Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Η μαμά Χρύσα προτείνει:
  
      Η Ελληνίδα αγρότισσα νοικοκυρά και όχι μόνο, σε δύσκολες και καλές στιγμές της ζωής της, πάντα είχε λάδι και αλεύρι για να παρασκευάσει ζύμες ακόμη και τότε που μπορεί να της έλειπαν άλλα βασικά είδη φαγητού. Για το λόγο αυτό πειραματιζόταν ώστε με τα ίδια βασικά υλικά να παρασκευάζει ζύμες ή πίτες με μεγάλη φαντασία, αλλά και με ιδιαίτερες νοστιμιές. Μια από τους πολλούς τρόπους παρασκευής ζύμης που θα βρείτε σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, είναι και η ζύμη με σπορέλαιο και γάλα που είναι πράγματι μοναδική, τραγανή, πεντανόστιμη. Θα πρέπει να την φτιάξετε έστω μια φορά να την δοκιμάσετε και μετά ...... μου λέτε αν θα ξεκολλήσετε!!!! Είναι πανεύκολη και γρήγορη!!! Την έφτιαξε μια μέρα η κ. Μπαρμπαρίγιου στο γνωστό κανάλι, την παίνεψε πολύ και την δοκίμασα. Την φτιάχνω για τυροπιτάκια σχεδόν μια φορά την εβδομάδα και μερικές φορές τα πασπαλίζω με σουσάμι. Με την ίδια ζύμη έφτιαξα μελοπιτάκια και μαρμελαδοπιτάκια και έβαλα 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη στη ζύμη.

Τα υλικά για τη ζύμη μας:


  1. 1 κούπα σπορέλαιο
  2. 1 κούπα γάλα
  3. 1 κουταλάκι ζάχαρη κοφτό
  4. 1 κουταλιά σούπας ξίδι
  5. 1 κουταλάκι κοφτό σκόνη μαγιά
  6. 1/2 κουταλάκι αλάτι
  7. 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
  8. 2 κουταλιές σούπας σουσάμι προαιρετικά

Πως φτιάχνουμε τη ζύμη μας:

        Ζεσταίνουμε το γάλα για πολύ λίγο (χλιαρό). Σε ένα μπολ ρίχνουμε το σπορέλαιο, το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξίδι και σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε στην αρχή με κουτάλι. Όταν ρίχνοντας το αλεύρι σταδιακά σφίξει λίγο η ζύμη, ανακατώνουμε (ζυμώνουμε ελαφρά) με τα χέρια μας έως ότου δέσει η ζύμη μας.
Πως καταλαβαίνουμε ότι η ζύμη μας δεν θέλει άλλο αλεύρι:
Όταν κατά το ζύμωμα δεν κολλάει στο μπόλ και στα χέρια μας. Για αυτό ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά, για να δούμε πότε πρέπει να σταματήσουμε, αλλά και να δένει το αλεύρι ομοιόμορφα με όλα τα υλικά.
        Δεν αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμη κόβουμε λίγη ζύμη, όπως για κουραμπιέδες και την πλάθουμε μπαλάκι με το χέρι μας, κατόπιν το πατικώνουμε να γίνει στρογγυλό φύλλο στο χέρι μας και τοποθετούμε την γέμιση τυριού φέτας, ή ένα κομμάτι κασέρι, ή λουκάνικο ή ότι άλλο έχουμε στο ψυγείο μας. Γυρνάμε προς τα μέσα, γύρω γύρω τις άκρες και κλείνουμε το υλικό. Τα κάνουμε με τα χέρια μας μπαλάκια ή μισοφέγγαρα και τα τοποθετούμε σε ξέβαθο ταψί για να φουσκώσουν πιο εύκολα. Δεν λαδώνουμε το ταψί, ήδη τα μπαλάκια μας έχουν αρκετό λάδι. Αν θέλουμε τα περνάμε με το πινέλο βουτυγμένο σε γάλα. Προθερμαίνουμε το φούρνο και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα 30 λεπτά περίπου, στους 170 βαθμούς. Αν ροδίσουν νωρίτερα τα σκεπάζουμε με ασημόχαρτο. Τρώγονται ζεστά ή κρύα, γι αυτό είναι το καλύτερο σνάκ για τη δουλειά μας.
Αν θέλουμε να τα γεμίσουμε με φέτα:
Χτυπάμε σε ένα πιάτο ένα αυγό. Θρυμματίζουμε λίγη φέτα, περίπου 150 γρ. ρίχνουμε ελάχιστο πιπέρι και αν θέλουμε ένα κουταλάκι ψιλοκομμένο άνηθο ή δυόσμο. Τα ανακατεύουμε καλά.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές