Δευτέρα 9 Απριλίου 2012



Μπορεί να σας φανεί παράξενη η συνταγή "κουλούρια με σταφίδες και αμύγδαλο", αλλά την έφτιαξα σήμερα και τα κουλούρια ήταν ιδιαίτερα, γευστικά και γλυκά. Την προηγούμενη εβδομάδα μου έφερε η Άντρεα από την Φλωρεντία της Ιταλίας, ένα πακέτο μπισκότα ζαχαροπλαστείου που είχαν επάνω ξεροψημένο φιλέ αμυγδάλου, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη, και μέσα είχαν αρκετές μαύρες σταφίδες και μοσχοβολούσαν βούτυρο γάλακτος. Ήταν τέλεια!!! Τα έφαγα σε ένα απόγευμα!
Σκέφτηκα να τα φτιάξω, ας μην ήξερα την αυθεντική συνταγή. Πήρα μια συνταγή που είχα για κουλούρια βουτύρου πρόσθεσα σταφίδες και φιλέ αμυγδάλου και βγήκαν φανταστικά. Ελπίζω να αρέσουν και σε σας. Αν δεν θέλετε να τα κάνετε κουλούρια τα πλάθετε πλακουτσά, ότι σχήμα θέλετε και βγαίνουν μπισκοτάκια. Να προσέξετε στο ψήσιμο να μην σας καούν γιατί είναι πιο λεπτά από τα κουλούρια.
Έκανα με την ζύμη αυτή και ένα ταψί κουλούρια χωρίς φιλέ αμυγδάλου, αλλά με ζάχαρη ψιλή. Έβαλα σε ένα πιάτο ζάχαρη ψιλή και όταν είχα πλάσει το κουλούρι το έριχνα στη ζάχαρη και μετά το τοποθετούσα στο ταψί με τη ζάχαρη προς τα πάνω.
Στην εικόνα που παραθέτω έχω βάλει στο δίσκο μισά κουλούρια με αμύγδαλο και άχνη και μισά βουτηγμένα στην ψιλή ζάχαρη. Η εικόνα τα δείχνει σκούρα, στην πραγματικότητα είχαν ωραίο χρώμα, ήταν ανοικτά ρόδινα και τραγανό αμύγδαλο.


Τα υλικά μας:
1 δόση 70-75 κουλούρια.
650 γρ. βούτυρο γάλακτος ή Κερκύρας
1 κούπα ηλιέλαιο
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
500 γρ. ζάχαρη ψιλή
3 βανίλιες
3 ολόκληρα αυγά και 1 κρόκο
1 κούπα γάλα
1 κουταλάκι σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 φακελάκι μπέικιν πάουερ
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
150 γρ. φιλέ αμυγδάλου
250 γρ. σταφίδες μαύρες
λίγο βούτυρο για το πλάσιμο

Πως τα φτιάχνουμε:
Βγάζουμε όλα τα υλικά εκτός ψυγείου από το βράδυ.
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα και το αλάτι.
Σε μεγάλο μπολ κτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, αρκετή ώρα ώσπου να γίνει αφρός. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το κτύπημα λίγα λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε ένα ένα, όλα τα υλικά μας: το γάλα, τον χυμό, το κονιάκ, τις βανίλιες, τις σταφίδες, ενώ συνεχίζουμε το κτύπημα και στο τέλος ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι. Όταν σφίξει η ζύμη και δεν χτυπιέται πλέον με το μίξερ την ρίχνουμε σε μεγάλη λεκάνη και τη ζυμώνουμε με τα χέρια ρίχνοντας σιγά σιγά το αλεύρι.
Προσοχή, η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή τόσο, όσο να μην κολλά στα χέρια μας και να ξεκολλά εύκολα από τα τοιχώματα της λεκάνης. Αν μας γίνει σφικτή την μαλακώνουμε με βούτυρο. Βουτυρώνουμε τα χέρια μας όσες φορές χρειασθεί και ζυμώνουμε ώσπου να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί 2-3 ώρες περίπου. Βρέχουμε μια πετσέτα κουζίνας, την στύβουμε καλά και σκεπάζουμε την ζύμη.
Πλάθουμε με τη ζύμη κορδόνια χοντρά όσο το μεγάλο μας δάχτυλο, ενώ βουτυρώνουμε συχνά τα χέρια μας με ζεστό βούτυρο. Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε λαμαρίνα (αλουμινένιο, ανοξείδωτο, ή τεφάλ) στρωμένη με λαδόκολλα (Τα εμαγιέ ταψιά της κουζίνας δεν κάνουν για γλυκά, τα καίνε). Παίρνουμε με τις άκρες τω δακτύλων μας φιλέ αμυγδάλου (μικρή ποσότητα) και τα βυθίζομαι ελαφρά σε όλη την επιφάνεια κάθε κουλουριού . Μετά παίρνουμε με τα δάκτυλά μας ζάχαρη άχνη και πασπαλίζουμε επάνω ένα-ένα τα κουλούρια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο για 15 λεπτά σε μεγάλη θερμοκρασία, κατόπιν χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς σε αερόθερμη κουζίνα ή 180-190 με αντιστάσεις και ψήνουμε τα κουλούρια μας περίπου 15 λεπτά. Στην ουσία τα βγάζουμε όταν ροδίσουν τα κουλούρια και τα αμύγδαλα. Αν τα αφήσουμε περισσότερο θα καεί το αμύγδαλο.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές