Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Χοιρινό με χυμό πορτοκαλιού και λικέρ. Η απόλαυση!!!!



Σε όσους αρέσουν οι γλυκιές γεύσεις και οι μυρωδιές των εσπεριδοειδών με αυτή τη συνταγή θα απολαύσουν αρώματα. Το πορτοκάλι δένει υπέροχα με το χοιρινό και το κοτόπουλο, αν βάλετε και λίγο ξύσμα από λεμόνι γίνονται τέλεια!!!

Τα υλικά μας:

  1. 1 κιλό χοιρινό μαλακό κομμάτι (Σπάλα, ελιά, κ.λ.π.)
  2. 1/2 ποτήρι λάδι ή 4-5 κουταλιές βούτυρο
  3. 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  4. ξύσμα από 1/2 κανονικό σε μέγεθος λεμόνι
  5. 1/2 ποτήρι κρασιού λικέρ πορτοκάλι ή οποιοδήποτε άλλο λικέρ,  ή ουίσκι, ή στην ανάγκη κονιάκ
  6. 1 κλωναράκι φρέσκο δενδρολίβανο ή 1 κουταλάκι ξερό
  7. 2 σκελίδες σκόρδο
  8. 1/2 πορτοκάλι σε φέτες με τη φλούδα
  9. 3-4 καρφάκια γαρύφαλλα
  10. αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

Τοποθετούμε στη γάστρα το κρέας. Αν δεν έχουμε γάστρα που σκεπάζει εφαρμοστά, χρησιμοποιούμε ταψί και το σκεπάζουμε πολύ καλά με ασημόχαρτο να μη φεύγουν οι υδρατμοί. 
Το αλατοπιπερώνουμε και από τις δυο πλευρές. Ρίχνουμε επάνω το σκόρδο χοντροκομμένο, το δεντρολίβανο, τα γαρύφαλλα και πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.          Ψήνουμε για 30΄ στους 150 βαθμούς. Οι υδρατμοί και τα υγρά του θα το ψήσουν. 
Ανοίγουμε τη γάστρα και περιλούζουμε το κρέας με το χυμό πορτοκάλι και απλώνουμε επάνω και τις φετούλες πορτοκαλιού. 
Βάζουμε πάλι στο φούρνο και σιγοψήνουμε για άλλη 1  ώρα στην ίδια θερμοκρασία
Το βγάζουμε το ανοίγουμε και αν έχει ροδοψηθεί το κρέας από την μια πλευρά το γυρίζουμε από την άλλη ρίχνουμε και το λικέρ και αφήνουμε τη γάστρα ανοικτή να ψήνεται στους 250 βαθμούς, όσο χρόνο χρειάζεται  για να μείνει το φαγητό με μπόλικη σάλτσα και να ροδίσει και το κρέας. Αν το κρέας έχει ροδίσει νωρίτερα, το βγάζουμε και  συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να γίνει η σάλτσα μας ή τη δένουμε με μια κουταλίτσα κορν φλάουρ διαλυμένη σε λίγο κρύο νερό.
Συνοδεύεται με ρύζι.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές