Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007



Τη συνταγή "τυρόπιτα Γιαννιώτικη" την αφιερώνουμε στην κ. Αρετή που την έδωσε στη μητέρα μου.

Κάποτε αυτή η συνταγή ήταν μυστική από ότι μου έχει πει η μητέρα μου. Μια γιαγιά στο Μονοδένδρι (στα Ζαγοροχώρια) πριν τριάντα χρόνια την έφτιαχνε στο τηγάνι και ο κόσμος έκανε ουρά έξω από το μαγαζί της για τη δοκιμάσει. Χρυσή την κάνανε, αλλά αυτή δεν έλεγε πουθενά τη συνταγή. Η μητέρα μου κατάφερε και την έμαθε λίγα χρόνια μετά, από τη φίλη της Αρετή, γυναίκα ενός καθηγητή Πανεπιστημίου που και αυτή την έμαθε από ένα συνάδελφο του συζύγου της στο Παν/μιο των Ιωαννίνων που ήταν τόσο τακτικός πελάτης της γιαγιάς που τελικά του έδωσε την περιβόητη συνταγή.!!! Η μητέρα μου στην κ. Αρετή την έφαγε  ψημένη στο φούρνο σε ταψί. Έκτοτε καθιερώθηκε από όλες τις φίλες. Η μητέρα μου πρόσθεσε τα επιπλέον τυριά πέρα από τη φέτα.

Υλικά

  1. 1 κεσέ γιαούρτι στραγγιστό 200 γρ.
  2. 1 κεσέ αλεύρι (δηλαδή αφού ρίξουμε το γιαούρτι βάζουμε αλεύρι μέσα για να πάρουμε την ίδια ποσότητα)
  3. 4 αυγά ολόκληρα
  4. 1/2 κιλού φέτα θρυμματισμένη
  5. 1/4 τυριά διάφορα τριμμένα (γραβιέρα, κεφαλοτύρι, γκούντα κλπ. προαιρετικά)
  6. 1/4 του βιτάμ, περίπου 65 γρμ
  7. αλάτι, πιπέρι

Πως το μαγειρεύουμε
Σε ένα μπολ χτυπούμε τα αυγά, ρίχνουμε το γιαούρτι, τα τυριά, το αλεύρι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Κανονικά η αυθεντική συνταγή φτιάχνεται σε μεγάλο τηγάνι. Βάζουμε το βούτυρο στο τηγάνι να ζεσταίνεται σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και όταν ζεσταθεί αρκετά ρίχνουμε το χυλό. Θέλει όμως προσοχή στο να καταλάβουμε πότε έχει ροδίσει από κάτω και πρέπει να το γυρίσουμε όλο μαζί σαν ομελέτα να μη σπάσει. Να μη ξεροψηθεί.
Εναλλακτικά επειδή είναι δύσκολο να πετύχει στο τηγάνι η μητέρα μου φτιάχνει την τυρόπιτα καμιά φορά στο φούρνο. Σε αυτή την περίπτωση βάζουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψί που τοποθετούμε στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 200 βαθμούς. Όταν το βούτυρο λιώσει λίγο βγάζουμε το πυρέξ, απλώνουμε το βούτυρο μέσα και τότε ρίχνουμε το χυλό. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά έως ότου ροδίσει από πάνω και από κάτω.
Μπορούμε επίσης να ρίξουμε λίγο ζαμπόν σε κομματάκια ή μπέικον από πάνω για να πάρει λίγο διαφορετική γεύση αν θέλουμε.

9 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή συνταγή!!!

Ανώνυμος είπε...

των ποσο γραμμαριων το γιαουρτι,250?

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Το κανονικό κεσεδάκι που νομίζω είναι 200 γρ. Το συμπεριέλαβα τώρα και στο κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ!!!! Ενδιαφέρουσα η συνταγή σου, θα ήθελα να μου πεις αν το αλεύρι είναι απλό (π.χ. για όλες τις χρήσεις) ή άλλου τύπου ή εάν είναι αυτό που φουσκώνει μόνο του (όπως αυτό για κεϊκ). Ευχαριστώ πολύ. Εν τω μεταξύ θα την δοκιμάσω τώρα με απλό αλεύρι και τα λέμε.... Lia P.

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Ναι, είναι το απλό αλεύρι. Δεν είναι να φουσκώσει αυτή η τυρόπιτα, βγαίνει αρκετά λεπτή, εξάλλου με τον παραδοσιακό τρόπο φτιάχνεται στο τηγάνι και δε θα γύριζε αλλιώς. Πάντως την έφτιαξα φέτος τα Χριστούγεννα για περισσότερα άτομα, με διπλάσιο γιαούρτι και αλεύρι, 6 αυγά και λίγο παραπάνω τυρί, βγήκε λίγο πιο χοντρή από αυτή που έχω συνηθίσει γιατί το ταψί δεν ήταν διπλάσιο, αλλά και πάλι ήταν πολύ καλή.

vampire είπε...

ενδιαφερουσα ακουγεται..μηπως εχεις δοκιμασει να την φτιαξεις με σφολιατα? σε ρωταω γιατι θα ηθελα να μου βγει γεματουτσικη..

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Δεν έχω δοκιμάσει να τη φτιάξω ποτέ με σφολιάτα (μιας και θα αναιρούσε το παραδοσιακό στοιχείο που είναι ο χυλός), αλλά ξέρω συνταγή με σφολιάτα που έχει παρόμοια γέμιση. Την έχω φτιάξει όμως και πιο παχουλή, στο φούρνο, και άρεσε και έτσι.

xsclean είπε...

Τέλεια συνταγή για τυροπιτα....... ευχαριστώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

xsclean είπε...

Τέλεια συνταγή για τυροπιτα.....ευχαριστώ!!!!!!!!!!!!!!!!

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές