Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007



Μοσχάρι ψητό της κατσαρόλας με πατάτες




                                                Κοτόπουλο λεμονάτο (ψητό κατσαρόλας)





        Αυτή η συνταγή έχει μεγάλο σουξέ και πολλοί μου την έχουν ζητήσει. Η γιαγιά μου την έφτιαχνε έτσι (ήταν μαγείρισσα κάποτε σε μια οικογένεια Ιταλών) από την οποία την έχει πάρει και η μαμά μου. Την έχω δοκιμάσει όμως και από άλλες γιαγιάδες με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Στο σπίτι μου μαγειρεύεται συχνά αφού είναι το αγαπημένο φαγητό του αδελφού μου. Το μυστικό είναι οι τηγανητές πατάτες που το συνοδεύουν και μουσκεύονται μέσα στη σάλτσα. Φυσικά μπορεί να συνοδευτεί και με ρυζότο. Εμείς τις περισσότερες φορές φτιάχνουμε κοτόπουλο λεμονάτο αλλά μπορεί να γίνει και με μοσχάρι νουά ή ελιά ή ποντίκι ή χτένι σπάλας, κυλότο και χοιρινό από σπάλα (απλά δε φτιάχνουμε τα άλλα κρέατα τόσες φορές ως λεμονάτα όσο το κοτόπουλο γιατί έχουμε περισσότερες παραλλαγές σε αυτά που μας αρέσουν).

Υλικά:

  1. 2 μπούτια κοτόπουλο και 2 στήθος κομμένα σε μερίδες ή 1 κιλό μοσχάρι σε μικρά κομμάτια
  2. 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  3. 3/4 κούπας κονιάκ
  4. 1 φύλλο δάφνης
  5. λίγο φρέσκο δενδρολίβανο
  6. 1 κύβο κοτόπουλο (προαιρετικά)
  7. 3/4 κούπα ελαιόλαδο
  8. αλάτι, πιπέρι
  9. 1 κούπα νερό για χύτρα ή 3 για κανονική κατσαρόλα
  10. 5-6 μέτριες πατάτες

Πως το μαγειρεύουμε:

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρέας. Όταν κοντεύει να ροδίσει ελαφρά από όλες τις πλευρές (δεν το καίμε για να κοκκινίσει γιατί σκληραίνει το κρέας) ρίχνουμε ολόκληρες τις σκελίδες σκόρδου να ροδίσουν και αυτές τις βγάζουμε και τις πετάμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε με το σκόρδο και μια κόκκινη πιπεριά κομμένη στα τέσσερα για να σοταριστεί και σβήνουμε το κρέας με το κονιάκ. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη δάφνη, ελάχιστο δενδρολίβανο (κατά προτίμηση φρέσκο), τον κύβο και το νερό.
Στη χύτρα, σκεπάζουμε και βράζουμε το φαγητό 1/2 βαθμό πριν το τέλος η θερμοκρασία και 40' για κοτόπουλο, 60'-80' αν είναι μοσχάρι ή χοιρινό (Διαβάστε τις οδηγίες της δικής σας χύτρας γιατί η κάθε εταιρεία έχει δικούς της κανόνες).

Σε κανονική κατσαρόλα σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία 1 ώρα για κοτόπουλο, 1 και μιση ώρα για μοσχάρι ή χοιρινό. Εάν το φτιάξουμε με πατάτες (που το συνιστώ) να φροντίσουμε να μείνει το φαγητό με 1 κούπα σάλτσα διαφορετικά θέλει δεμένη σάλτσα για συνοδεία με ρυζότο (αν χρειαστεί τότε δένουμε με κορν φλάουερ ή αλεύρι).
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το φαγητό μας τηγανίζουμε πατάτες χοντροκομμένες κυδωνάτες σε φριτέζα με μπόλικο καθαρό σπορέλαιο, με θερμοκρασία όχι δυνατή -εμείς το βάζουμε στο 2- έτσι ώστε να σιγοψηθούν μέσα και να ροδίσουν απ' έξω. Βγάζουμε τις πατάτες, τις αλατίζουμε λίγο.

Όταν γίνει το κρέας  στην καθορισμένη ώρα, ανοίγουμε τη χύτρα με το γνωστό τρόπο και ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού. Υπολογίζουμε να έχει περίπου 1 κούπα σάλτσα. Αν είναι περισσότερα τα υγρά αφήνουμε ξεσκέπαστη τη χύτρα με μεγάλη θερμοκρασία ώστε να πιει λίγο τα υγρά και εμείς δίπλα παρακολουθούμε να μην πιει περισσότερα από όσα χρειάζεται!!! Αν έχει παραβράσει το κρέας και τα υγρά είναι ακόμη αρκετά τότε δένουμε τη σάλτσα με κορν φλάουερ με το γνωστό τρόπο. Όταν η σάλτσα είναι πλέον στην ποσότητα που θέλουμε, ρίχνουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα με το κρέας αφήνοντας για 1-2 λεπτά να πάρουν βράση μαζί, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα 2-3 φορές αργά και απαλά να μη διαλύσουμε τις πατάτες. Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά. Οι πατάτες μας θα βγούν μελωμένες και πεντανόστιμες!!!!!

Update 25/4/09: Έχω εντυπωσιαστεί με το πόσο καλά δένει τη σάλτσα μια κουταλιά βουτύρου στο τέλος οπότε εγώ δε θα ξαναχρησιμοποιήσω αλεύρι ή κορνφλάουερ για να τη δέσω. Το βάζω πια και όταν φτιάχνω τη συνταγή με πατάτες.


Η  μαμά προσθέτει:


Στη συνταγή μας αν αντί για κονιάκ ρίξουμε το χυμό ενός ζουμερού λεμονιού το ονομάζουμε Λεμονάτο. 
Την ίδια ακριβώς συνταγή την ονομάζουμε ψητό της κατσαρόλας αν βάλουμε το χυμό από ένα μέτριο λεμόνι και 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ ή 
αντί για κονιάκ  βάζουμε 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί.
Όσο αναφορά το νερό που ρίχνουμε στην κατσαρόλα ο δολοφόνος θα λύσει το μυστήριο!!!!
Είχα μια χύτρα ταχύτητας SEB γύρω στα 30 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έριχνα τη διπλάσια ποσότητα νερού για να βράσει το οποιοδήποτε φαγητό από αυτό που χρειαζόταν μια άλλη χύτρα. Γι αυτό και στην παραπάνω συνταγή κάποιοι αναρωτήθηκαν για τη μεγάλη ποσότητα νερού!!! και είχαν απόλυτο δίκιο.
Αγόρασα καινούργια χύτρα ταχύτητας και σας πληροφορώ ότι πλέον μαγειρεύω όλα τα φαγητά 1/2 βαθμό πριν το τέλος της θερμοκρασίας και νερό βάζω αυτό ακριβώς που θέλω στο τέλος να έχει το φαγητό μου!!!!!!!!!!!!!!
Το συμπέρασμα!!!! Με τα χρόνια η παλιά χύτρα έχασε τη φόρμα της (παρόλο που άλλαζα συχνά το λάστιχο στο καπάκι) και χρειαζόταν να μαγειρεύω 1 βαθμό πριν το τέλος της θερμοκρασίας, διπλάσια ποσότητα νερού και σχεδόν διπλάσιο χρόνο!!!! Για αυτό συνιστούμε να διαβάζετε τις οδηγίες της δική σας χύτρας ταχύτητας.!!!!
Ελπίζω να λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις!!!!

13 σχόλια :

lala είπε...

3 ποτήρια νερό κάνουν σούπα... μην το δοκιμάσετε...

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Όταν φτιάχνουμε κοτόπουλο επειδή το μαγειρεύουμε για λιγότερη ώρα μπορούμε να βάλουμε λιγότερο νερό από την αρχή, πχ 2μιση ποτήρια (αναφέρομαι στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε κανονική κατσαρόλα όχι χύτρα). Επειδή το λεμονάτο το φτιάχνουμε συνήθως με πατάτες που μουσκεύουμε στη σάλτσα προτιμάμε να ρισκάρουμε να έχουμε πιο υδαρή σάλτσα από ότι στεγνή. Εάν η σάλτσα παραείναι υδαρή στο τέλος τότε βγάζουμε το κρέας και την αφήνουμε να βράσει ξεσκέπαστη για να εξατμιστεί το νερό και να φτάσει στην κατάλληλη ποσότητα που θέλουμε ή τη δένουμε με αλεύρι ή κορνφλάουερ αν τη συνοδεύουμε με ρύζι.

Νίκη είπε...

Η συνταγή σου ήταν φαντασταστική!!
Σε ευχαριστούμε οικογενειακώς..
Φιλιά στην μαμά μαγειρισσσα!!

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ και θα δώσω και τα φιλιά στη μαμά μου.

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτική συνταγή!!

Unknown είπε...

Δοκιμαστε να αφαιρεσεται το κονιακ
και βαλτε 1 κουταλακι μουσταρδα.

Ανώνυμος είπε...

Egw eimai foititis kai exw pethymisei lemonato! Fobamai na to dokimasw alla tha to kanw! Euxomai na bgei kalo.. Filia polla!!!

Ανώνυμος είπε...

MPORW NA BALW RIGANH ANTI DENTROLIBANO?

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Μπορούμε να αλλάξουμε συνταγές όσο θέλουμε, εξάλλου υπάρχουν τόσες παραλλαγές ακόμα. Αν είναι λίγη ρίγανη τότε μοιάζει λίγο σε φαγητό με δενδρολίβανο, αν πέσει όμως λίγο παραπάνω θα μοιάζει με λαδορίγανη (το οποίο μου αρέσει έτσι κι αλλιώς οπότε δε θα με χάλαγε). Απλά δοκίμασέ το, σίγουρα πάει η ρίγανη σε κοτόπουλο κατσαρόλας με λεμόνι.

Ανώνυμος είπε...

πιστευω οτι καλυτερα του παει το κρασι και μαλιστα η ρετσινα,
διαφωνω με την μουσταρδα και την ριγανη,
και για να δεσει η σαλτσα καλυτερα βαζουμε μισο μισο λαδι με βουτυρο φαγητου.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλο πιάτο, εξαιρετικό. Ευχαριστω για την ιδέα,

Ανώνυμος είπε...

Περίπτωση κοτόπουλο και κατσαρόλα: Μέσα σε 30' μέτρια φωτιά, τα 3 ποτήρια νερό δεν πάνε πουθενά. Δοκιμάστε με αρκετά λιγότερο και αν χρειαστεί προσθέτετε στην πορεία. Το δικό μου φαγητό έγινε σούπα, όπως είπε και ο πρώτος σχολιαστής, όμως ίσως το κόρν φλάουρ το σώσει

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Λοιπόν έχω παρατηρήσει ότι τελικά έχει να κάνει με την κατσαρόλα. Εδώ στην Αγγλία τα μάτια της κουζίνας είναι πολύ μικρά και αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ μικρές κατσαρόλες και τα φαγητά χρειάζονται πολύ μικρότερη ποσότητα νερού ενώ με τις ελληνικές κατσαρόλες που χρησιμοποιούμε σπίτι, που έχουν τουλάχιστον διπλάσια διάμετρο, ίσως η μεγαλύτερη επιφάνεια και το μεγαλύτερο μέγεθος τις κάνει να χάνουν περισσότερο νερό. Αν λοιπόν έχετε μικρότερη κατσαρόλα δοκιμάστε με λιγότερο νερό.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές