Η μαμά Χρύσα προτείνει:
Εγώ τους έφτιαχνα με τυριά, φρυγανιά και χωρίς πατάτα. Είναι απλή συνταγή, και γίνεται όπως οι κολοκυθοκεφτέδες. Σε μια ταβέρνα στη Ναύπακτο τους έφαγα με πατάτα και πράγματι ήταν ιδιαίτεροι και γευστικότατοι. Η συνταγή είναι για μεγάλη ποσότητα, όπως μου την είπαν. Μπορείτε να την προσαρμόσετε με λιγότερα υλικά.
Καθαρίζουμε τα πράσα, να μείνουν με τα τρυφερά μέρη του, τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Βράζουμε λίγο νερό να βράσει πρώτα και τα ρίχνουμε μέσα μαζί με το μπέικον, να αχνιστούν για 5'. Τα σουρώνουμε καλά και τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας, λίγο αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, τα αυγά και λίγη φρυγανιά και τα ανακατεύουμε καλά με το χέρι. Πλάθουμε ένα κεφτέ. Αν δεν είναι σφικτό το μείγμα προσθέτουμε και άλλη λίγη φρυγανιά και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε σε κεφτέδες και κατόπιν τους τηγανίζουμε σε καυτό σπορέλαιο σε μέτρια θερμοκρασία, ώσπου να ροδίσουν και τους γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.
Εγώ τους έφτιαχνα με τυριά, φρυγανιά και χωρίς πατάτα. Είναι απλή συνταγή, και γίνεται όπως οι κολοκυθοκεφτέδες. Σε μια ταβέρνα στη Ναύπακτο τους έφαγα με πατάτα και πράγματι ήταν ιδιαίτεροι και γευστικότατοι. Η συνταγή είναι για μεγάλη ποσότητα, όπως μου την είπαν. Μπορείτε να την προσαρμόσετε με λιγότερα υλικά.
Τα υλικά μας:
- 1 κιλό πράσα
- 1 κιλό πατάτες βραστές
- 150 γρ. γραβιέρα
- 3 αυγά χτυπημένα
- 3-4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά σ. ρίγανη
- λίγο πιπέρι
- αλάτι
- λίγη φρυγανιά τριμμένη
- σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Πως φτιάχνουμε τους πρασοκεφτέδες:
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τις πατάτες και τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ. Αν δεν έχουμε μηχανή, όταν βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, τις σουρώνουμε αμέσως και τις κτυπάμε μέσα στην κατσαρόλα, γρήγορα όσο είναι καυτές με το μίξερ.Καθαρίζουμε τα πράσα, να μείνουν με τα τρυφερά μέρη του, τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Βράζουμε λίγο νερό να βράσει πρώτα και τα ρίχνουμε μέσα μαζί με το μπέικον, να αχνιστούν για 5'. Τα σουρώνουμε καλά και τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τον πουρέ πατάτας, λίγο αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, τα αυγά και λίγη φρυγανιά και τα ανακατεύουμε καλά με το χέρι. Πλάθουμε ένα κεφτέ. Αν δεν είναι σφικτό το μείγμα προσθέτουμε και άλλη λίγη φρυγανιά και ζυμώνουμε καλά. Πλάθουμε σε κεφτέδες και κατόπιν τους τηγανίζουμε σε καυτό σπορέλαιο σε μέτρια θερμοκρασία, ώσπου να ροδίσουν και τους γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου