Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Η μαμά Χρύσα προτείνει:



          Η Τούρτα με τα καρύδια και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα είναι πράγματι τέλεια!!! Η πλούσια γεύση των σαβαγιάρ ποτισμένα με κακάο και άρωμα κονιάκ, καθώς και το πλούσιο συναίσθημα από το τραγάνισμα των αμυγδάλων στο στόμα, δημιουργούν την τέλεια απόλαυση!!!
Έφαγα πρώτη φορά πριν από λίγα χρόνια αυτό το γλυκό στο σπίτι της φίλης μου της Δήμητρας, γι αυτό της την αφιερώνω. Έμεινα κατενθουσιασμένη και φυσικά πήρα τη συνταγή.
Φέτος την έφτιαξα "τούρτα γενεθλίων" στο μεγάλο μου γιο και πραγματικά όλοι την απόλαυσαν!

Τα υλικά μας:


  1. 1 κιλό σαβαγιάρ (θα χρειαστούν γύρω στα 850 γρ.)
  2. 2 κουτιά Ερμόλ
  3. 2 κουτιά γάλα ζαχαρούχο συμπυκνωμένο
  4. 250 γρ. καθαρισμένα κομμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα
  5. 250 γρ. καρύδια καθαρά κομμένα στο μέγεθος του κομμένου αμύγδαλου
  6. 1 φακελάκι τριμμένη κουβερτούρα 
  7. 3/4 του κουτιού κακάο
  8. 1/2 κιλό ζάχαρη άχνη
  9. 2 ποτήρια νερό
  10. 1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ

Πως φτιάχνουμε την τούρτα μας:

        Ετοιμάζουμε τους ξηρούς καρπούς χωρίζοντάς τους σε τρία ίσα μέρη. Αμύγδαλα (αν δεν θέλετε να μπείτε στον κόπο) υπάρχουν έτοιμα, όχι σε σακουλάκι, αλλά από το κατάστημα ξηρών καρπών.
        Κτυπάμε με το μίξερ σε ένα μπολ τα Ερμόλ με τα γάλατα  για 6 λεπτά και βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
        Ετοιμάζουμε μια μεγάλη πιατέλα σαν τη μεγάλη του ζαχαροπλαστείου. Αν θέλουμε μικρή τούρτα θα χρησιμοποιήσουμε τα μισά υλικά.
        Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους  με το νερό, το κονιάκ, τη ζάχαρη και το κακάο. Ανακατώνουμε καλά ενώ ζεσταίνεται για να διαλυθεί καλά το κακάο. Όταν πάρει βράση αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε 6-7 κομμάτια σαβαγιάρ. Όταν ποτιστούν λίγο από το σιρόπι του κακάο τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Προσοχή! Δεν τα αφήνουμε να μουλιάσουν. Τα βγάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και ρίχνουμε τα επόμενα. Όταν γεμίσουμε το πιάτο τα τοποθετούμε κυκλικά στην πιατέλα το ένα κολλητά στο άλλο, ξεκινώντας από τα έξω προς τα μέσα. Καλύπτουμε τις γωνίες και τις τρύπες με κομμένα σαβαγιάρ. Πάνω στην πρώτη στρώση σαβαγιάρ απλώνουμε το 1/3 από την λευκή κρέμα που φτιάξαμε. Καλό είναι να την απλώσετε με το υφασμάτινο κορνέ για να απλωθεί εύκολα.  Πασπαλίζουμε επάνω με το 1/3 από τα αμύγδαλα, τα καρύδια και την τριμμένη κουβερτούρα. 
        Ετοιμάζουμε στο σιρόπι του κακάο την επόμενη δόση σαβαγιάρ. Επειδή θα έχει κρυώσει το σιρόπι το βάζουμε για λίγο στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα σαβαγιάρ και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γίνουν συνολικά τρεις στρώσεις. Επάνω τελειώνουμε με την τριμμένη κουβερτούρα. 
        Αν θέλετε αφήνετε την τούρτα όπως είναι. Εγώ εφέτος την έφτιαξα για τούρτα γενεθλίων  και έκανα κάποια σχεδιάκια, την στόλισα επάνω με κουβερτούρα και λευκό δάκρυ και στο πλάι με σαντιγί και σπασμένη καραμέλα (δες τε πως φτιάχνεται  http://syntagesmamas.blogspot.gr/2007/10/blog-post_6676.html). Μπορείτε εσείς να κάνετε σχέδια της αρεσκείας σας και να χρησιμοποιήσετε ότι υλικά σας αρέσουν.
  






Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές