Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009


Η μαμά Χρύσα προτείνει:

Πουρέ πατάτες με βελούδινη υφή!!!!





Στο σπίτι μου μας αρέσει πολύ ο πουρές και πάντα τον φτιάχνουμε με τα χεράκια μας. Μιας και τον αναφέρω τόσο συχνά ως συνοδευτικό είπα να γράψω και τη συνταγή.

Υλικά:

  1. 5-6 πατάτες
  2. 1 κούπα πλήρες φρέσκο γάλα
  3. 1-2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο
  4. ζωμό ή 1/2 κύβο βοδινού
  5. αλάτι
  6. μοσχοκάρυδο
  7. πιπέρι προαιρετικά, συνήθως άσπρο πιπέρι για να μη φαίνεται

Πως τον μαγειρεύουμε:

Σε χύτρα βάζουμε 1-2 λίτρα νερό με αλάτι και 5-6 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 4. Για πιο έντονη γεύση πατάτας και για να διατηρήσουν περισσότερο τα συστατικά τους μπορούμε να μην τις καθαρίσουμε (αλλά φυσικά τότε θα τις έχουμε πλύνει πολύ καλά) απλά κάνει λίγο πιο δύσκολη τη διαδικασία μετά. Βράζουμε για 20-25 λεπτά. Σε κανονική κατσαρόλα θέλει περίπου 30-40 λεπτά.

5 λεπτά πριν να είναι έτοιμες βάζουμε να ζεστάνει το γάλα, δε χρειάζεται να βράσει, αρκεί να είναι πολύ ζεστό. Στο γάλα ρίχνουμε να ανακατευτεί και ο ζωμός ή ο μισός κύβος και το βούτυρο.

Μόλις δούμε ότι έχουν μαλακώσει αρκετά οι πατάτες και τρυπιούνται εύκολα με πιρούνι χύνουμε αμέσως το νερό και είτε μέσα στην ίδια κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ χτυπάμε με μίξερ τις πατάτες. Το μυστικό για ομοιογενή πουρέ χωρίς σβόλους είναι να είναι πολύ καυτές οι πατάτες όταν αρχίσουμε να τις χτυπάμε. Γι'αυτό είναι δύσκολο όταν δεν τις έχουμε καθαρίσει. Εγώ κάνω το εξής σε αυτή την περίπτωση: Βγάζω μία μία κάθε πατάτα, την καθαρίζω από τη φλούδα της, την ξαναρίχνω μέσα στο καυτό νερό και όταν τελειώσω από όλες τις πατάτες τότε χύνω το νερό.

Συγχρόνως όπως χτυπάμε τις πατάτες με το μίξερ ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα μέχρι να πετύχουμε την πυκνότητα του πουρέ που μας αρέσει (εμένα μου αρέσει σχετικά αραιός και βελούδινος). Ρίχνουμε αλάτι και μοσχοκάρυδο και δοκιμάζουμε αν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Αποφασίζουμε αν χρειάζεται λίγο παραπάνω γάλα ή βούτυρο ή αλάτι ή μοσχοκάρυδο.

Πρόσθετες πληροφορίες: Αν δεν έχετε μίξερ δεν πειράζει, έχω καταφέρει να φτιάξω πουρέ χωρίς σβόλους και με συρμάτινο χτυπητήρι, αρκεί η όλη διαδικασία να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται όσο οι πατάτες είναι καυτές και το γάλα πολύ ζεστό. Θέλει πολύ δυνατό χτύπημα.

Το βούτυρο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά, είτε φρέσκο πρόβειο σε βαζάκι, είτε Κερκύρας η μυρωδιά του είναι που χαρίζει τη γεύση στον πουρέ μας. Εμείς γενικά χρησιμοποιούμε αυτό στο βαζάκι. Ακόμα κι αν θέλετε να φτιάξετε στιγμιαίο πουρέ από φακελάκι το φρέσκο βούτυρο θα το κάνει πολύ πιο νόστιμο.

Μη βάλετε ημιαποβουτυρωμένο ή αποβουτυρωμένο γάλα, θα χάσει πολύ από τη γεύση του.

Αν δεν έχετε φρέσκο γάλα και πρέπει να βάλετε εβαπορέ τότε καλύτερα το νερό με το οποίο θα το αραιώσετε να είναι το νερό που βράσατε τις πατάτες.

Υπάρχουν ποικιλίες πατάτας που είναι ιδανικές για πουρέ αλλά δεν ξέρω ποιες είναι στην Ελλάδα. Στην Αγγλία οι Maris Piper που χρησιμοποιούνται και για τηγάνισμα βγάζουν εκπληκτικό αφράτο αποτέλεσμα (fluffy στα αγγλικά). Μη σας κάνει εντύπωση λοιπόν αν άλλες φορές είναι πιο νόστιμος ο πουρές, η ποικιλία της πατάτας παίζει κι αυτή το ρόλο της. Γενικά καλό είναι να ρωτάτε τι ποικιλία πατάτας αγοράζετε (αν και οι περσσότεροι πωλητές στην Ελλάδα δεν ξέρουν) ώστε να μπορείτε να τις συγκρίνετε. Π.χ. στην Ελλάδα η καλύτερη πατάτα για τηγάνισμα είναι η λιζέτα και σπούντα.

26 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

μου αρεσε πολυ η αναλυση της συνταγης

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά πολύ καλή στις οδηγίες!!

Ευχαριστούμε πολύ!

Ανώνυμος είπε...

εμαθα πολλα...ευχαριστο!

Ανώνυμος είπε...

ωραιοοοο!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Κι εγώ σε γενικές γραμμές έτσι τον φτιάχνω, χωρίς κύβο. Το λιώσιμο της πατάτας γίνεται ευκολά και με το εξάρτημα για πουρέ, σαν κάθετη τρυπητή κουτάλα και είναι, θα'λεγα, απολαυστικό! Συγχαρητήρια για το blog!

Ανώνυμος είπε...

οντως, ο κυβος δεν είναι συστατικό της κουζίνας της μαμάς...και δεν ειναι καν απαραιτητος..μη σου πω οτι χαλάει και τη γεύση της σπιτικής κουζίνας!

Unknown είπε...

δοκίμασα την συνταγή και είναι πολύ καλή! επειδή όμως έχω δυσανεξία στο γάλα το αγελαδινό, σκέφτομαι μήπως θα μπορούσα να το αντικαταστήσω με γάλα σόγια ή κατσικίσιο γάλα.άραγε θα άλλαζε πολύ η γεύση??? θα δοκιμάσω και θα σας πω!!

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Νομίζω ότι μια χαρά θα πηγαίνει με κατσικίσιο γιατί εξάλλου προσθέτοντας το βούτυρο προσπαθούμε να πετύχουμε αυτό το ωραίο βαρύ άρωμα. Μάλλον όμως θα έβαζα μία κουταλιά βούτυρο αντί για δύο για να μην το παρακάνουμε.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ νόστιμη η συνταγή και ωραία επεξήγηση ειδικά για εμάς τις καινούριες στη κουζίνα! Ευχαριστούμε!

Ανώνυμος είπε...

γινεται και με νερο αντι για γαλα?

Ανώνυμος είπε...

πολυ ωραια μου αρεσε πολυ ευγε ευγε

Ανώνυμος είπε...

δεν βγηκε και πολυ ωραιο

Ανώνυμος είπε...

και η βεφα ειχε δειξει μια ιδια

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Οι Άγγλοι το φτιάχνουν χωρίς γάλα και δε μου αρέσει. Αλλά το κάνουν πηχτό, η ιδέα είναι λιωμένη πατάτα. Με νερό αντί για γάλα θα γίνει περίπου σα σκορδαλιά χωρίς σκόρδο και με βούτυρο αντί για λάδι. Θα μου έκανε εντύπωση πάντως αν η κυρία Βέφα έδειχνε κάτι διαφορετικό, πόσες παραλλαγές να έχει ένα καλός πουρές όπως τον τρώμε στην Ελλάδα, η προσοχή στην παρασκευή και τα καλά υλικά είναι το ζήτημα.

Μάγισσα Κίρκη είπε...

Κορίτσι μου χίλια μπράβο και προπάντων χίλια ευχαριστώ!Τί να σου πω, απίστευτος ο πουρές σου. Έψαχνα μια συνταγή για άσχετες και τυχαία έπεσα εδώ. Πρώτη φορά έφτιαξα και πέτυχε λες και τον φτιάχνω κάθε μέρα, πέσαμε με τα μούτρα νοστιμότατος και πολύ εύκολος.Και πάλι μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλη αναλυση.Μπραβο.Θα την φτιαξω σιγουρα.

Ανώνυμος είπε...

Πολή καλή η ανάλυση της συνταγης.
!!` ` ` !!!!

Sofia είπε...

Εξαιρετική συνταγή, εύγε !!! ΑΠΟΡΙΕΣ : Ο πουρές τρώγεται κρύος ??? Και 2ο, αν χρειαστεί να ζεσταθεί, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ??? Ευχαριστώ.

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Ο πουρές όταν κρυώνει γίνεται πολύ πηκτός. Εγώ δε θα τον έτρωγα κρύο εκτός αν δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Συνήθως τον βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι,τον ζεσταίνουμε με λίγο νερό (3-4 κουταλιές π.χ.) και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί λίγο ακόμα νερό μπορούμε να προσθέσουμε. Εναλλακτικά, αν είμαστε στη δουλειά, μπορούμε είτε να τον ζεστάνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ή να ζεστάνουμε λίγο νερό σε βραστήρα και να το ρίξουμε στο δοχείο με τον πουρέ και να ανακατέψουμε. Προτιμώ νερό από γάλα για το ξαναζέσταμα γιατί το γάλα αν δεν ζεστάνει καλά μυρίζει.

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετικός και πολύ καλές οδηγίες, ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

μολις το διαβασα στην μαμα μου και θα τον φτιαξει ελπιζω να πετυχει!!!! καλη της επιτυχια ελπιζω να φαμε πουρε σημεραααααα!! :)

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα. το μεσημέρι έφτιαξά τον πουρέ και ήταν φανταστικός. τόσο νόστιμος

Ανώνυμος είπε...

μπορούμε να βάλουμε και κασέρι ή θα χαλάσει η γεύση;

Η Μαμά είπε...

Κασέρι στον πουρέ πατάτας!!! Να σου πω, κι εμένα θα μου άρεσε γευστικά. Πιστεύω ότι το κασέρι (τριμμένο φυσικά) μέσα στο ζεστό πουρέ που τον χτυπάμε με το μίξερ θα λιώσει. Όταν λιώσει το τυρί γίνεται λίγο συμπαγές και μπορεί να κάνει τον πουρέ με γρουμπουλάκια. Εγώ αν ήθελα να δω το αποτέλεσμα θα το δοκίμαζα σε μια μικρή ποσότητα όταν θα έφτιαχνα τον πουρέ. Άρα μια δοκιμή θα σας πείσει.

ΚΑΛΛΙΟΠΗ66 είπε...

Καλύτερα το λιώσιμο της πατάτας να γίνεται με μύλο πατάτας-χορταρικών (αυτόν με την μανιβέλα) με μιξερακι ή μπλέντερ χαλάει η υφή του (πιο αλοιφή σαν λάστιχο)

fitsifofoula είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την ΚΑΛΛΙΟΠΗ66. Αν την πατάτα τη χτυπήσεις με το μίξερ ή μπλέντερ γίνεται σαν τσίχλα και φυσικά αφού φτιάχνεις πουρέ με πατάτες τι τον θέλεις τον κύβο με τα συντηρητικά. Πάρε καλύτερα έναν έτοιμο πουρέ και μη μας λες για συνταγές της μαμάς

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές