Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Η μαμά Χρύσα προτείνει:

Τα αφράτα κουλουράκια της γιαγιάς!!!



Τα κουλουράκια πορτοκαλιού είναι η συνταγή της γιαγιάς. Δηλαδή της μητέρας μου. Εγώ είμαι η μαμά και το ιστολόγιο το ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια η κόρη μου (γι αυτό κι έβαλε τον τίτλο "Οι συνταγές της μαμάς μου" δηλαδή τις δικές μου). Τα άρθρα που έχουμε αναρτήσει θα σας κατατοπίσουν. Μετά από κάποια χρόνια το παρέδωσε σε μένα να συνεχίσω.
Η γιαγιά της λοιπόν, μία φορά το μήνα φτιάχνει τρεις δόσεις και μας τα μοιράζει σε ταπεράκια. Δεν υπάρχουν γευστικότερα και πιο μαλακά κουλουράκια!!! 
Εμείς  δεν τα πλάθουμε στρογγυλά όπως τα κουλουράκια, αλλά τους δίνουμε το σχήμα που κάνουμε στα μελομακάρονα. Τα κάνουμε κυλινδρικά και όχι πλακουτσά, αλλά κατά το ψήσιμο απλώνουν και παίρνουν το σχήμα που βλέπετε στη φωτογραφία. Είναι ιδανικά για τα παιδιά, ή για τις ώρες του γραφείου.

Τα υλικά μας:
1 δόση βγαίνουν περίπου 60-70 κομμάτια
  • 1 ποτήρι νερού λάδι
  • 1 ποτήρι νερού ζάχαρη 
  • 1 ποτήρι νερού χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
  • 1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 κουταλάκι αμμωνία
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι περίπου (όσο πάρει)

Πως τα φτιάχνουμε:

Με το ίδιο ποτήρι μετρούμε τα υλικά μας. Τα έχουμε όλα έτοιμα στο τραπέζι εργασίας. 
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ για 5-6 λεπτά στη μεγάλη ταχύτητα. Κατόπιν διαλύουμε τη σόδα και την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στον κάδο. Προσθέτουμε το κονιάκ και την κανέλα.  
Έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και έχουμε μέσα ανακατώσει το μπέικιν πάουντερ. Ενώ συνεχίζει να κτυπά το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά έως ότου πήξει λίγο. Αλλάζουμε τα χτυπητήρια στο μίξερ και βάζουμε αυτά που είναι για ζύμες. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε να ρίχνουμε αλεύρι μέχρι να γίνει πολύ πηχτός χυλός.
Γυρίζουμε τη ζύμη σε μεγάλη λεκάνη και  συνεχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι ενώ ανακατεύουμε με το χέρι φέρνοντας τη ζύμη από τα τοιχώματα της λεκάνης προς τα μέσα, χωρίς να ζυμώνουμε. 
Σταματάμε όταν η ζύμη γίνει εύπλαστη και μαλακή τόσο, όσο που να μην κολλά στα χέρια. Και να κολλά ελάχιστα στα χέρια δεν πειράζει, γιατί θα σφίξει λίγο όσο θα ξεκουράζεται. Αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο μία  ώρα και τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας.
Απλώνουμε στα ταψιά λαδόκολλα και την αλείφουμε ελαφρά με λάδι, να είναι έτοιμα.
Είναι σημαντικό τα μπισκοτάκια να είναι όμοιας ποσότητας για να ψηθούν ομοιόμορφα. Μια έξυπνη λύση είναι η παρακάτω:
Σε ένα μεγάλο δίσκο απλώνουμε λίγο λάδι. Αν δεν έχουμε δίσκο απλώνουμε στο τραπέζι εργασίας ένα κομμάτι λαδόκολλα. Παίρνουμε ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης το τοποθετούμε στο δίσκο ή στη λαδόκολλα και πλάθουμε ελαφρά τη ζύμη από έξω προς τα μέσα και τη φτιάχνουμε όπως την εικόνα μου.  


Στη συνέχεια την απλώνουμε με τα χέρια μας, με πάχος περίπου ενάμισι εκατοστό. Πειραματιζόμαστε να βρούμε το κατάλληλο ποτήρι που θα το πιέσουμε στη ζύμη για να μας βγάλει ισομεγέθη σχήματα. Μπορούμε να τα κάνουμε και με τα κουπάτ με διάφορα σχέδια. 



Παίρνουμε το κομματάκι της ζύμης με λαδωμένα ελαφρά τα χέρια μας, κάνουμε το σχήμα που θέλουμε και το τοποθετούμε στο ταψί. Όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο, γιατί φουσκώνουν και απλώνουν.
Αν δεν έχουμε πολλά ταψιά, για να μην χάνουμε χρόνο όσο ψήνονται τα κουλουράκια μας, κάνουμε την παραπάνω διαδικασία με τη ζύμη και παίρνοντας τα κομματάκια τα κάνουμε μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ένα δίσκο ώστε όταν ελευθερωθεί ταψί και αφού κρυώσει, απλώνουμε καθαρό κομμάτι λαδόκολλα και με τα έτοιμα μπαλάκια πλάθουμε με τα χέρια μας σχήματα στρογγυλά όπως του κουραμπιέ ή όπως τα μελομακάρονα.




Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-15 περίπου λεπτά. Ο κάθε φούρνος έχει τις ιδιοτροπίες του κι εσείς γνωρίζετε τον δικό σας, γι αυτό όταν ροδίσουν ελαφρά το βγάζουμε το ταψί και βάζουμε αμέσως το επόμενο. Κανονικά, όταν έχουν ροδίσει επάνω, έχουν αντίστοιχα ροδίσει και από κάτω. Για να σιγουρευτούμε, ανασηκώνουμε ένα κουλουράκι με ένα πιρούνι και ελέγχουμε. Αν είναι άψητο από κάτω, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο.




                                                      null

                                            

25 σχόλια :

Φωτεινάδι είπε...

Μοσχομύρισαν μέχρι εδώ! Να ρωτήσω κάτι? Βγαίνουν μαλακά? σαν τα μουστοκούλουρα ας πούμε? Θέλω μαλακά κουλούρια που να μην είναι τραγανιστά!

Η Μαμά είπε...

Βγαίνουν πολύ πιο μαλακά από όλα τα είδη κουλουριών που ξέρω. Κάτά τι λιγότερο από τα μουστοκούλουρα. Για να γίνουν μαλακά, η ζύμη να είναι πολύ μαλακή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Τα χέρια μας όταν τα πλάθουμε να είναι πάντα λαδωμένα.Όταν τα βγάζουμε από το φούρνο τα αφήνουμε 30΄περίπου να κρυώσουν και μετά τα κλείνουμε σε μεγάλο τάπερ ή νάιλον σακούλα για να διατηρηθούν μαλακά για πολλές μέρες.Δοκίμασε τη συνταγή, είναι τα ωραιότερα και μοσχομυριστά κουλούρια.

Unknown είπε...

θελω να τα δοκιμασω γτ φαινονται φανταστικα αλλα την αμμωνια και την σοδα δεν την δυαλυουμε????

Η Μαμά είπε...

Ευτυχώς που προσέχετε τις παραλήψεις μου. Σας ευχαριστώ που προσέχετε τις λεπτομέρειες, που εγώ καμιά φορά τις θεωρώ δεδομένες. Τη σόδα και την αμμωνία τις διαλύουμε στο πορτοκάλι. Δηλαδή Γεμίζουμε ένα ποτήρι χυμό για να το μετρήσουμε και κατόπιν από αυτό ρίχνουμε λίγο σε ένα άλλο μεγάλο ποτήρι και προσθέτουμε την αμμωνία και τη σόδα, ανακατεύουμε με κουτάλι και αυτά φουσκώνουν μέσα στο χυμό.

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα και καλή σαρακοστή!! έχω μία ερώτηση.. Πόσα κομμάτια περίπου βγαίνουν??

Η Μαμά είπε...

Καλή Σαρακοστή!!!
Τα κουλουράκια αυτά είναι τέλεια!!!!!
Δεν τα έχω μετρήσει πόσα βγαίνουν. Πιστεύω ότι είναι γύρω στα 40 κομμάτια στη μία δόση. Εμείς φτιάχνουμε τρεις δόσεις και επειδή βγαίνουν πολλά δεν τα έχω μετρήσει.
Καλή επιτυχία!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!!!
Σε αντιστάσεις μπορώ να τα ψήσω; Στους ίδιους βαθμούς και τα ίδια λεπτά;

Η Μαμά είπε...

Φυσικά ψήνονται και σε φούρνο με αντιστάσεις. Θέλει λίγο μεγαλύτερη θερμοκρασία γύρω στους 195-200 βαθμούς και 10-12 λεπτά ψήσιμο. Ο χρόνος ψησίματος ποικίλει από κουζίνα σε κουζίνα. Σαν πυξίδα θα έχετε το ρόδισμα. Όταν ροδίσουν απόπάνω στην πρώτη φουρνιά, ανασηκώστε ένα κουλούρι με ένα πιρούνι να σιγουρευτείτε αν ροδοψήθηκε και αποκάτω και κρατήστε την ώρα από τη στιγμή που βάλετε το ταψί στο φούρνο μέχρι που θα το βγάλετε, ώστε να ξέρετε τον χρόνο ψησίματος για το επόμενο.

Η Μαμά είπε...

Απαντώ στη φίλη που με ρώτησε πόσα κομμάτια βγαίνουν στη μια δόση. Επειδή τα φτιάξαμε σήμερα τα μέτρησα. Βγαίνουν περίπου 55 κομμάτια.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, βλέπω καλά η διαβάζω λάθος; λες ότι πρέπει να χτυπήσουμε τη ζάχαρη με το λάδι για 30 λεπτά; Γιατί τόσο πολύ;

Ανώνυμος είπε...

kai ego gia to xrono xtyphmatos thelo na matho.thanks

Unknown είπε...

Τελικά όντως θέλει 30 λεπτά χτύπημα ή εννοείς 3????

Ανώνυμος είπε...

τελεια γινανε μολις τα εφτιαξα!!!δοκιμαστετα!!!εγω εβαλα επιπλεον ξυσμα πορτοκαλιου,λεμονιου και τριμμα σοκολατας!!!και εγιναν φανταστικααα!!!

Η Μαμά είπε...

Φίλοι μου καλοί σας ευχαριστώ που δοκιμάσατε τα κουλουράκια μας που είναι συνταγή της γιαγιάς (αφού εγώ είμαι η μαμά μια που το blog το έφτιαξε η κόρη μου πριν αρκετά χρόνια και μετά το παραχώρησε σε μένα). Λοιπόν η γιαγιά μου είπε ότι τα χτυπά 30 λεπτά μέχρι σχεδόν να ασπρίσει το λάδι, για να φύγει η μυρωδιά του λαδιού. Εγώ όμως που τα έφτιαξα τελευταία (έδωσα μάχη για να μου το επιτρέψει, τα κουλουράκια πορτοκαλιού, λέει, είναι δική της συνταγή και δική της δουλειά!!!) τα χτύπησα με το μίξερ πέντε λεπτά και έγιναν εξίσου καλά. Οπότε θα διορθώσω το 30 λεπτά! Σας ευχαριστώ για την παρατήρηση γιατί μου δώσατε την ευκαιρία να το αλλάξω!!!!

Η Μαμά είπε...

Φίλη μου πολύ ωραία η ιδέα τη σοκολάτας μέσα!!!! μπράβο!!!! Έτσι πειραματίζομαι κι εγώ!!!

Ανώνυμος είπε...

Φοβερη συνταγή!!! Μπραβο!!! :-)

Ανώνυμος είπε...

εαν χτυπηθει ολο το αλευρι με τον γαντζο, θα εχουμε ενα εξισου ωραιο αποτελεσμα;

Η Μαμά είπε...

Λυπάμαι που άργησα να σας απαντήσω, αλλά μόλις είδα το σχόλιό σας. Ναι μπορούμε να χτυπήσουμε το αλεύρι με το γάντζο του μιξερ, όχι όμως σε δυνατή ταχύτητα και να ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο.

Stephanos είπε...

Παρακαλώ. Ποσά ml είναι ένα ποτήρι λάδι;;;; Ποσά ml είναι εν ποτήρι ζάχαρης. (χιλιοστά του λίτρου). Παρακαλώ να γράψτε τις συνταγές για να καταλάβουν οι ομογενείς ανά τον κόσμο που δεν χρεισιμοποιουν τους ίδιους τρόπους μέτρησης.

Η Μαμά είπε...

Αγαπητέ Στέφανε. Όταν δεν γράφω πόσα γραμμάρια ή πόσα ml είναι οι ποσότητες των υλικών σημαίνει ότι με το ΙΔΙΟ ποτήρι ή κούπα μετράμε όλα τα αναφερόμενα υλικά και δεν μας ένδιαφέρουν τα γρ. ή τα ml. Θα είχε σημασία μεγάλη αν καθορίζαμε την ποσότητα του αλευριού. Όταν όμως γράφουμε όσο αλεύρι πάρει δεν έχουμε πρόβλημα. Η ποσότητα του αλευριού καθορίζεται στη ζύμη από το πόσο μαλακή τη θέλουμε, κι αυτό πάντα το περιγράφω. Σε ευχαριστώ πολύ.

x είπε...

Πραγματικά πολύ αφράτα!!!! Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή!!!

Η Μαμά είπε...

Να είσαι καλά κ. Γωγώ Μαχαίρα. Χαίρομαι που σας αρέσουν. Καλές γιορτές.

Ανώνυμος είπε...

τα έφτιαξα είναι πολύ νόστιμα!!!! Ευχαριστώ για την συνταγή που ήταν εύκολη νόστιμη και πολύ γρήγορη στο ψήσιμο . Να έχετε ένα νόστιμο και πολύ όμορφο Πάσχα!!

ΝΕΤΑ είπε...

Σημερα τα εφτιαξα και εγιναν υπεροχα ειναι πολυ νοστιμα ....Εγω εκανα το εξης ελιωσα κουβερτουρα και οταν κρυωσαν τα φουτιξα μεσα και ηνταν κολαση ....Σας ευχαριστω πολυ για την συνταγη ......Να την φτιαξετε κοριτσια σας την προτεινω....

Irene είπε...

Καλησπερα σας, Χρονια πολλα!! Εβαλα ενα κιλο αλευρι, αλλα δεν εσφιξε η ζυμη. Τι εκανα λαθος;;;

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές