Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017





Η γαλατόπιτα που λιώνει στο στόμα και μοσχοβολά λεμόνι, κανέλα και βανίλια!!!!

Τα ροζ γράμματα βγήκαν κατά λάθος και δεν μπορώ να τα επαναφέρω σε μαύρο χρώμα. Ελπίζω να μην είναι πολύ ενοχλητικό!!!!

Είχα κάτι χρόνια να φτιάξω γαλατόπιτα κι έφαγα στο σπίτι της αδελφής μου. Ενθουσιάστηκα!!! Γλύκα και μοσχοβολιές!!!! Φυσικά και πήρα τη συνταγή και σήμερα την έφτιαξα!!!! 
Όπως έχω ξαναγράψει οι περισσότερες συνταγές είναι από φίλες, από ταβέρνες, από περιοδικά ή βιβλία συνταγών. Τώρα όλοι αυτοί από που τις έχουν πάρει δεν ξέρω. Όλες οι νοικοκυρές που μας αρέσουν ωραίες και καινούργιες γεύσεις έτσι κάνουμε, ανταλλάσσουμε τις συνταγές μας. Όταν κάποια συνταγή που αναρτώ είναι δική μου σας το γράφω. 
Εύχομαι σε όλους σας Καλές Αποκριές!

Τα Υλικά μας για τη γαλατόπιτα:
Ταψί στρογγυλό Νο 35

2 λίτρα φρέσκο γάλα
360 γρ. ή 2+1/2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
420 γρ. ή 2+1/2 κούπες γεμάτες ζάχαρη
4 αυγά
2 κουταλιές βούτυρο Κερκύρας
2 βανίλιες
1 κουταλίτσα μπέικιν πάουντερ
1 ακέρωτο λεμόνι

ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλα για πασπάλισμα στο τέλος (προαιρετικό). 



Πως το φτιάχνουμε:
Πλένουμε καλά το λεμόνι. Κόβουμε μια φαρδιά φλούδα και τη φυλάμε. Το υπόλοιπο το τρίβουμε στον τρίφτη (ψιλό) .
Προσθέτουμε το μπέικιν στο σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε. 
Ρίχνουμε το γάλα, μισή κούπα ζάχαρη και τη φλούδα το λεμόνι σε μια κατσαρόλα φαρδιά και βάζουμε να βράσει σε μεγάλη θερμοκρασία ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.




Όταν βράσει το γάλα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στη μέση (δηλαδή αν έχει έξη υποδιαιρέσεις η εστία μας, το βάζουμε στο τρία) αρχίζουμε να ρίχνουμε το σιμιγδάλι λίγο λίγο και ανακατεύουμε με το σύρμα. 
Προσοχή! Το σιμιγδάλι "κάθεται" στον πάτο και πιάνει εύκολα, γι αυτό πρέπει να το ρίχνουμε λίγο λίγο να ανακατώνουμε γρήγορα να διαλυθεί και μετά ρίχνουμε το επόμενο. Σε περίπτωση που μας κάνει γρουμπούλια να έχουμε δίπλα μας έτοιμο το μίξερ και να χτυπήσουμε το μείγμα της κατσαρόλας σε χαμηλή ταχύτητα ώσπου να διαλυθεί.
Όταν το μείγμα της κατσαρόλας πάρει όλο το σιμιγδάλι και γίνει ένας πηχτός χυλός το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε σ' ένα μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε λίγο. 



Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες και χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθούν.  
Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα των αυγών στο χυλό της κατσαρόλας και ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα, αρκετά ώστε να ομογενοποιηθεί. Δεν βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά. 
Βουτυρώνουμε το ταψί και το πασπαλίζουμε παντού και στα πλάγια με λίγο σιμιγδάλι και ρίχνουμε το χυλό.






Έχουμε ήδη προθερμάνει τον αερόθερμο φούρνο μας για 15' στους 170 βαθμούς. Ψήνουμε τη γαλατόπιτα στην ίδια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα. 
Προσοχή! Θα το παρακολουθούμε γιατί θα ροδίσει η επιφάνειά του νωρίτερα. Όταν ροδίσει θα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο. Στα 45-50' θα τρυπήσουμε τη γαλατόπιτα με μαχαίρι κι αν δεν βγει στεγνό συνεχίζουμε το ψήσιμο και ξαναδοκιμάζουμε σε λίγο. Ο κάθε φούρνος έχει τις ιδιορρυθμίες του και το χρόνο του. 



Όταν ψηθεί το γλυκό μας το αφήνουμε να κρυώσει, το κόβουμε μπακλαβωτά και το πασπαλίζουμε αν θέλουμε με κανέλα και κρυσταλλική ζάχαρη. 
Πρέπει να περάσει τουλάχιστον μισή ώρα για να βγάλουμε κομμάτι από το ταψί. Πρέπει να έχει κρυώσει καλά. 
Μετά απολαμβάνουμεεεε!!!!!!








Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές