Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014


Η μαμά Χρύσα προτείνει:

Το ψάρι αλά Σπετσιώτα είναι ένα παραδοσιακό θαλασσινό φαγητό από τις πανέμορφες Σπέτσες!!!
Το ψάρι μας μπορεί να είναι κομμένο σε φέτες! Αν είναι μικρό το βάζουμε ολόκληρο. Εκτός από τη σφυρίδα και τη συναγρίδα μπορούμε να μαγειρέψουμε με αυτή τη συνταγή πέρκα, τρεβάλι, μπριμ, σνάπα, τόνος ή και ξιφία σε φέτες. Εκείνο που το κάνει μοναδικό είναι η φρέσκια ώριμη ντομάτα.

Τα υλικά μας:

Για 4 άτομα:

  1. 4 χονδρές φέτες σφυρίδα ή συναγρίδα
  2. 3/4 κούπας λάδι
  3. 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε φέτες
  4. 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  5. 1/2 κούπα άσπρο κρασί
  6. 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
  7. 1 ντομάτα σε στρογγυλές φέτες
  8. 1 κουταλιά τοματοπελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό
  9. 1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  10. Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πως μαγειρεύουμε το ψάρι μας!


Πλένουμε και αλατίζουμε τι φέτες του ψαριού. Αν είναι ολόκληρο αλατίζουμε εσωτερικά  στην κοιλιά και στο λαιμό. Το τοποθετούμε στο ταψί.
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά με το λάδι και όταν ζεστάνει σοτάρουμε το κρεμμύδι κι όταν μαλακώσει προσθέτουμε και το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, τον τοματοπελτέ, και το αλατοπίπερο. Αν οι ντομάτες μας δεν είναι ώριμες ρίχνουμε μια κουταλιά ζάχαρη. Αφήνουμε να σιγοβράσει (χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία) μέχρι να μελώσει η σάλτσα μας. Ρίχνουμε τέλος τον μαϊντανό ανακατεύουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στις φέτες του ψαριού. Κόβουμε τη ντομάτα σε ροδέλες και τις απλώνουμε επάνω. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του ψαριού. 10 λεπτά πριν το τέλος βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πιει τα υγρά του και να μείνει με τη σάλτσα του.


Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές