Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Η μαμά Χρύσα σας προτείνει:

Τη δική της συνταγή για Γίγαντες ψητούς στο φούρνο.




           Όπως σας έχω αναφέρει στο άρθρο μου στην εισαγωγή, η μαγειρική θέλει φαντασία και μεράκι. Τον τελευταίο καιρό ανακάλυψα πόσο γευστικά βγαίνουν τα φαγητά μου όταν τους προσθέτω το χυμό από δυο πορτοκάλια. Συνήθιζα να βάζω που και που στα κρέατα και ιδίως στο χοιρινό και στο κοτόπουλο. Σκέφτηκα να το δοκιμάσω και με τα λαδερά. Τα φασολάκια μου και ο αρακάς βγήκαν πεντανόστιμα!!!! Έκτοτε το καθιέρωσα!
          Σήμερα έφτιαξα τους γίγαντες με πορτοκάλι και στο τέλος έριξα και λίγη χοντροκομμένη φέτα!!!!Έγινε ένα υπέροχο φαγητό. Σας προτείνω να τολμήστε κι εσείς το πορτοκάλι στα φαγητά σας!!!!
          Όταν νηστεύουμε παραλείπουμε βέβαια τη φέτα.

 Τα Υλικά για τους Γίγαντες:     

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 3/4 κούπα λάδι
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 5 τρυφερά καρότα κομμένα
  • 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/2 κούπα άνηθο
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
  • Χυμό από 2 ζουμερά πορτοκάλια
  • Αλάτι και λίγο πιπέρι
  • 150-200  γρ. τυρί φέτα χοντροκομμένη

 

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:


          Βάζουμε αποβραδίς τους γίγαντες σε κατσαρόλα με αρκετό νερό.
Το πρωί σουρώνουμε τους γίγαντες και τους ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση.  Τους βράζουμε σε μπόλικο νερό. Ρίχνουμε το ανάλογο αλάτι. Άμα ρίξουμε στο τέλος  του φαγητού μας τη φέτα προσέχουμε να μη ρίξουμε πολύ αλάτι.  

          Αν τους βράσουμε σε απλή κατσαρόλα τους βγάζουμε όταν έχουν βράσει καλά και έχει χυλώσει το ζουμί τους. Λίγο πριν τους κατεβάσουμε προσθέτουμε τα καρότα να μαλακώσουν.

          Στη χύτρα ταχύτητος το βράσιμο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν η χύτρα μας είναι παλιά, αργεί περισσότερο από την καινούργια. Παίζουν ρόλο και τα λάστιχα στα καπάκια πόσο καινούργια είναι. Αν θέλουν άλλαγμα. Επίσης κάθε είδος χύτρας έχει τους δικούς της χρόνους γι αυτό να συμβουλεύεστε το βιβλιαράκι που τις συνοδεύει. Οι γίγαντες και τα φασόλια αν είναι φρέσκα (τελευταίας σοδειάς) χρειάζονται λιγότερη ώρα, στη δική μου χύτρα 1 ώρα βράσιμο. Σήμερα τα δικά μου που ήταν περσινά φυλαγμένα στο βάζο χρειάστηκαν 2 ώρες βράσιμο.

          Άμα τους μαγειρέψουμε στη χύτρα ταχύτητος και περάσει ο χρόνος που θέλουν βράσιμο, την ανοίγουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσει το ζουμί τους. Ρίχνουμε και τα καρότα. Ίσως πάρει 15-20'. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ και φυλάμε το ζουμί τους.

          Όσο βράζουν οι γίγαντες ετοιμάζουμε τα υλικά που θα ρίξουμε για το ψήσιμο.




                    Αδειάζουμε τους γίγαντες σε μεγάλο πυρέξ ή σε ανάλογο ταψάκι. Ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός της φέτας.



          Στο μπολ που κρατήσαμε το ζουμί τους έχει καθίσει στο κάτω μέρος πιο πυκνό. Αδειάζουμε σε ένα άλλο μπολ το αραιό ζουμί και με το χυλωμένο ζουμί μετράμε ένα μεγάλο ποτήρι νερού και το προσθέτουμε στο φαγητό. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αν χρειαστεί το φαγητό μας κι άλλα υγρά ρίχνουμε από το ζουμί που φυλάξαμε στο μπολ. Θέλουμε όταν θα είναι έτοιμο το φαγητό μας να μην είναι στεγνό. Να έχει λίγη σάλτσα.

Ψήνουμε τους γίγαντες περίπου 1 ώρα στους 300 βαθμούς. Τους δοκιμάζουμε κι όταν έχουν χυλώσει και έχει δέσει ωραία η σάλτσα, είναι έτοιμοι να τους βγάλουμε. Τότε προσθέτουμε την κομμένη φέτα, ανακατεύουμε ελαφρά και ψήνουμε κόμη 5'.       

          

Ιδέες και πρακτικές:

          Στους γίγαντες ταιριάζουν σχεδόν όλα τα λαχανικά.  Έτσι μπορούμε να προσθέσουμε ή να κάνουμε συνδυασμούς με πιπεριές κόκκινες και πράσινες η σπανάκι με φρέσκα κρεμμυδάκια, μάραθο και μαϊντανό, ή πράσα με λίγο σέλινο. Εξαρτάται από τι έχουμε στο ψυγείο μας και τι γευστικούς συνδυασμούς θέλουμε. Εμένα που μου αρέσουν τα κάστανα έχω προσθέσει κι αυτά και έγινε το φαγητό λουκούμι!!!





4 σχόλια :

ΒΑΣΩ είπε...

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΙΚΤΙΚΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!!!!!!!

Η Μαμά είπε...

Βάσω μου σε ευχαριστώ πολύ!!!! Προσπαθώ να γράψω αναλυτικά τις συνταγές που συγκεντρώνω, γιατί η κάθε μια κρύβει τα μυστικά της!!!!! Σε ευχαριστώ και πάλι για την αγάπη σου.

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το βράσιμο των φασολιών??

Η Μαμά είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε στη αρχή της συνταγής το αναφέρω αυτό. Τα φασόλια και γενικά τα όσπρια για να βράσουν γρήγορα πρέπει να είναι φρέσκα (φετινής σοδειάς) και συγκεκριμένα το πολύ μέχρι ένα εξάμηνο από τότε που μαζεύτηκαν.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές