Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Η μαμά Χρύσα προτείνει:



 





        Τα ταπεινά σπαράγγια με τις φαρμακευτικές ιδιότητες θα τα βρούμε από τον Μάρτη ως τον Μάη να φυτρώνουν στην εξοχή σε ακαλλιέργητες περιοχές κοντά σε ποτάμια, ρυάκια, όχτους, ή ελαιόδεντρα. Τα καλλιεργούν όμως στη Μακεδονία και στη Θράκη.
        Τα άγρια σπαράγγια της εξοχής έχουν πράσινο σκούρο χρώμα. Είτε τα άγρια, είτε τα καλλιεργίσιμα μαγειρέψουμε θα πρέπει να διαλέξουμε τα τρυφερά με κλειστές άκρες. Για να δούμε αν είναι τρυφερά, σπάμε το κοτσάνι κοντά στη βάση που αρχίζουν οι φιντούλες του. Αν σπάσει με τραγανό ήχο και δεν έχει κλωστές τότε είναι φρέσκα και τρυφερά!
        Τα σπαράγγια μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο για τρεις μέρες, αφού τα πλύνουμε, τα αφήσουμε να στεγνώσουν καλά και τα τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας και μετά σε πλαστική σακούλα.
        Τρώγονται και βραστά με λίγο λάδι, ρίγανη και αλάτι. Ομελέτα όμως είναι ένα καταπληκτικό φαγητό που χορταίνεις γεύσεις!!!!

Τα υλικά μας:

Για 4 άτομα!
  1. 3 κουταλιές βούτυρο αγελάδος
  2. 7 αυγά
  3. 500 γρ. σπαράγγια πλυμένα και καθαρισμένα
  4. 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη στα δύο και μετά πολύ λεπτές λωρίδες.
  5. 200 γρ. μυζήθρα ανάλατη, ή φέτα θριμματισμένη
  6. 4 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη 
  7. 2-3 κουταλιές γάλα
  8. Λίγο μοσχοκάρυδο
  9. αλάτι και πιπέρι

Πως φτιάχνουμε το φαγητό μας:

        Βάζουμε στη φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με 1 κούπα νερό και ρίχνουμε τα σπαράγγια κομμένα σε 5-6 εκατοστά. Αν θέλουμε τα βάζουμε στη σειρά ολόκληρα και τα αφήνουμε να βράσουν έως ότου μαλακώσουν (τα δοκιμάζουμε). Αν δεν έχει σωθεί το νερό, τα σουρώνουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο τηγάνι το βούτυρο και τις φέτες της κόκκινης πιπεριάς και αφού σοταρισθούν λίγο ρίχνουμε απλωτά και τα σπαράγγια και αφήνουμε να τηγανιστούν περίπου 1-2 λεπτά γυρίζοντας τα μία φορά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο. Έχουμε χτυπήσει τα αυγά με το γάλα, ρίχνουμε πιπέρι, μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ρίχνουμε  το μισό υλικό των αυγών στο τηγάνι και επάνω απλώνουμε τα σπαράγγια με τις πιπεριές.           Στη συνέχεια απλώνουμε πάνω στα σπαράγγια το θριμματισμένο τυρί και την τριμμένη παρμεζάνα. Αν δεν έχουμε βάζουμε τριμμένο κεφαλοτύρι ή κασέρι ή κεφαλογραβιέρα. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο υλικό των αυγών και σκεπάζουμε το τηγάνι για να σιγοψηθούν 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου γυρίζουμε ανάποδα την ομελέτα, την τοποθετούμε προσεκτικά πάλι στο τηγάνι για να ροδοψηθεί 1-2 λεπτά και από κάτω.  
Συνοδεύουμε με χωριάτικη σαλάτα.



Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές