Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011


Σε ένα ταξίδι μου στη Βουδαπέστη έφαγα το αυθεντικό γκούλας.Το γκούλας είναι γνήσια ουγγρική σπεσιαλιτέ, αν και θα το βρείτε στο μενού πολλών εστια­τορίων του εξωτερικού. Όπως είναι φυσικό, κάθε χώρα επηρεάζεται από τις δικές της ιδιαιτερότητες με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν σαν βάση την Ουγγρική συνταγή και να ολοκληρώνουν με τοπικές συνήθειες. Την ελληνική εκδοχή τη δοκίμασα πριν πάρα πολλά χρόνια όταν τον πρώτο καιρό της γνωριμίας μας, ο άντρας μου με κάλεσε για πρώτη φορά για δείπνο στο σπίτι του. Είχε μαγειρέψει ο ίδιος το γκούλας και με ενθουσίασε η γεύση του με την έντονη μυρωδιά της πάπρικας και την γλυκιά γεύση του ανανά. Θα σας γράψω πρώτα αυτή τη συνταγή και στη συνέχεια την αυθεντική Ουγγρική. Το φημισμένο αυτό φαγητό οφείλει το όνομά του στους αγελαδάρηδες της Ουγγαρίας. Συνήθιζαν να το μαγειρεύουν σούπα με μπόλικη πάπρικα τις παγωμένες μέρες του χειμώνα. Απαραίτητο μπαχαρικό του γνήσιου γκούλας είναι η καυτερή πιπεριά: γκούλας χωρίς πάπρικα δεν νοείται.
«Πρωταγωνιστής» στην ουγγρική κουζίνα είναι η πάπρικα, το «κόκκινο χρυσάφι», όπως αποκαλείται. Εγώ χρησιμοποιώ εδώ ελάχιστη, γιατί δεν έχουμε συνηθίσει τα καυτερά φαγητά.

Τα υλικά για το φαγητό μας:

1 1/2 κιλό χοιρινό σπάλα κομμένο χοντρούς κύβους
1/2 κούπα λάδι
1/4 κούπα βούτυρο
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
400 γρ. ντοματάκια κονσέρβας
1 κουταλιά γλυκού πάπρικα
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
1 κουταλιά αλεύρι
1 κουταλιά γλυκού θυμάρι
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
2 κούπες ζωμό κρέατος (βράζετε νερό και διαλύετε έναν κύβο)
2 μεγάλες πατάτες χοντροκομμένες καρέ
16 κρεμμύδια στιφάδου καθαρισμένα
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
3 κουταλιές κρέμα γάλακτος
2 φύλλα δάφνης
5 ροδέλες κονσέρβας ανανά κομμένες στα τέσσερα (προαιρετικό)
αλάτι, πιπέρι

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι κι όταν κάψει σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, τα καρότα, τα κρεμμυδάκια στιφάδου, τις πατάτες, τα ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, ρίχνουμε το θυμάρι, το πιπέρι, το αλάτι, τη δάφνη και το χυμό από λεμόνι και όταν σοταρισθούν καλά αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Τοποθετούμε στη φωτιά άλλο φαρδύ και βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) με το βούτυρο και σοτάρουμε το κρέας ελαφρά. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την πάπρικα και πασπαλίζουμε το κρέας, ενώ συνεχίζει να ροδίζει κι ανακατεύουμε συνέχεια. Όταν ροδίσει ελαφρά και το αλεύρι με το κρέας ρίχνουμε τα ντοματάκια, το πελτέ λιωμένο σε λίγο νερό, το ζωμό κρέατος και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το υλικό που σοτάραμε στο πρώτο τηγάνι, μέσα στο τηγάνι με το κρέας και ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη πάντα κουτάλα για να μην μας διαλυθούν τα κρεμμυδάκια. Εδώ αν θέλουμε ρίχνουμε τον ανανά.
Αδειάζουμε το φαγητό σε γάστρα, σκεπάζουμε καλά και ψήνουμε για 1 1/2 ώρα στους 180 βαθμούς. 15 λεπτά πριν το τέλος ξεσκεπάζουμε τη γάστρα για να ροδίσει ελαφρά το φαγητό μας και να πιει τα τυχόν υγρά που έχει. Σας έχω γράψει πάλι, αν δεν έχουμε γάστρα, βάζουμε ένα ταψί, αλλά σκεπάζουμε τελείως με αλουμινόχαρτο. Όταν γίνει το φαγητό μας με μελωμένη σάλτσα, (όχι νερουλή) ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος το ανακατεύουμε και το βγάζουμε από το φούρνο. Αν δεν έχουμε κρέμα γάλακτος βάζουμε 3 κουταλιές γιαούρτι.









Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές