράσουμε μία μέρα λόγω μίας ξεχωριστής περίπτωσης, δεν πτοούμαστε, συνεχίζουμε κανονικά την επόμενη. Εγώ πάντως, μπορεί να βγαίνω 2 φορές την εβδομάδα για φαγητό, να τρώω 40 πόντους τη φορά και πάλι να χάνω κιλά γιατί διατηρώ την διατροφή τις υπόλοιπες μέρες. Όμως όταν βγαίνω - προσέχω και επιλέγω προσπαθώντας να μην στερηθώ τελείως. Δηλαδή, θα πιω μία μπύρα και όχι δύο, θα προσπαθήσω να διαλέξω φαγητό με λιγότερες θερμίδες από τα άλλα. Γενικά, έμαθα να επιλέγω με μέτρο τι τρώω.Τους πόντους τους παρουσιάζει σε ένα κατεβατό λίστα με κατηγορίες τροφών (π.χ. γαλακτοκομικά) και κατηγορίες φαγητών (π.χ. κινέζικο). Δεν θα ήταν δυνατό να τους γράψω όλους, αλλά έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα είναι Βρετανικά φαγητά που δεν έχουμε στην Ελλάδα.
Το νόημα των πόντων είναι να δείξει πιο απλά πόσο παχυντικά είναι κάποια φαγητά, αντί να μετράμε θερμίδες.
Μπορείς να μετράς τους πόντους αμαρτιών βάσει του εξής υπολογισμού; ένας πόντος ανά 20 θερμίδες
Κάποια από τα αντίστοιχα που υπάρχουν στην Ελλάδα και μπορεί να είναι χρήσιμα για σύγκριση σε πόντους είναι:
Cream Crackers, ένα - 1,0 πόντος
Chocolate Chip Cookies, ένα - 2,5 πόντοι
Digestive μπισκότο, ένα - 3,5 πόντοι
Κρουασάν, ένα, βουτύρου - 9 πόντοι
Μπαγκέτα, 50 γρ - 6,5 πόντοι
Ψωμί του τοστ, μία φέτα (περίπου 30 γρ) - 4,0 πόντοι
Corn flakes, 25 γρ - 5,0 πόντοι
Muesli Alpen 25 γρ - 4,5 πόντοι
Βούτυρο, λάδι κλπ, ένα κουταλάκι του γλυκού - 2,0 πόντοι
Βούτυρο, λάδι, κλπ, ένα κουταλάκι της σούπας - 6,0 πόντοι
Edam τυρί, 25 γρ - 4,0 πόντοι
Emmental και Gouda, 25 γρ - 4,5 πόντοι
Φέτα τυρί, 25 γρ - 3,5 πόντοι
Παρμεζάνα, κεφαλοτύρι, κλπ, 25 γρ - 5,0 πόντοι
Κότατζ τυρί, 100 γρ - 2,0 πόντοι
Κρέμα γάλακτος 20% λιπαρά, 100 ml, που είναι περίπου 7 κουταλιές σούπας - 7,0 πόντοι
Αγελαδινό γάλα, πλήρες, 100 ml - 3,5 πόντοι
Αγελαδινό γάλα, ημίπαχο, 100 ml - 2,5 πόντοι
Εβαπορέ, 1 κ.σ. - 1,0 πόντοι
Γιαούρτι στραγγιστό , 100 γρ - 3,5 πόντοι
Μπύρα lager, 330 ml μπουκάλι - 6,5 πόντοι
Βότκα, τεκίλα, ουίσκι, 25 ml - 3,0 πόντοι
Κρασί, 125 ml - 4,5 πόντοι
Παγωτό Cornetto χωνάκι - 10,5 πόντοι
Παγωτό, 25 γρ - 3,0 πόντοι
Ζάχαρη, κ.γ. - 1,0 πόντοι
Ζάχαρη, κ.σ. - 3,0 πόντοι
Αλεύρι απλό, 25 γρ - 4,5 πόντοι
Αμύγδαλα, 25 γρ - 7,5 πόντοι
Καρύδια, 25 γρ - 8,5 πόντοι
Πίτσα μαργαρίτα, 100 γρ - 12,0 πόντοι
Πίτσα με υλικά, 100 γρ - 13,5 πόντοι
Σοκολάτα, γάλακτος ή μαύρη, 25 γρ - 6,5 πόντοι
Συμβουλές:
Τις πρώτες 4 εβδομάδες συστήνεται να κρατάμε ημερολόγιο με όσα τρώμε και να τα βάζουμε στις κατηγορίες (Απεριόριστες τροφές, Υγιεινές τροφές, Αμαρτίες) ώστε να μάθουμε να το κάνουμε σιγά σιγά αυτόματα.Το πρωινό έχει πολύ μεγάλη σημασία για το πως θα διαμορφωθεί η υπόλοιπη μέρα μας. Εγώ έχω βρει το τέλειο πρωινό, το οποίο μου δίνει αρκετή ενέργεια και με κάνει να μην πεινάω για τις επόμενες 8-10 ώρες. Αυτό είναι: 35 γρ νιφάδες κριθαριού (αλλά επειδή είναι δύσκολο να βρει κάποιος στην Ελλάδα συστήνω νιφάδες βρώμης), 200 ml γάλα πλήρες κατσικίσιο, 10 goji berries, 1 μεζούρα σοκολατούχο πρωτεϊνούχο συμπλήρωμα διατροφής (αλλά χωρίς αυτό θα χρησιμοποιούσα μία κουταλιά κακάο ανεπεξέργαστο), 1 κ.γ. κανέλλα Κεϋλάνης και ανακατεύω 2 φρούτα συνήθως μπανάνα και πράσινο μήλο και μετά τρώω και δύο μανταρίνια. Σύνολο είναι γύρω στις 600-700 θερμίδες αλλά επειδή δεν πεινάω για πολλές ώρες συνήθως δεν τρώω 3 γεύματα αλλά δύο την ημέρα. Αν θέλω να φάω και τρίτο τότε θα διαλέξω από τις απεριόριστες τροφές, π.χ. 0% λιπαρά γιαούρτι με φρούτα ή αυγό σφικτό με σπανάκι. Οπότε μου μένει ένα γεύμα να φάω ότι θέλω και όσο θέλω, μαγειρεμένο με χαμηλά λιπαρά.
Η λογική αυτής της διατροφής είναι ότι αλλάζουμε τον τρόπο που μαγειρεύουμε. Καλό είναι να πάρουμε μεζούρες για να μετράμε την κουταλιά του γλυκού και της σούπας ώστε να έχουμε έναν στάνταρντ τρόπο να τις υπολογίσουμε. Εγώ έχω αγοράσει κατσαρολικά με κεραμική επίστρωση για να μαγειρεύω με ελάχιστο λάδι. Μπορούμε να φτιάξουμε σχεδόν τα πάντα αρκεί να προσέχουμε να μην έχουν λίπος. Π.χ. φτιάχνω καρμπονάρα με μπέικον χωρίς λίπος (στην Αγγλία υπάρχει αλλά στην Ελλάδα φαντάζομαι θα χρησιμοποιούσα καπνιστό ζαμπόν) με ένα αυγό και fromage frais στο τέλος. Αν δεν μπορεί να βρει κάποιος fromage frais μπορεί να χρησιμοποιήσει 0% λιπαρά γιαούρτι. Απλά το γιαούρτι έχει συνήθως μία ξινή γεύση οπότε βρίσκουμε ένα με πιο απαλή γεύση. Αυτό το βάζουμε στο τέλος, αφού έχουμε βγάλει την κατσαρόλα από τη φωτιά, ώστε να μην διαλυθεί το γιαούρτι (ή η fromage frais). Με 10 γρ τυρί από πάνω οι πόντοι της καρμπονάρας περιορίζονται απλά σε 2.
Αγοράζοντας κιμά χωρίς ορατό λίπος (λέμε στο χασάπη να μας το καθαρίσει τελείως) έχουμε πολλές επιλογές πως να τον μαγειρέψουμε. Κιμά με μακαρόνια, κιμά με ρύζι, γιουβαρλάκια, σουτζουκάκια. Είναι απλό, βάζουμε τα πάντα στον κιμά, όπως ξέρουμε να τον μαγειρεύουμε και τον σοτάρουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι μόνο με 2 κουταλάκια του γλυκού λάδι ανά μερίδα. Στα μπιφτέκια δεν θα βάλουμε λάδι μέσα και αντί για ψωμί ή φρυγανιά θα βάλουμε μία κούπα τριμμένο κολοκύθι. Εναλλακτικά βάζουμε 2 κουταλιές σούπας νιφάδες βρώμης και θα υπολογίσουμε τους πόντους και τα μπιφτέκια μας γίνονται νοστιμότατα. Για να μας γίνουν μαλακά ρίχνουμε 1 κουταλιά σούπας ξίδι και τρίβουμε και 1 ώριμη ντομάτα.
Η εικόνα είναι από τη συνταγή:
Φιλέτο κοτόπουλο με κάρυ και σάλτσα γιαουρτιού
Πατάμε τον τίτλο για να μας φέρει τη συνταγή.
Βάζουμε μόνο 2 κουταλάκια λάδι ανά μερίδα και το φαγητό μας είναι το ίδιο νόστιμο, αρωματικό και γευστικό με το να είχε περισσότερο λάδι.. Βλέπετε λοιπόν ότι απολαμβάνουμε όλα τα φαγητά, αν δεν έχουν πολύ λίπος!!!!
Μια άλλη συνταγή που χρησιμοποιώ αντί για τηγανητές πατάτες, είναι αυτή που είχα δώσει στο παρελθόν και είναι από το Slimming World, Πατάτες σαν τηγανητές με λίγες θερμίδες.
Το επόμενο σημαντικό τρικ είναι να τρώμε όσο περισσότερο τροφές Ταχύτητας, είτε φρούτα, είτε λαχανικά, μαζί με κάθε γεύμα. Οπότε με το πρωινό μου τρώω πολλά φρούτα ενώ με το κυρίως γεύμα συνοδεύω πάντα με πράσινη σαλάτα.
12 σχόλια :
Πολυ καλη δουλειά
Δηλαδη αν τρωω νεσημερι βραδυ μακαρονια μ γιαουρτι σαλατα κ φροτα θα αδυνατισω;;
Πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με την ποσότητα των ζυμαρικών, εγώ αν τρώω 2/5 του πακέτου την ημέρα δεν χάνω κιλά, που είναι 200 γρ αμαγείρευτα, αλλά αν τρώω 150-167 γρ που ειναι 1/3, είμαι εντάξει, και τρώω 3-4 φορές την εβδομάδα μακαρόνια. Αλλά αυτό που κατάλαβα είναι ότι δεν μπορώ να τρώω 2 κυρίως γεύματα την ημέρα, το ένα θα είναι κυρίως, και τα άλλα δύο ελαφρά (απλά διαλέγεις φαγητά που να σε χορταίνουν στα ελαφρά, όπως αυγό). Αν μπορείς να τρως 100-120 γρ μακαρόνια σε κάθε γεύμα τότε θα μπορείς να τρως δύο φορές την ημέρα φαντάζομαι. Προσοχή με τα μακαρόνια να είναι al dente ώστε να είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των αδιάλυτων ινών. Βάζω χρονοδιακόπτη κάθε φορά.
Μπορείτε να βάλετε ένα εβδομαδιαίο μενού ;
Μας βάζετε ενα εβδομαδιαιο πρόγραμμα παρακαλώ? 😘
Μας βάζετε ενα πρόγραμμα
Σας παρακαλώ μπορείτε να βάλετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα;Ευχαριστω.
Κάθε φορά που τρώω ψωμί η δημητριακά η βρώμη το μετράω; ή έχω έτσι κι αλλιώς δικαίωμα κάποια γραμμάρια και αν τα ξεπεράσω τα μετράω
Μπορείτε να μου στείλετε ένα εβδομαδιαίο μενού. Κάθε μέρα μπορώ ψωμί και ρύζι πατάτα ή μακαρόνια?? Ευχαριστώ πολυ
Καλησπερα..υπαρχει καποιος τροπος να κανω ερωτησεις διευκρινιστικές?? το μπλοκ ειναι ακομα σε λειτουργια??
Συγγνώμη που δεν έχουμε απαντήσει στα σχόλια. Η αλήθεια είναι ότι έχουν περάσει χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε το μπλογκ, γράψαμε τις συνταγές μας για να τις έχουμε, και επειδή δεν έχουμε βάλει καινούριες δεν είχαμε προσέξει ότι σε αυτό το συγκεκριμένο ποστ υπήρχαν ερωτήσεις.
Δεν ακολουθώ εβδομαδιαία μενού. Υπάρχει μενού δωρεάν που μπορείτε να πάρετε από εδώ από τον επίσημο φορέα που έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα https://www.slimmingworld.co.uk/seven-day-menus καθώς και από διάφορες άλλες ανεπίσημες ιστοσελίδες από ανθρώπους που ακολούθησαν το πρόγραμμα, πχ https://www.slimmingeats.com/blog/category/meal-plans. Όμως, επειδή το πρόγραμμα υπάρχει κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα φαγητά που προτείνουν είναι εστιασμένα στην αγγλική κουζίνα, πχ τρώνε ψητή πατάτα με γέμιση από σαλάτα τόνου.
Το σημαντικό είναι να βρείτε τι θα τρώτε στα 2 μικρά γεύματα της ημέρας για να έχετε μία ρουτίνα. Πχ, αυτή τη στιγμή τρώω πόριτζ το πρωί, που το φτιάχνω κυρίως με νερό και προσθέτω στο τέλος και 50-100 ml γάλα (για να φυλάξω το υπόλοιπο ελεύθερο σε τυρί στο κυρίως γεύμα) με 40 γρ νιφάδες βρώμης, μία μπανάνα και ένα ακτινίδιο. Μπορεί να βάλω και λίγη κανέλα. Αν κάποιος δει ότι δεν τον κρατάει μέχρι το μεσημέρι, ας τρώει και ένα βραστό αυγό στο πρωινό. Παλιά, έτρωγα στη δουλειά μεσημεριανό και έτρωγα είτε σαλάτα που είχα ετοιμάσει από το σπίτι με χαμηλών λιπαρών βινεγκρέτ και ζαμπόν, είτε σούπες. Οι σούπες είναι πολύ χορταστικές γενικά. Το κυρίως γεύμα το έτρωγα το βράδυ, τώρα όμως που δουλεύω part time τρώω στο σπίτι μεσημεριανό ως κυρίως γεύμα. Ε, αυτό είναι ανάλογα με την όρεξη. Πχ χτες έφαγα κεφτεδάκια με πατάτες σαν τηγανητές. Μόνο που τώρα χρησιμοποιώ air fryer για τις πατάτες με μία κουταλιά λάδι και γίνονται υπέροχες. Και στα κεφτεδάκια βάλαμε ελάχιστο λάδι μέσα και τα τηγανίσαμε στο αντικολλητικό με μία κουταλιά λάδι. Το βράδυ έφαγα ένα σάντουιτς με ένα μικρό στρογγυλό ψωμάκι με προσούτο και ρόκα. Όσο περισσότερη σαλάτα συνοδεύεται τα φαγητά, τόσο καλύτερα.
Να πως επίσης, ότι ναι, όταν κάνω αυτή τη διατροφή, κάθε μέρα είτε πατάτες στο air fryer με μία κουταλιά λάδι που γίνονται σαν τηγανητές, είτε ρύζι, είτε μακαρόνια, είτε ψωμί αν τρώω λαδερό ή σε σάντουιτς, σε κανονικές ποσότητες. Δεν τρώω σνακς ενδιάμεσα πέρα από φρούτα.
Δημοσίευση σχολίου