Τα δαμάσκηνα ταιριάζουν με τους χυμούς του χοιρινού και αποδίδουν μια θαυμάσια γεύση. Το φασκόμηλο δε, του δίνει ένα φινετσάτο, ιδιαίτερο άρωμα, αρκεί να είναι στη σωστή αναλογία. Το χοιρινό με πράσα και δαμάσκηνα είναι μια γιορταστική συνταγή, που θα γοητεύσει σίγουρα τους καλεσμένους σας.
Τα υλικά μας:
- 1.500 γρ. χοιρινό από σπάλα σε 5 μερίδες χωρίς κόκαλο
- 1 κιλό πράσα χοντροκομμένα, μόνο το άσπρο τμήμα τους
- 30 ml. λάδι
- 500 ml μοσχάτο κρασί ξηρό
- 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες ακαθάριστες
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 κουταλάκι γλυκού ξύδι από κόκκινο κρασί
- 30 δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι
- 1 κουταλιά σ. μουστάρδα maille Dijon Original διαλυμένη σε 4 κουταλιές νερό
- 4 φυλλαράκια φασκόμηλο
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
Πως το μαγειρεύουμε:
Αλατίζουμε ελαφρά το κρέας και το σοτάρουμε στο λάδι, σε δυνατή θερμοκρασία, ώσπου να ροδίσει ελαφρά από όλες τις μεριές. Αφαιρούμε το κρέας από την χύτρα, με τρυπητή σπάτουλα και προσθέτουμε τα πράσα. Τα σοτάρουμε για 2 λεπτά και τα σβήνουμε με το κρασί. Βάζουμε το κρέας πάλι στην χύτρα και προσθέτουμε το σκόρδο και τη δάφνη. Αν βρούμε φρέσκια, είναι καλύτερα. Σκεπάζουμε τη χύτρα και σύμφωνα με τις οδηγίες της, σιγοβράζουμε το φαγητό 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε τη χύτρα και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, το φασκόμηλο και αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε το βράσιμο με ξεσκέπαστη χύτρα σε σιγανή θερμοκρασία για 20 λεπτά περίπου. Να προσέξουμε να μείνει με χυλωμένη σάλτσα. Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά. Ρίχνουμε το ξύδι. Διαλύουμε τη μουστάρδα σε 4 κουταλιές νερό και τη ρίχνουμε στο φαγητό κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Αν δεν έχουμε μουστάρδα Dijon (είναι η καλύτερη) προσθέτουμε μια άλλη καλής ποιότητας.
Σε απλή κατσαρόλα σιγοβράζουμε το φαγητό περίπου 2 ώρες. Προσέχουμε συνέχεια τα υγρά του. Αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό. 20 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία όπως στην ξεσκέπαστη χύτρα.
2 σχόλια :
Το κρασι ειναι λευκο η κοκκινο???
Εγώ βάζω λευκό, δένει περισσότερο με τη λευκή σάλτσα του φαγητού.
Δημοσίευση σχολίου