Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007




Την προηγούμενη εβδομάδα πήγαμε σε μία γιορτή όπου πρόσφεραν αυτό το γλυκό και μας άρεσε πολύ, οπότε ζητήσαμε τη συνταγή. Μοιάζει με ραβανί αλλά φυσικά έχει έντονη γεύση πορτοκάλι. Όσοι το έφαγαν σπίτι το βρήκαν τέλειο.


Υλικά:

Χρησιμοποιούμε το μεγάλο πυρέξ.

  1. 6 αυγά
  2. 1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
  3. 1 φακελάκι μπέικιν πάουερ
  4. 1 ποτήρι νερού χυμό φρέσκο πορτοκάλι
  5. Το ξύσμα από 1 μεγάλο πλυμένο πορτοκάλι
  6. 1/2 κιλό ζάχαρη
  7. 1/2 ποτήρι κρασιού λικέρ πορτοκάλι
Για το σιρόπι:
3+1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
Γαρνίρισμα (προαιρετικά)
σαντιγί
καβουρδισμένα αμύγδαλα

Πως το παρασκευάζουμε:

Διαχωρίζουμε τους κρόκους από το ασπράδι των αυγών. Χτυπάμε τα ασπράδια ξεχωριστά μαρέγκα. Στον κάδο του μίξερ  χτυπάμε  τους κρόκους με τη ζάχαρη, περίπου 15' και μετά ρίχνουμε το λικέρ, αφήνουμε να κτυπά το μίξερ 5'. Αν δεν έχουμε λικέρ πορτοκάλι (εγώ το αγοράζω χύμα σε μπουκάλι από την κάβα) ρίχνουμε άλλο λικέρ από φρούτα ή κονιάκ. Στη συνέχεια ρίχνουμε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αναμιγνύουμε το μπέικιν στο σιμιγδάλι και το ρίχνουμε σιγά σιγά, (το μίξερ πάντα χτυπά) και τέλος προσθέτουμε λίγη λίγη  τη μαρέγκα. Το μείγμα γίνεται ένας αραιός χυλός.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο και κρυώσει περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι ρίχνοντάς το παντού με την κουτάλα.
Για το σιρόπι βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι το μείγμα να πήξει λίγο. Δεν αφήνουμε το σιρόπι να πήξει πολύ όπως στο γλυκό του κουταλιού. Πριν το σερβίρουμε του βάζουμε σαντιγί και αμύγδαλα από πάνω.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές