Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012

Οι μελιτζάνες είναι από τα αγαπημένα φαγητά της οικογένειάς μου και ιδιαίτερα του μεγάλου γιου μου. Τις μαγειρεύω σχεδόν μια φορά την εβδομάδα και προσπαθώ να ψάχνω και να δοκιμάζω νέες συνταγές.
Το φυτό μελιτζάνα πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, αλλά άρχισε να καλλιεργείται στην Κίνα τον 5ο αιώνα π.χ. Στην Ιταλία  ήρθε τον 14ο αιώνα και από εκεί διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη. Μέχρι τον 18ο αιώνα όμως το χρησιμοποιούσαν σαν καλλωπιστικό φυτό, διότι λόγω της πικράδας του δεν έτρωγαν τους καρπούς του. Πειραματίστηκαν όμως με ποικιλίες λιγότερο πικρές κι έτσι τελικά η μελιτζάνα βρήκε τη θέση της στην μαγειρική για να την απολαμβάνουμε εμείς σήμερα.
Κυριότερες ποικιλίες στην Ελλάδα είναι του Λαγκαδά με τους ωοειδείς και μακριούς καρπούς σε σκούρου μοβ, η τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από το 1996), με μακριούς καρπούς σε ανοικτό μοβ χρώμα, και της Σύρου, μία πρώιμη ποικιλία με τους μεγαλύτερους καρπούς που φτάνουν και τα 300 γραμμάρια. Είναι χοντροί και στρογγυλοί ή σχήματος αχλαδιού και το χρώμα τους είναι σκούρο μοβ. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ της Σύρου γιατί βρίσκω την ψίχα τους καθαρή και αφράτη. Όσον αφορά την ελαφρά πικρίλα τους την "εξουδετερώνω" με 1-2 κουταλιές ζάχαρη και γίνονται πεντανόστιμες.
Το σημερινό φαγητό μας είναι εύκολο και νόστιμο. Αν σας έχει μείνει κιμάς φτιαγμένος από κάποιο φαγητό, μπορείτε να τον φτιάξετε την επομένη μέρα με μελιτζάνες. Αλλά ακόμη κι αν χρειασθεί να φτιάξετε τον κιμά, θα τον μαγειρέψετε κλασικά με ντομάτα, κρεμμύδι κλπ. που γίνεται σε ένα τέταρτο.

Τα υλικά για τις μελιτζάνες:


  • 3 φλάσκες μελιτζάνες
  • 1 κούπα λάδι για το τηγάνισμα
  • 300 γρ. παρμεζάνα ή κασέρι χοντροτριμμένο
  • 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
  •  λίγο αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά:
  • 1/2 κιμά (2 φορές περασμένος στη κρεατομηχανή)
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1/2 κούπα λάδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 κουταλιές ξίδι (αντί για κρασί)
  • 2 ώριμες μεγάλες ντομάτες τριμμένες ή 150 γρ. χυμό ντομάτας κονσέρβα
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 3-4 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι πιπέρι
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη


Πως μαγειρεύουμε τις μελιτζάνες:


Κόβω τις μελιτζάνες καρέ και τις τηγανίζουμε σε απλωτό τηγάνι, σε δυνατή θερμοκρασία (όχι στη φριτέζα, γιατί θα τραβήξουν πολύ λάδι και μετά διαλύονται). Όταν τις βγάζουμε τις απλώνουμε σε παχύ απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από το λάδι.
Φτιάχνουμε τον κιμά με τον κλασικό τρόπο:
 Στην κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και μετά τον κιμά, ανακατεύοντας συνέχεια. Όταν σοταρισθούν ρίχνουμε το ξίδι, το νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη φρυγανιά και χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία.  Βράζουμε περίπου για 15 λεπτά τον κιμά, μέχρι να "πιει" τα υγρά του και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι ένα πυρέξ ή ταψάκι. Επάνω ρίχνουμε απλωτά την τριμμένη παρμεζάνα ή το κασέρι.
 Αν δεν έχετε από τα τυριά που λέει μια συνταγή, μην τα παρατάτε, μαγειρέψτε το φαγητό σας με ότι παραπλήσια τυριά έχετε, στην ανάγκη μόνο με φέτα. Βέβαια την επομένη που θα φτιάξετε τη συνταγή, φροντίστε να έχετε τα σωστά τυριά, για να απολαύσετε και την ιδιαιτερότητα της συνταγή σας.
 Στη συνέχεια απλώνουμε επάνω τον κιμά. Αν έχει λίγα υγρά, ρίχνουμε τις 2 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά για να τα "τραβήξει". Τον πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και στη συνέχεια απλώνουμε τις μελιτζάνες. Τις αλατίζουμε πολύ λίγο. Επάνω πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη και ψήνουμε το φαγητό μας στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά. Στα 10 περίπου λεπτά σκεπάζουμε το πυρέξ με ασημόχαρτο για να μην καούν οι μελιτζάνες.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές