Δευτέρα 9 Απριλίου 2012


Υπάρχουν πολλές συνταγές για τα κουλούρια της Λαμπρής. Εφέτος δεν έφτιαξα τα κουλούρια της θείας Μαρίας που σας έγραψα πέρυσι. Βρήκα στο αρχείο μου μια άλλη συνταγή που διαφέρει περισσότερο ως προς τον τρόπο παρασκευής της ζύμης. Έγιναν πολύ ωραία, φουσκωτά, αφράτα και γλυκά. Όλα τα κουλούρια και τα μπισκότα μου αρέσουν να είναι γλυκά, να νοιώθω καλά τη γλύκα στο στόμα μου και όχι να την κυνηγάω μέχρι να φάω όλο το κουλούρι. Η συνταγή που γράφω αναφέρει 350 γρ. ζάχαρη. Έβαλα όμως 400 και έγιναν φανταστικά.

Τα υλικά για τα κουλούρια μας:
1 δόση περίπου 50-55 κουλούρια.


  1. 8 αυγά
  2. 130 γρ. βούτυρο πρόβειο ή αγελάδας
  3. 400 γρ. ζάχαρη
  4. 180 γρ. γάλα χλιαρό
  5. 1 κιλό αλεύρι μαλακό (ίσως πάρει ακόμη)
  6. 30 γρ. αμμωνία (είναι ένα φακελάκι)
  7. 2 βανίλιες
  8. 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  9. 1/2 κουταλάκι αλάτι
  10. βούτυρο ζεστό για το πλάσιμο


Πως φτιάχνουμε τα κουλούρια μας:
Βγάζουμε από το βράδυ όλα τα υλικά εκτός ψυγείου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι, σε μεγάλο μπολ.
Σε μεγάλο κάδο χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο ελαφρά λιωμένο  με τη ζάχαρη αρκετή ώρα, μέχρι να γίνει αφρός. Εγώ χρησιμοποιώ το μεγάλο μίξερ που έχει δικό του κάδο και το αφήνω να το κτυπάει περίπου 30 λεπτά. Κτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα σε μπολ με το μίξερ χειρός. Όταν είναι έτοιμο, το βούτυρο με τη ζάχαρη -το μίξερ είναι ανοικτό και κτυπάει- προσθέτουμε το γάλα στο οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία. Στη συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους και μετά τη μαρέγκα και τις βανίλιες. Αφήνουμε να χτυπηθούν 5 λεπτά και αρχίζουμε να ρίχνουμε με την κουτάλα το αλεύρι. Όταν σφίξει λίγο η ζύμη σταματάμε το κτύπημα με το μίξερ και τη ρίχνουμε σε βαθιά μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε λίγο-λίγο  αλεύρι και ζυμώνουμε τη ζύμη με βουτυρωμένα χέρια. Την φέρνουμε απαλά από έξω προς τα μέσα.
Προσοχή η ζύμη μας πρέπει να γίνει μαλακή, τόσο που να μην κολλάει στα χέρια μας και να ξεκολλά μόνη της από τα τοιχώματα της λεκάνης. Αν μας γίνει σφικτή βουτυρώνουμε αρκετά τα χέρια μας, όσες φορές χρειασθεί και ζυμώνουμε ώσπου να γίνει η ζύμη μαλακή.
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί 2-3 ώρες περίπου. Βρέχουμε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας, τη στύβουμε πολύ καλά και σκεπάζουμε τη ζύμη.
Πλάθουμε τα κουλούρια βουτυρώνοντας κάθε τόσο τα χέρια μας και φτιάχνουμε τα σχέδια που θέλουμε. Το πάχος του κορδονιού που πλάθουμε να είναι χοντρό όσο το μεγάλο μας δάκτυλο. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες με στρωμένη λαδόκολλα, αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Σε ένα πιάτο κτυπάμε έναν κρόκο αυγού με 1/4 ποτήρι κρασιού νερό και αλείφουμε με το πινέλο τα κουλούρια για να αποκτήσουν κατά το ψήσιμο γυαλιστερό ρόδινο χρώμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο για 15 λεπτά σε μεγάλη θερμοκρασία. Κατόπιν χαμηλώνουμε στους 160-170 βαθμούς σε αερόθερμη κουζίνα ή στους 180-190 βαθμούς με αντιστάσεις. Ψήνουμε τα κουλούρια περίπου 15 λεπτά. Στην ουσία όταν τα δούμε και ροδίσουν ελαφρά, τα βγάζουμε - να μην ξεροψηθούν- και βάζουμε το επόμενο ταψί.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές