Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Η μαμά Χρύσα προτείνει:

Είναι ένα υπέροχο καθημερινό φαγητό, ή ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό. Η συνταγή είναι με ρύζι νυχάκι, αλλά όπως σας έχω πάλι γράψει, προτιμώ το κίτρινο μακρύκοκο ρύζι. Επειδή  δεν μπορώ πάντα να βράζω λαχανικά για να πάρω το ζωμό τους, διαλύω έναν κύβο, ή τριμμένη νοστιμιά λαχανικών στην ποσότητα βραστού νερού που χρειάζομαι.

Τα υλικά μας:

  1. 320 γρ. ρύζι νυχάκι
  2. 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  3. 150 γρ. μπέικον κομμένο σε μικρούς κύβους
  4. 6 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
  5. 100 ml κρέμα γάλακτος
  6. 2-3 φύλλα φασκόμηλο
  7. 4 κουταλιές βούτυρο (αγελάδος)
  8. αλάτι και πιπέρι σε κόκκους

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

Βράζουμε το ρύζι στο ζωμό με λίγο αλάτι για 15΄, και  κατόπιν το σουρώνουμε και το σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια θερμοκρασία ζεσταίνουμε 2 κουταλιές βούτυρο με το φασκόμηλο και προσθέτουμε το μπέικον, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι, ώσπου να λιώσει το λίπος του, χωρίς να μας καεί, για 2΄-3΄. Ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το ρύζι, δυναμώνουμε τη φωτιά στη μέγιστη θερμοκρασία και ανακατεύουμε το ρύζι για 2΄-3΄. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε άλλες 2 κουταλιές βούτυρο, τους κόκκους το πιπέρι και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές παρμεζάνα, απλώνουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αλείφουμε με βούτυρο ένα πυρίμαχο σκεύος, αδειάζουμε μέσα το ρύζι, το απλώνουμε και ισιώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Πασπαλίζουμε παντού με την υπόλοιπη παρμεζάνα και γκρατινάρουμε το ρύζι για 5΄-6΄στο γκρίλ του φούρνου και το βγάζουμε. 

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές