Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Η μαμά Χρύσα προτείνει αρνάκι Πασχαλινό ψητό με κεφαλοτύρι και δεντρολίβανο!


        Το Πασχαλινό αρνάκι ή κατσικάκι στο φούρνο δεν διαφέρει βέβαια στο ψήσιμο από οποιαδήποτε μέρα του χρόνου. Όμως η παράδοσή μας θέλει το Πάσχα να φτιάξουμε μαγειρίτσα για τη νύχτα μετά την Ανάσταση και σουβλιστό αρνί την ημέρα του Πάσχα. Δεν θα απογοητευτούμε όσοι θα μείνουμε στην πόλη και δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να ψήσουμε τον οβελία στην αυλή ή στο κήπο μας με όλες τις μυρωδιές της άνοιξης και τα χαρούμενα τραγούδια. Θα νοιώσουμε εξίσου καλά με το αρνάκι μας μαγειρεμένο στη γάστρα μας, σερβιρισμένο με τις πατατούλες του σε ένα τραπέζι Πασχαλινό γεμάτο από τα κόκκινα αυγά, το τζατζίκι, τις πράσινες σαλάτες, τις τυρόπιτες, τα ποτήρια με το κόκκινο κρασί, και πάνω από όλα με όλη την οικογένεια χαρούμενη και γαλήνια γύρω από το τραπέζι να περιμένουν να αρχίσουν πρώτα το τσούγκρισμα των αυγών. Τελικά όπου κι αν βρισκόμαστε, όταν είμαστε με την οικογένεια, με αγάπη και ειρήνη το Πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο και Αναστάσιμο.         Η Ανάσταση του Χριστού μας αυτό σημαίνει για μας, καθαρότητα ψυχής γεμάτη αγάπη και χαρά.

Τα υλικά μας:

  1. 2 κιλά αρνί ή κατσίκι
  2. 2 κιλά πατάτες κομμένες μικρές στρογγυλές ή κυδωνάτες
  3. 1 κούπα λάδι
  4. 4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα δύο
  5. 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  6. 2 κλαράκια φρέσκο δενδρολίβανο
  7. 1 κουταλιά ρίγανη
  8. 1 κουταλιά θυμάρι
  9. 2 λεμόνια ο χυμός τους
  10. 200 γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε χοντρά καρεδάκια
  11. αλάτι
  12. Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προτιμήστε mix 4 πιπεριών, πωλείται σε μπουκαλάκι με μύλο)

Πως ψήνουμε το αρνάκι μας:


Έχουμε έτοιμα όλα τα υλικά μας. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
Βάζουμε τις πατάτες στη γάστρα και τις αλατοπιπερώνουμε. Κτυπάμε το λάδι μαζί με το λεμόνι και ραντίζουμε με το μισό από αυτό το μείγμα τις πατάτες και τις ανακατώνουμε. Επάνω απλώνουμε τα μισά από όλα τα υλικά: Φουντίτσες δεντρολίβανου, ρίγανη, θυμάρι, κρεμμυδάκι, σκόρδο και κεφαλοτύρι. Στη συνέχεια βάζουμε επάνω το κρέας κομμένο σε μερίδες, το περιλούζουμε με το υπόλοιπο μείγμα του λαδιού και σκορπίζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε 1+1/2 ποτήρι νερό. Θα σκεπάσουμε τη γάστρα με το καπάκι της και θα βγάλει αρκετά υγρά το φαγητό. Αν δεν έχουμε γάστρα, χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο βαθύ ταψί το οποίο σκεπάζουμε πολύ καλά με ασημόχαρτο, έτσι που να μην φεύγουν καθόλου οι υδρατμοί του φαγητού.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και μισή. Τότε ανοίγουμε τη γάστρα ή το ταψί να ελέγξουμε τα υγρά του φαγητού. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 250 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς σκέπασμα για 30 λεπτά περίπου, ώσπου να πιει τα υγρά του, να ροδίσουν το κρέας και οι πατάτες. Αν ροδίσει το κρέας και έχει ακόμη υγρά το φαγητό, το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά να ροδίσει. Πρέπει να μείνει με το λάδι του και ελάχιστο ζουμί. Το φαγητό γίνεται λουκούμι!!!
Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και τζατζίκι.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές