Δευτέρα 6 Απριλίου 2015


Η μαμά Χρύσα προτείνει:

Τα Πασχαλινά κουλούρια με άρωμα μαστίχας και πορτοκαλιού!!!!







Εφέτος είπα να φτιάξω τη συνταγή της Αλέκας, για τα Πασχαλινά μου κουλούρια. Πέρυσι έφαγα από τα κουλουράκια της, μου άρεσαν κι αποφάσισα να τα κάνω κι εγώ. Είναι γεγονός ότι οι συνταγές μεταδίδονται από φίλους ή συγγενείς ή από κάποιους σεφ της τηλεόρασης, που κι αυτοί τις πήραν από κάπου αλλού, χωρίς να γνωρίζουμε τελικά ποιος τις πρώτο έφτιαξε. Εγώ πάντως τις αφιερώνω στο άτομο που μου έδωσε τη συνταγή. Έτσι τα φετινά κουλουράκια είναι αφιερωμένα στην αδελφή μου την Αλέκα!!!
Ποτέ δεν είχα φτιάξει κουλούρια Πασχαλινά με χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού. Όσο για τη μαστίχα την έριχνα στη ζύμη, παρόλο που δεν την αναφέρουν οι συνταγές μου. Το άρωμα της βανίλιας και της μαστίχας μου αρέσουν πολύ, κι όπου νομίζω ότι πηγαίνουν τα προσθέτω.
Τελικά εφέτος τα κουλουράκια μου έγιναν πεντανόστιμα γεμάτα αρώματα.

Τα Υλικά μας για τα κουλουράκια πορτοκαλιού και μαστίχας:


Βγαίνουν περίπου 80 κομμάτια

  • 500 γρ. βούτυρο Flora
  • 1500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 500 γρ. ζάχαρη (Εγώ έβαλα 600 γρ. γιατί μου αρέσουν να είναι αρκετά γλυκά)
  • 4 αυγά (Βάζω χωριάτικα και φρέσκα)
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουερ (ανακατωμένο μέσα στο αλεύρι)
  • 4 πορτοκάλια μεγάλα ζουμερά, ο χυμός τους
  • 4 πορτοκάλια μεγάλα το ξύσμα τους
  • 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
  • 3/4 κουταλάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη (εγώ έβαλα 1 κουταλάκι)
  • 1 κουταλάκι σόδα διαλυμένη σε χυμό πορτοκαλιού
  • 2 βανίλιες
  • 1 αυγό για το άλειμμα των κουλουριών


Πως φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας:


Δεν θα ξεχάσουμε από το προηγούμενο βράδυ να βγάλουμε τα αυγά και το βούτυρο από το ψυγείο. Πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου. Δεν το λιώνουμε το βούτυρο!
Τη μαστίχα τη βάζουμε το προηγούμενο βράδυ στην κατάψυξη για να σκληρύνει. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει εύκολα σκόνη όταν την επομένη τη χτυπήσουμε με στο γουδί.
Ετοιμάζουμε ζυγισμένα όλα τα υλικά μας πάνω στον πάγκο εργασίας. Έχουμε ξύσει και έχουμε στύψει τα πορτοκάλια.

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο όση ώρα χρειάζεται για να γίνει σαν αλοιφή. Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε 2-3 δόσεις και σε 5΄περίπου ρίχνουμε τη βανίλια, τη μαστίχα, το αλάτι, τα αυγά ένα ένα ολόκληρα, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα.




Συνεχίζεται το χτύπημα για 5΄περίπου και αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι με μια κουτάλα, ενώ το μίξερ δουλεύει συνέχεια. Προσοχή με το αλεύρι. Ανάλογα με το χυμό πορτοκαλιού ίσως χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο από τα 1500 γρ. Εμείς ας έχουμε κοσκινίσει λίγο περισσότερο για να το έχουμε έτοιμο.






Προσοχή στη ζύμη μας. Όταν αρχίζει να πήζει η ζύμη τη γυρίζουμε σε μια λεκάνη και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και αναδιπλώνουμε τη ζύμη από τα τοιχώματα της λεκάνης προς τα μέσα (εσωτερικό). Όταν αρχίζει και ξεκολλά εύκολα από τα πλάγια της λεκάνης, η ζύμη μας είναι έτοιμη. Θα πρέπει να κολλά ελάχιστα στα χέρια. Θα τη σκεπάσουμε με διαφανή μεμβράνη και θα την αφήσουμε να ξεκουραστεί οπωσδήποτε για 30΄έως 60΄. Ευκαιρία να ξεκουραστούμε κι εμείς πίνοντας το καφεδάκι μας!!!!





Η ζύμη μας  θα έχει φουσκώσει και θα έχει σφίξει λίγο,  γι αυτό το λόγο σταματάμε το αλεύρι όταν κολλάει ελάχιστα στα χέρια μας. Σφίγγει την ώρα που ξεκουράζεται. Όταν λέμε σφίγγει, εννοώ, ότι δεν κολλά πλέον στα χέρια κατά το πλάσιμο των κουλουριών. Είναι πολύ μαλακή και πλάθεται με μεγάλη ευκολία.
Έχουμε απλώσει στα ταψιά μας λαδόχαρτο κουζίνας.

Πλάθουμε τα κουλουράκια μας χοντρά όσο το μεγάλο μας δάχτυλο και τα τοποθετούμε αραιά στο ταψί γιατί φουσκώνουν και απλώνουν.








Προθερμαίνουμε το φούρνο μας σε μεγάλη θερμοκρασία για 15΄και μετά για 10' ακόμη στους 170 βαθμούς που θα ψήνουμε τα κουλούρια μας.
Πριν τοποθετήσουμε το ταψί στο φούρνο, αλείφουμε τα κουλούρια με ένα πινέλο με το χτυπημένο αυγό. Αν θέλουμε δεν το βάζουμε.
Ψήνουμε για 20-25΄στους 170 βαθμούς σε αερόθερμη κουζίνα και στους 180 με αντιστάσεις. Στην ουσία όταν ροδίσουν ελαφρά τα κουλούρια είναι έτοιμα, γι αυτό ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός.
Όταν τα βγάζουμε από το φούρνο τα απλώνουμε στο τραπέζι πάνω σε μεγάλο λαδόχαρτο μέχρι να κρυώσουν.





Την ίδια μέρα τα τοποθετούμε σε μεγάλα μπολ που σκεπάζουν καλά, για να μας διατηρηθούν μαλακά.




4 σχόλια :

magda είπε...

Χρύσα μου, τι υπέροχη σελίδα έκανες!!!
Συγχαρητήρια!
Σ΄ευχαριστώ για τις υπέροχες συνταγές σου, που είναι κλασσικές, "μαμαδίστικες"!
Πολλά φιλάκια

Η Μαμά είπε...

Μάγδα μου, Σε ευχαριστώ για τα υπέροχα λόγια σου!!!! Αγαπώ αυτό που κάνω!!! Προσπαθώ να γράψω τις συνταγές με λεπτομέρειες για να μπορέσουν να έχουν επιτυχία ακόμη και οι αρχάριες!!!

Unknown είπε...

Τα καλύτερα που έχω φάει μέχρι τώρα. Τα έκανα χθες το απόγευμα και σήμερα τα δοκίμασαν οι συνάδελφοι στην δουλειά, όλες μου ζήτησαν την συνταγή. Καταπληκτικά, δεν έχω κάνει καλύτερα πασχαλινά κουλουράκια.

Η Μαμά είπε...

Μαρία μου σε ευχαριστώ πολύ που προτίμησες τη συνταγή μου και έδειξες εμπιστοσύνη!!!! Σε ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια. Να είσαι καλά και με το καλό νάρθει το Άγιο Πάσχα!!!

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές