Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007




Για γιουβέτσι εμείς συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε κοτόπουλο και το συνοδεύουμε με τετράγωνες μικρές χυλοπίτες (στην περιοχή μας λέγονται τουτουμάκια). Έτσι το φτιάχνει η γιαγιά μου από την οποία έχουμε πάρει τη συνταγή. Μας προμηθεύει η ίδια κοτόπουλα που εκτρέφει και τουτουμάκια που φτιάχνουνε στο χωριό οπότε η γεύση είναι αυθεντικά παραδοσιακή. Φυσικά φτιάχνουμε και γιουβέτσι με αρνί ή μοσχάρι και κριθαράκι με την ίδια συνταγή, όπως συνηθίζει ο περισσότερος κόσμος.


Υλικά:

  1. 1 κιλό αρνί μπούτι ή 1 κιλό μοσχάρι σπαλομπριζόλα, ελιά ή κιλότο ή 1 κοτόπουλο σε μερίδες
  2. 2 ποτήρια νερού χυλοπίτες ή κριθαράκι
  3. 1 κρεμμύδι τριμμένο
  4. 1-2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
  5. 1 ξυλάκι κανέλα
  6. 1 κουταλιά γλυκάνισο (προαιρετικά) ή 1 φύλλο δάφνης και 2-3 γαρύφαλα
  7. αλάτι, πιπέρι
  8. 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  9. 3 κουταλιές βούτυρο πρόβειο
  10. 1 κουτί ντοματάκια ή 2-3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  11. 1 κύβο κοτόπουλο
  12. 1 ποτήρι κρασιού κάκκινο κρασί
  13. τυρί τριμμένο για το τέλος στο πιάτο

Πως το μαγειρεύουμε:
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο σε μια κατσαρόλα να κάψουν και ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος. Βγάζουμε το κρέας και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί και όταν εξατμιστεί ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό για χύτρα ή 3 ποτήρια για κανονική κατσαρόλα. Μετά ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις χυλοπίτες (ή κριθαράκι).
Μαγειρεύουμε στη χύτρα για 30' το κοτόπουλο και 45' αν έχουμε άλλο κρέας. Σε απλή κατσαρόλα θέλει περισσότερο βράσιμο, προσέχουμε πάντα αν έχει αρκετό νερό και ελέγχουμε μετά από 1 ώρα αν έγινε το κρέας. Όταν γίνει ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε 5 ποτήρια νερό και όταν κοχλάσει ρίχνουμε το κριθαράκι ή τις χυλοπίτες και το αφήνουμε να βράσει για 3-4 λεπτά.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200 βαθμούς από νωρίτερα. Ρίχνουμε το φαγητό σε ένα βαθύ μεγάλο ταψί και ψήνουμε για περίπου 20'.
Όταν το σερβίρουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο σκληρό τυρί.

4 σχόλια :

Aντώνης είπε...

MMMMMMM... Delicious blog!!! Καλώς σε βρίσκω!

Ανώνυμος είπε...

Dokimaste otan valete to giouvetsi sto fourno na prosthesete kapnisto tyri, px. Metsovone. Milame gia apogeiwsh!! San na exei psithei se xylofourno!!

Ανώνυμος είπε...

Πρώτη φορά μαγειρεύω γιουβέτσι και ακόλουθησα την συνταγή (σχεδόν) πιστά και είναι νοστιμότατη.

sakistilo είπε...

Λοιπον εγω θα σας πω κατι καλυτερο και Δοκιμασμενο εδω και 1,5 αιωνα σχεδον..
Οτι κρεας και να βαλετε βαλτε το κατευθειαν στο ταψι του φουρνου αφου το πλυνετε καλα βαλτε Αλατι Πιπερι και 1.5 κοσερβα ντοματακι ψιλοκομμενο αλλιως κοψτε 4 ωριμες Ντοματες που θα καλυψουν κατα καποιον τροπο το ταψι σας..Προσθεστε λαδι οπως κανετε στην σαλατα σας και 3 ποτηρια νερου..βαλτε το οπως ειναι στο φουρνο και κατοπιν αφου δειτε οτι το κρεας σας ειναι ετοιμο βγαλτε το απ το ταψι και προσθεστε οτι ζυμαρικο θελετε..Ετσι θα εχετε και πιο πολυ χωρο στο ταψι σας βγαζοντας το κρεας..
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές