Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Η μαμά Χρύσα σας προτείνει:
Μια συνταγή γραμμένη και μαγειρεμένη απ΄τη φίλη


Ντολμαδάκια γιαλαντζί

  1. 50-60 αμπελόφυλλα μετρίου μεγέθους
  2. 250-300 γρ ρύζι καρολίνα
  3. 350-450 γρ φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες
  4. 2 μέτρια ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  5. 3-4 κ.σ. άνηθο
  6. 5-6 κ.σ δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  7. 2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο μαϊντανό
  8. αλάτι, πιπέρι
  9. Χυμό ενός λεμονιού
  10. 1 φλιτζάνι βραστό νερό
  11. ½ -1 ποτήρι ελαιόλαδο

Βήματα: Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

1. Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε σε βραστό νερό, ελαφρώς, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Όταν τελειώσουν όλα τα αφήνουμε να χλιάνουν και τα βάζουμε μέσα σε κρύο νερό, ώστε να ξεκολλάνε πιο εύκολα.
2. Με το μισό λάδι σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, ρίχνουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να μαραθούν ελαφρά, ρίχνουμε το ρύζι καλά πλυμένο και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε και το μισό ποτήρι ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά και αφήνουμε να απορροφήσει τα υγρά του σε σιγανή φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
3. Παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα τα τοποθετούμε με τα νεύρα προς το μέρος μας καθώς και την πλατιά πλευρά τους. Στην άκρη βάζουμε λίγη γέμιση, γυρίζουμε πρώτα τις πλευρές που είναι μπροστά μας, επάνω στη γέμιση, στη συνέχεια διπλώνουμε τις άκρες προς το κέντρο και συνεχίζουμε το τύλιγμα.
4. Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα ή δυο φύλλα λαδόκολλας, κομμένα στο μέγεθος του πάτου. Αν έχουμε λίγα φύλλα τα στρώνουμε κυκλικά στην κατσαρόλα. Τοποθετούμε κυκλικά και όρθια τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ζεστό νερό, το χυμό λεμονιού, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με ένα πιάτο ανάποδα τα ντολμαδάκια μας και αφήνουμε να σιγοβράσουν με κλειστό το καπάκι, σε χαμηλή φωτιά για 15 – 20 λεπτά.
Επειδη αυτες τις μερες θα τα ταραξω ειπα να σας δοσω την συνταγη

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές