Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

Το φαγητό αυτό είναι από τα αγαπημένα μου. Αν προσφέρεται από κάποιο εστιατόριο που έχω επισκεφτεί σίγουρα θα το τιμήσω. Βέβαια καθένα έχει τη δική του παραλλαγή για τη σάλτσα αλλά τα βασικά είναι η κρέμα γάλακτος και το μπόλικο πιπέρι (καλύτερα φρεσκοαλεσμένο). Η παραλλαγή που παραθέτω είναι αυτή που φτιάχνω στο σπίτι, στην οποία συνήθως προσθέτω μανιτάρια και η σάλτσα της πάει πολύ με ρύζι πιλάφι. Μου αρέσει επίσης με φιλέτο στρουθοκάμηλου αλλά σε όποιον το λέω με κοιτάζει περίεργα.

Υλικά για 2 άτομα
2 φιλέτα μοσχαρίσια
2 κουταλιές σούπας φυτικό λίπος
1/2 κούπα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 κούπα κονιάκ
1 κύβο βοδινό
1 κουτί κρέμα γάλακτος (200-250 γρμ)
2 κουταλιές μαϊντανό
3-4 κουταλιές πιπέρι (διάφορα πιπέρια μαζί, π.χ. ο συνδυασμός των 4 πιπεριών που πωλείται έτοιμο στα σούπερ μάρκετ σε βαζάκι με μύλο μαζί με μεγάλους κόκκους μαύρου πιπεριού)
150 γρμ φρέσκα μανιτάρια (προαιρετικά)

Πως το μαγειρεύουμε
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φιλέτα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα αλατίζουμε και τους ρίχνουμε το μισό πιπέρι που το πιέζουμε με τις παλάμες πάνω τους. Σε δυνατή φωτιά βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι όπου ρίχνουμε το φυτικό λίπος. Πριν κάψει απλώνουμε μέσα τα φιλέτα και τα ψήνουμε 3-4 λεπτά από κάθε μεριά (το φιλέτο μοσχαριού δε το ψήνουμε πολύ, έτσι είναι πιο νόστιμο). Θέλουμε απλά να ροδίσει εξωτερικά για να κρατήσει το εσωτερικό ζουμερό. Τα σβήνουμε με κονιάκ και τα αφήνουμε 1-2 λεπτά ακόμα στη φωτιά. Αν θέλουμε να προσθέσουμε τα μανιτάρια στη συνταγή τα σοτάρουμε σε ένα άλλο τηγάνι με λίγη μαργαρίνη.
Βγάζουμε τα φιλέτα από το τηγάνι και στο ζωμό που έχουν αφήσει μέσα προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό, τον κύβο, το νερό, το υπόλοιπο πιπέρι, τα μανιτάρια και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε καλά για 5 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας καλά. Σερβίρουμε τη σάλτσα πάνω στα φιλέτα με ρύζι πιλάφι.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές