Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Η μαμά Χρύσα προτείνει:

           Guvec που σημαίνει γιουβέτσι ή γκιουβέτσι, είναι φαγητό της Οθωμανικής κουζίνας πού πέρασε και στην Ελληνική κουζίνα, στην Κύπρο, στην Αίγυπτο και στα Βαλκάνια. Γιουβέτσι λέμε το φαγητό με κρέας που ψήθηκε σε πήλινο πλατύ σκεύος που το σκεπάζουμε. Στην Τουρκία ονομάζεται Guvec, στα Βαλκάνια duvec, στη Ρουμανία ghiveci στην Ελλάδα και στην Κύπρο giouvetsi. Αυτό το υπέροχο φαγητό μπορεί να μαγειρευτεί σε οποιοδήποτε πυρίμαχο σκεύος ή γάστρα, αλλά από πήλινο σκεύος είναι το καλύτερο γιατί του προσδίδει ένα μεθυστικό γήινο άρωμα. Το μυστικό για την επιτυχία του είναι το αργό μαγείρεμα στο κλειστό σκεύος που αναφέραμε γιατί αναδεικνύει όλες τις γεύσεις των συστατικών που έχουμε προσθέσει στο φαγητό μας. Το κρέας, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά τοποθετούνται στο πήλινο σκεύος, το οποίο σκεπάζεται με ένα καπάκι πήλινο. Σήμερα όμως προς ευκολία μας το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο ή το ψήνουμε στη γνωστή γάστρα που έχει το δικό της σκέπασμα. Το γιουβέτσι παρασκευάζεται από κρέας, συνήθως από αρνί (Τουρκία), μοσχάρι (Ελλάδα, Κύπρο, Αιγυπτο), κατσίκι, από κοτόπουλο ή θαλασσινά, όπως γαρίδες και προσθέτουμε συνήθως κριθαράκι ή χυλοπίτες. Στη σάλτσα βάζουμε διάφορα λαχανικά της αρεσκείας μας όπως ντομάτες, κρεμμύδι, πιπεριές, κολοκυθάκια, καρότο, κάστανα. Το φαγητό μπορεί να γίνει με κρέας και χωρίς ζυμαρικά, αλλά με κάποια από τα λαχανικά που αναφέραμε ή συνδυασμό αυτών.

Αγαπάτε τα ΚΑΣΤΑΝΑ; Εγώ νομίζω ότι είναι προφανές ότι τα λατρεύω με τόσες συνταγές για κάστανα που έχω αναρτήσει.
          Είναι ένα παραδοσιακό φαγητό με μοναδική γεύση.Τη συνταγή την πήρα από κάποιο πρωινό μαγείρεμα στην τηλεόραση, που το μαγείρεψαν με μοσχάρι. Την είχα βρει επίσης παλιά στις συνταγές της Λωξάντρας με τη διαφορά ότι έβαζε κρέας από ίση ποσότητα αρνιού, χοιρινού και μοσχαριού. Το φαγητό αυτό έγινε ένα από τα αγαπημένα μου και το φτιάχνω συχνά, άλλοτε με αρνί και άλλοτε με μοσχάρι.
Την ιδιαιτερότητα δημιουργούν τα κάστανα. Τώρα είναι η εποχή που θα βγουν άφθονα στην αγορά . Είναι ευκαιρία να αγοράσετε 2-3 κιλά από την λαϊκή, όταν οι τιμές γίνουν προσιτές. Προτιμήστε τα μεγάλα. Τα πλένετε τα χαράσσετε κάθετα και τοποθετείτε μια στρώση σε φαρδιά κατσαρόλα και τα σκεπάζετε μόλις, με νερό. Από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό τα αφήνετε να βράσουν 5 λεπτά, τα βγάζετε στο σουρωτήρι με έναν κεψέ και στο ίδιο νερό ρίχνετε την επόμενη στρώση. Το μυστικό για να καθαριστούν εύκολα είναι να μην τα βάλετε όλα μαζί με πολύ νερό. Θέλουν λίγα λίγα. Ένας άλλος τρόπος για να τα καθαρίσετε είναι, αφού τα πλύνετε και τα χαράξετε, να τα απλώσετε σε μεγάλο ταψί και να τα ψήσετε για λίγο. Προσοχή όμως να μην ξεροψηθούν. Όταν τα καθαρίζετε προσέχετε να σας μείνουν ολόκληρα, και μετά τα βάζετε σε σακουλάκια, τα κλείνετε καλά και τα διατηρείτε στην κατάψυξη 8-10 μήνες.

Τα υλικά για το γιουβέτσι μας:

  1. 1 κιλό κρέας μοσχάρι ελιά, ή αρνί, ή χοιρινό, ή και τα τρία μαζί
  2. 800 γραμ. κάστανα μεγάλα καθαρισμένα (εγώ βάζω μισό κιλό για λιγότερες θερμίδες)
  3. 1/2 κιλό κριθαράκι χονδρό
  4. 1/2 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
  5. 1/2 κουταλάκι κύμινο
  6. 4 καρότα το χυμό τους. Τα χτυπάμε με λίγο νερό στο multi.
  7. 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  8. 4 κουταλιές βούτυρο πρόβειο
  9. αλάτι, πιπέρι
  10. 1 &1/2 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

           Στη γάστρα τοποθετούμε μία στρώση τις μερίδες το κρέας. Απλώνουμε επάνω τα κάστανα. Στη συνέχεια απλώνουμε το κρεμμύδι, το αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κύμινο και το χυμό του καρότου. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα ψήνουμε χωρίς νερό, στους 250 βαθμούς για 1 & 1/2 ώρα. Αν δεν έχετε γάστρα θα το ψήσετε σε βαθύ ταψί ή πυρέξ και θα το σκεπάσετε πολύ καλά με ασημόχαρτο, να μην παίρνει από πουθενά αέρα ώστε να ψηθεί το φαγητό με τα δικά του υγρά. Συνιστώ όταν περάσει 1 ώρα να το ανοίξετε το φαγητό να ελέγξετε αν έχει υγρά. Αν χρειάζεται του ρίχνετε λίγο νερό.
1ο λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι. Πριν όμως το έχουμε ετοιμάσει:
           Βάζουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει σε μέτρια θερμοκρασία και ρίχνουμε το κριθαράκι. Το ανακατεύουμε συνέχεια να ποτιστεί καλά με το βούτυρο. Ρίχνουμε ζεστό νερό που έχουμε βράσει, υπολογίζοντας 2 ποτήρια νερό, 1 ποτήρι κριθαράκι. Ανακατεύουμε. Βγάζουμε τη γάστρα και ρίχνουμε στο κρέας το κριθαράκι, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να μην λιώσουμε τα κάστανα. Τοποθετούμε πάλι τη γάστρα στο φούρνο, ξεσκέπαστη. Σε 10 λεπτά σβήνουμε το φούρνο κι αφήνουμε μέσα τη γάστρα, για να ολοκληρωθεί το κριθαράκι.

Το σερβίρουμε πασπαλίζοντας το πιάτο με κεφαλοτύρι τριμμένο.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές