Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Η μαμά Χρύσα προτείνει!

Γλυκό σταφύλι!!!! Δεν λείπει από κανένα σπίτι!!!!





Τώρα το καλοκαίρι, είναι η εποχή των άφθονων σταφυλιών. Είναι το πιο γλυκό, αρωματικό και γευστικό φρούτο όλων των εποχών. Το κυριότερο ελληνικό επιτραπέζιο σταφύλι είναι η σουλτανίνα.  Είναι το αγαπημένο σταφύλι των παιδιών γιατί δεν έχει κουκούτσι. Για γλυκό του κουταλιού συνήθως χρησιμοποιούμε σουλτανίνα. Άλλη ποικιλία επιτραπέζιου σταφυλιού χωρίς κουκούτσι είναι το Σουπέριο και το Τόμσον. Τα περισσότερα επιτραπέζια σταφύλια που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε γλυκά του κουταλιού  με πλούσιο άρωμα και βελούδινη γεύση είναι αρκετά όπως:
 ΙΤΑΛΙΑ ΓΚΟΛΝΤ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΛΕΤ ΒΙΚΤΟΡΙΑ ΡΟΥΑΓΙΑΛ  ΦΡΑΟΥΛΟ  ΚΕΡΙΝΟ
ΚΑΡΝΤΙΝΑΛΕ  ΡΑΛΙ  CALMERIA  CRIMSON.
Τα σταφύλια αυτά για να τα φτιάξουμε γλυκό, πρέπει να βγάλουμε τα κουκούτσια με αποστειρωμένο τσιμπιδάκι μαλλιών. Αν βγάλουμε και τη φλούδα τους αποκτούν βελούδινη μοναδική γεύση. Το ξεφλούδισμα γίνεται πιο εύκολο αν βράσουμε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα και ρίξουμε μέσα τις πλυμένες ρόγες για 1-2 λεπτά και μετά τις σουρώνουμε και τις καθαρίζουμε μία-μία. Πρέπει όμως να έχουμε πρώτα βγάλει τα κουκούτσια.


Τα υλικά για το σταφύλι μας:

  • 1 κιλό σταφύλι (σουλτανίνα)
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • 1 ματσάκι αρμπαρόριζα
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού.

Πως φτιάχνουμε το γλυκό σταφύλι:

Το πλένουμε 2-3 φορές και το στραγγίζουμε. Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το σταφύλι με τη ζάχαρη ανά στρώσεις. Το αφήνουμε στο ψυγείο ένα 24 ωρο.  Το βγάζουμε από το ψυγείο και βλέπουμε ότι έχει βγάλει υγρά.  Το ανακατεύουμε ελαφρά με πλαστική ή ξύλινη κουτάλα. Το βάζουμε να βράσει σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι να αρχίσει να αφρίζει (περίπου 20 λεπτά). Το σταφύλι βγάζει και κατά το βράσιμο υγρά, γι αυτό 1 κούπα νερό είναι αρκετό για να έχει κανονικό σιρόπι. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην κατσαρόλα μέχρι την επομένη μέρα.
Βάζουμε την κατσαρόλα με το γλυκό μας σε μεγάλη θερμοκρασία και όταν αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε απαλά (δίνει τη δυνατότητα να φουσκώσει η ρόγα). Ίσως χρειαστεί να το ξαφρίσουμε. Όταν θα αρχίσει να δένει το γλυκό, αποκτά το σιρόπι ένα απαλό ροζ χρώμα. Από δω και πέρα πρέπει να είμαστε συνέχεια δίπλα του να το δοκιμάζουμε μέχρι να δέσει όπως πρέπει. 
Πως δοκιμάζουμε αν έγινε το σιρόπι: Βάζουμε σε ένα πιατάκι μια κουταλιά σιρόπι. Το αφήνουμε 1-2 λεπτά να κρυώσει και μετά παίρνουμε το κουτάλι και το σέρνουμε από το κάτω μέρος του πιάτου προς τα επάνω. Αν το σιρόπι κάνει ένα καθαρό αυλάκι χωρίς να σμίγουν υγρά σημαίνει πως είναι έτοιμο. Αν όμως σέρνοντας το κουτάλι στο πιάτο το σιρόπι από τα πλάγια κλείνει το "αυλάκι", τότε θέλει κι άλλο δέσιμο.
Πριν κατεβάσουμε το γλυκό μας, ρίχνουμε την αρμπαρόριζα για μοναδικό άρωμα και το λεμόνι για να μη ζαχαρώσει. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και καθαρισμένα καβουρδισμένα ελαφρά, αμύγδαλα λίγο πριν κατεβάσουμε το γλυκό από τη φωτιά.










Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές