Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008


Το θεωρώ το καλύτερο μοσχάρι κοκκινιστό, δεν είναι όμως συνταγή της μαμάς αλλά της μητριάς μου. Τελικά όμως την επέβαλα στο σπίτι και τώρα το φτιάχνουμε κι εμείς έτσι. Το μυστικό είναι στο κομμάτι του μοσχαριού, που λέγεται "ποντίκι". Εκτός του ότι γίνεται πολύ μαλακό, έχει μια ιδιαίτερη νόστιμη γεύση και βγάζει μια ζελατίνα που ενοποιεί τη σάλτσα και την κάνει υπέροχη.

Υλικά
800-1000 γρμ μοσχάρι ποντίκι
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
7-9 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
λίγο κρασί λευκό
ντοματοχυμό (όχι ψιλοκομμένα ντοματάκια, το έχω δοκιμάσει)
κανέλλα
γαρύφαλο
μοσχοκάρυδο
1 κύβο βοδινό
όχι αλάτι (ή τουλάχιστον δοκιμάστε το αφού μαγειρευτεί και προσθέστε αν θέλετε στο τέλος)

Πως το μαγειρεύουμε
Ψιλοκόβουμε ή τρίβουμε ή βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και το σκόρδο. Να μην είναι πάντως μεγάλα κομμάτια. Ξανθίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο (δεν το καίμε, να μη γίνει καφέ, απλά να χρυσίσει) σε δυνατή θερμοκρασία (π.χ. στους 2μιση βαθμούς, όχι στους 3 που είναι το μέγιστο στην κουζίνα μας). Ρίχνουμε μετά και το κρέας κομμένο σε μερίδες ή μικρότερα κομμάτια να σοταριστεί (δε χρειάζεται να ψηθεί αρκετά γιατί θα γίνει σκληρό), από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε λίγο άσπρο κρασί και περιμένουμε λίγο να ψιλοεξατμιστεί. Ρίχνουμε τον τοματοχυμό (ναι, το ρίχνουμε από την αρχή), τον κύβο, την κανέλλα, το γαρύφαλο (π.χ. 3-5), και το μοσχοκάρυδο. Ανάλογα με τη χύτρα προσθέτουμε και 1-2 ποτήρια νερό. Εμείς το μαγειρεύουμε σε χύτρα, σε 1-1.5 θερμοκρασία για πάνω από 1 ώρα από την ώρα που θα σφυρίξει. Σε κανονική κατσαρόλα δεν έχω δοκιμάσει, σίγουρα όμως θα χρειάζεται αρκετό νερό, σε χαμηλή θερμοκρασία, πάνω από 2 ώρες. Πρέπει να βγει μια πυκνή σάλτσα (αν είναι πολύ υδαρής στο τέλος, βγάλτε το καπάκι και αφήστε να βράσει για λίγο) και το κρέας να είναι μαλακό.

14 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Καλώς τα παιδιάαα :))

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Καλέ, εσύ είσαι πολύ γρήγορη. Έκανα μια ανάρτηση μετά από τόσο καιρό και αμέσως το ανακάλυψες. Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.

npb είπε...

poli asxeto iliko o kivos, teleios axristos se ena tetoio spitiko kai paradosiako fagito.. kata t alla kali sintagi me oraia mpaxarika, apla ego protino na min mpainei kivos pou einai viomixaniko proion (me agnostou poiotitos sistatika) kai xalaei tin oraia afthentiki gefsi, pou prosferoun ta ilika apo mona tous, p.x. to mosxari!

Ανώνυμος είπε...

symfono kai ego ...poly oraia syntagh alla o kybos einai asxeto

Ανώνυμος είπε...

ne o kuvos einai asxetos....alla emena dn mu aresei to garufallo alla ama einai dn to vazoume siga....

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Βλέπω ότι πολλοί σχολιάζουν για τον κύβο. Να απαντήσω ότι τη συνταγή τη φτιάχνει έτσι ακριβώς η μητριά μου από την οποία την πήρα και εμένα μου αρέσει όπως τη φτιάχνει και για αυτό την πρότεινα. Ο κύβος μπορεί να είναι βιομηχανικό προϊόν αλλά δίνει μία γεύση στο φαγητό, δεν λέω αν είναι καλή ή κακή απλά δίνει τη γεύση του και σε κάποια φαγητά μου αρέσει και τους ταιριάζουν όπως αν βάζαμε κάποιο άλλο μπαχαρικό ή μυρωδικό.

Ανώνυμος είπε...

τέλεια συνταγήηηηηηηηηηηηη έπαθα πλάκα!!!!!!ούτε εγώ έβαλα κύβο αλλά πρόσθεσα λίγο Νοστιμιά από την Magic και έδωσε πολύ ωραία γεύση...ευχαριστώ πολύ!!!

Ανώνυμος είπε...

για μας που δε θέλουμε τα βιομηχανοποιημένα προιόντα στο πιάτο μας όσο γίνετε,μπορείτε να φτιάξετε σπιτικούς κύβους λαχανικών..έχω κάνει και τους βάζω παντού είναι τέλειοι..just google it!

ESPAÑOL ITALIANO-ISPANIKA ITALIKA-ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΙΤΑΛΙΚΑ είπε...

Πολυ ωραια συνταγή!!! Αυτή τη στιγμη εν το γιγνεσθε!!! (δε ξερω αν το εγραψα σωστα....) Ενα σχόλιό μπορω?? Μπορω... Σε όσους δεν αρεσει ενα απο τα υλικά ας μην το βάλει, ωστόσο γιατί τόσο στόμφος για έναν κύβο ρε guys?? Ας ειμαστε λιγο πιο γλυκούλιδες βρε παιδιααα!!!!!!!

ESPAÑOL ITALIANO-ISPANIKA ITALIKA-ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΙΤΑΛΙΚΑ είπε...

http://www.kykladongefsis.gr/
Μπορει να σας ενδιαφέρει. εγω ο έχω σπιτι και το χρησιμοποιώ! Φιλια!

Ανώνυμος είπε...

εγώ και κύβο έβαλα και τέλειο έγινε!! άλλα κ άλλα που τρώνε δεν τους πειράζει, τον κύβο βρήκαν να σχολιάσουν, από τη στιγμή κιόλας που υπάρχει εναλλακτική (βλέπε να ετοιμάσεις κύβο μόνος σου).. ελληνάρες!!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Η χρήση του κύβου είναι απαράδεκτη παντού. Μπορεί να δίνει γεύση, αλλά πρόκειται για ένα προϊόν χημικό, βλ. κυρίως ενισχυτικό γεύσης, που εμπεριέχει και λέγεται ότι προκαλεί εθισμό και νευρολογικές και στομαχικές διαταραχές. Το οποιοδήποτε φαγητό κάλλιστα μπορεί να γίνει το ίδιο νόστιμο με το αλάτι και το πιπέρι του και τα όποια άλλα μυρωδικά της φύσης και μπαχαρικά. Πολύ κακώς, βέβαια τον χρησιμοποιούν και κάποιοι σεφ, οι οποίοι τον διαφημίζουν στις συνταγές τους για ευνόητους λόγους. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Ένας πραγματικά καλός σεφ δημιουργεί νοστιμιές δίχως τεχνητά χημικά παρασκευάσματα. Φάτε κύβο και δείτε τι αίσθηση έχετε στο στόμα σας και πόσο νερό θα πρέπει να πιείτε για να ισορροπήσετε την αναστάτωση που φέρνει στον οργανισμό.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο δίκιο έχεις για τους κύβους και τις νοστιμιές. Δεν πιστεύω ότι οι μεγάλοι σεφ όταν μαγειρεύουν για την οικογένεια τους να χρησιμοποιούν αυτά τα χημικά. Γέμισε ο τόπος καρκίνους από τα συντηρητικά των τροφίμων, τα επεξεργασμένα και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Μακάρι να αναφερόταν πιο συχνά τέτοιες απόψεις.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές