Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Η μαμά Χρύσα σας προτείνει:

Ένα γευστικότατο γλυκάκι για όσους νηστεύουν!!!!

και όχι μόνο!!!!!




Η μαμά μου το λέει μελαχρινό, αλλά και φτωχό. Το πρώτο, γιατί είναι σκούρο το γλυκό και το δεύτερο γιατί δεν έχει βούτυρο, γάλα και αυγά, αλλά από ότι βλέπετε στη συνταγή είναι πλούσιο από υλικά!!!  Για τη σαρακοστή και όχι μόνο,  είναι ένα ωραίο γλυκάκι. 
Εγώ το φτιάχνω σε μεγαλύτερο ταψί 33 cm διάμετρο γι αυτό βάζω υλικά για μιάμιση δόση.

Τα υλικά μας:

Ταψί Νο 28
  1. 1 ποτήρι νερού λάδι (ή 1/2 λάδι και 1/2 σπορέλαιο)
  2. 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
  3. 1 και 1/2 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
  4. ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  5. 1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ ή ούζο
  6. 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (όσο πάρει)
  7. 1 κουταλάκι μπέικιν πάουερ
  8. 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  9. 1 κουταλάκι κοφτό τριμμένη κανέλα
  10. 1/2 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
  11. 1/2 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
  12. 1 ποτήρι κρασιού  τριμμένο καρύδι



Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας:

Σε ένα μπολ, χτυπάμε με το μίξερ, το λάδι με τη ζάχαρη 15΄-20΄.



Σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από τα αλεύρια και ανακατώνω με ξύλινη κουτάλα. Τέλος ρίχνω τμηματικά, εναλλάξ το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατώνω με την κουτάλα συνέχεια να διαλύονται καλά, μέχρι να γίνει ένας ομοιογενής χυλός, όπως του κέικ.
Κόβω λαδόκολλα στη διάμετρο του ταψιού και τη στρώνω για να μου βγει εύκολα το γλυκό, ολόκληρο από το ταψί, όπως το κέικ. Το λαδώνω παντού και στα πλάγια και πασπαλίζω με αλεύρι. 



Ρίχνω το χυλό μέσα. Θα πρέπει να καταλαμβάνει τα 3/4 του ταψιού.



Το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45΄ - 60΄. Όταν ροδοψηθεί καλά επάνω, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Στα 45΄το τρυπάμε με μαχαίρι να ελέγξουμε αν ψήθηκε. Όταν το μαχαίρι βγει τελείως στεγνό,είναι ψημένο και το βγάζουμε από το φούρνο. 


Αφήνουμε να κρυώσει και μετά το κόβουμε.
Αν θέλουμε του ρίχνουμε και σιρόπι.







Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές