Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Η μαμά Χρύσα προτείνει:




Η χουρμαδότουρτα είναι ένα θεϊκό γλυκό, από εκείνα που τα τρως μια φορά και δεν τα ξεχνάς ποτέ. Όλα τα υλικά είναι η αφρόκρεμα των ξηρών καρπών, αλλά οι χουρμάδες είναι αυτό που αποθεώνει το γλυκό. Ο χουρμάς μετά το ψήσιμο αφήνει τα "μέλια" του να ποτίσουν όλο το γλυκό και να το κάνουν μοναδικό. Έφαγα το γλυκό για πρώτη φορά στη γιορτή της αγαπημένης μου φίλης της Βάσως που το είχε φτιάξει καταπληκτικό και έφαγα βέβαια και δεύτερο κομμάτι. Κατάφερα και πήρα τώρα τη συνταγή, (όλο το λέγαμε να την γράψω και όλο το ξεχνούσαμε) και φυσικά σας την παρουσιάζω αμέσως.

Τα υλικά για την χουρμαδότουρτα:

Για στρογγυλό ταψί Νο 32

  • 350 γρ. καρύδι
  • 350 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 320 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 6  ασπράδια αυγών
  • 2  βανίλιες
  • 1  σφηνάκι κονιάκ
  • 1  κούπα αμύγδαλο καβουρδισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1 φακελάκι garni Γιώτης για τη σαντιγί - γάλα

Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας:


Ψιλοκόβουμε με το χέρι ή με μαχαίρι πάνω σε τάβλα όλα τα καρύδια και τους χουρμάδες σε μέγεθος σταφίδας. Δεν τα βάζουμε στο μπλέντερ να χτυπηθούν γιατί γίνονται πολύ πολύ ψιλοκομμένα και λιωμένα. Μόνο εδώ είναι η κούραση, το υπόλοιπο γλυκό γίνεται εύκολα και γρήγορα. Τα αμύγδαλα τα  αγοράζω έτοιμα, υπάρχουν στα καταστήματα ξηρών καρπών καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα. Αν οι χουρμάδες κοπούν λίγο χοντρότεροι χαλάνε την παρουσίαση του γλυκού κατά το κόψιμο, γι αυτό προσέχουμε να του κόψουμε ψιλούς και στο ίδιο μέγεθος όλους.
Κτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να γίνει πολύ αφράτη μαρέγκα και ρίχνουμε τις βανίλιες και το κονιάκ και συνεχίζουμε για λίγο το κτύπημα. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια και τους χουρμάδες και τα ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με μία κουτάλα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στο ταψί απλώνουμε μια λαδόκολλα και ρίχνουμε το υλικό.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς σε αερόθερμο φούρνο και ψήνουμε το γλυκό για 20-25 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία. 
Προσοχή: Το γλυκό φουσκώνει αμέσως, αλλά στα 15 λεπτά, ανοίγουμε λίγο την πόρτα του φούρνου  και το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα να δούμε αν ψήθηκε. Αν δεν βγήκε στεγνή το επαναλαμβάνουμε σε πέντε λεπτά μέχρι να βγει στεγνή.
Το βγάζουμε από το φούρνο και όταν κρυώσει το τοποθετούμε ανάποδα σε δίσκο βγάζοντας προσεκτικά τη λαδόκολλα.
Κτυπάμε με γάλα τη σαντιγί σύμφωνα με τις οδηγίες του και τη βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να παγώσει.
Όταν έχει κρυώσει τελείως η χουρμαδότουρτα απλώνουμε επάνω τη σαντιγί. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με το αμύγδαλο και είναι έτοιμο. Το διατηρούμε στο ψυγείο. Θα το κόβουμε σε μικρά κομμάτια όπως τις πίτες.


2 σχόλια :

magda είπε...

Χρύσα μου, καλημέρα!
Τι όμορφη έκπληξη για μένα, το γεγονός ότι διατηρούσες blog και μάλιστα τόσο ενδιαφέρον!
Πιστεύω να το συνεχίσεις, αξίζει!!!
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η ανάρτηση μου!
Ευχαριστώ για όλα, για την συμβολή σου και τα τόσο καλά σου λόγια!
Πολλά φιλιά

Η Μαμά είπε...

Μάγδα μου σε ευχαριστώ καλή μου για τα όμορφα λόγια σου. Μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω, αν και δεν έχω πολύ χρόνο γιατί ασχολούμαι και με μια άλλη μεγάλη μου αγάπη-χόμπι! Το blog "Οι συνταγές της μαμάς μου" το ξεκίνησε η κόρη μου -που έχετε το ίδιο όνομα- πριν πολλά χρόνια και στην πορεία το ανέλαβα εγώ. Μπορείς να μάθεις λεπτομέρειες... στο "Προφίλ". Χάρηκα πολύ για όλα και πάλι σε ευχαριστώ!!!!

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές