Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Οι πένες μπολονέζ με τυρί είναι μια Ιταλική συνταγή. Φυσικά με σάλτσα μπολονέζ , τα λαζάνια, τα μακαρόνια, και τα κανελόνια είναι δημοφιλή και εκτός Ιταλίας.
 Η πρώτη γνωστή αναφορά στα μακαρόνια χρονολογείται από το 1000 π.χ. στην αρχαία Ελλάδα.
Η λέξη λάγανον ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό, την οποία χρησιμοποιούσαν για την διατροφή τους οι αρχαίοι Έλληνες. Τον 8ον αιώνα π.χ. οι πρώτοι Έλληνες έποικοι που μετανάστευσαν στην Ιταλία μετέφεραν μαζί τους και το λάγανον το οποίο μετονομάστηκε σε Laganum που είναι τα λαζάνια.
Τα ζυμαρικά αποτέλεσαν μέρος της διατροφής των Ιταλών τον 17ο αιώνα, όταν η εισαγωγή της τεχνολογίας στην παραγωγή των ζυμαρικών και η αύξηση της καλλιέργειας του σκληρού σιταριού, συνετέλεσαν στην εδραίωση των ζυμαρικών ως φτηνής και εύκολης τροφής για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Κατά συνέπεια, η σημασία των ζυμαρικών για την υγεία των λαών έγινε ακόμη πιο έντονη. Το 1800, οι δύο πρωτεύουσες του μακαρονιού (τόσο στην παραγωγή όσο και στις εξαγωγές) ήταν η Νάπολι και η Γένοα. Όμως, η μετάβαση από την φρέσκια πάστα στην ξηρή πάστα (για εμπορικούς λόγους) και η γεωπολιτική θέση του λιμανιού της Γένοα συνετέλεσαν στην διάδοση των ζυμαρικών παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα κάποτε όλα τα νοικοκυριά είχαν μεγάλη ποικιλία χειροποίητων ζυμαρικών στα κελάρια τους. Μερικά, όπως ο τραχανάς, ήταν ξερά ενώ άλλα καταναλώνονταν αμέσως μετά την παρασκευή τους. Υπήρχαν οι στριφτάδες, τα τουτουμάκια και οι γκοντζίδες τα οποία παρασκευάζονταν σε χωριά της Σπάρτης. Τα ζυμαρικά ήταν δημοφιλή και σχετικά ανέξοδα, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στο ελάχιστο η χρήση του ρυζιού. Το ρύζι εμφανιζόταν κυρίως στο τραπέζι της Κυριακής ή τις γιορτές, είτε μαγειρεμένο σε ζωμό κρέατος και τοποθετούνταν σε μικρές φόρμες για διακοσμητικούς λόγους, είτε σαν γέμιση πουλερικών ή λαχανικών.
Τα ζυμαρικά είναι από τα περισσότερο διαδεδομένα είδη διατροφής σε ολόκληρη σχεδόν την υφήλιο και ιδιαίτερα στις χώρες της Ευρώπης. Πρώτη στην κατανάλωση ζυμαρικών είναι η Ιταλία όπου ο μέσος Ιταλός καταναλώνει περίπου 25 κιλά ζυμαρικών ετησίως ενώ χώρες με επίσης μεγάλη κατανάλωση είναι η Ιαπωνία (μέσος όρος 8.9 κιλά ετησίως για τον Ιάπωνα) αλλά και η Ελλάδα (μέσος όρος 8 κιλά ετησίως για τον Έλληνα). Η εξάπλωση των ζυμαρικών οφείλεται στα αξιόλογα πλεονεκτήματα που έχουν ως είδος διατροφής, επειδή διατηρούνται εύκολα και για μακρό σχετικά χρόνο, μαγειρεύονται σύντομα, είναι εύπεπτα και τέλος είναι προσιτά, από απόψεως τιμής.



Τα υλικά για το φαγητό μας:

 4 μερίδες.


  • 500 γρ. κιμάς άπαχος
  • 2 κούπες πένες
  • 4 κουταλιές σ. λάδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 καρότο σε κυβάκια
  • 2 κλωναράκια σέλερι
  • 2 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένες
  • 5 μανιτάρια ψιλικομμένα
  • 1/2 κούπα κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά ντοματοπελτές
  • 200 γρ. ντοματούλες ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές σ. βούτυρο
  • 2 κουταλιές σ. αλεύρι
  • 1 1/4 κούπα γάλα ζεστό
  • 1 κούπα τυρί μοτσαρέλα σε κύβους
  • 4 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
  • Φυλλαράκια βασιλικού για το γαρνίρισμα


Πως μαγειρεύουμε τα φαγητό μας:


Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι για 5 περίπου λεπτά,έως ότου μαλακώσει το κρεμμύδι.Πάντα ανακατεύουμε συνέχεια. Προσθέτουμε το μπέικον, τα μανιτάρια και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε σε υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε το κρασί, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 3 κουταλιές νερό, και τις ντοματούλες. Αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου 30 λεπτά ώσπου να μείνει χωρίς υγρά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε κατσαρόλα με αλατισμένο βραστό νερό, βράζουμε τις πένες με 1 κουταλιά λάδι για 10 περίπου λεπτά ή ώσπου να μείνουν al dente.
Στο μεταξύ λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία, και το ανακατεύουμε με το αλεύρι για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια, ώσπου να γίνει πηχτή απαλή σάλτσα. (Εγώ το κτυπώ από την αρχή με το μίξερ). Ρίχνουμε μέσα τη μοτσαρέλα και τη μισή παρμεζάνα και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα τυριών.
Αδειάζουμε και απλώνουμε τη σάλτσα με τον κιμά σε πυρέξ, επάνω απλώνουμε το μείγμα των ζυμαρικών και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.
Το ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά, ώσπου να ροδίσει. Γαρνίρουμε με βασιλικό και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.


Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές