Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Η μαμά Χρύσα προτείνει "Το παραδοσιακό Γιαουρτνίνι της  Γιαγιάς"


Όλο Γεύση και σιρόπι!!!!!!!!!!!!!!











                                   




Το γλυκό που μου έφτιαχνε η γιαγιά μου (από τη μεριά του πατέρα μου) όταν ήμουνα μικρή. Πω πω, θυμάμαι μας επισκεπτόταν στην κατασκήνωση όταν ήταν η γιορτή μου και έφερνε 2 τεράστια τάπερ με γιαουρτίνι που γινόταν ανάρπαστο απ' όλα τα παιδιά. Το αστείο είναι ότι η γιαγιά δε θυμάται πια τη συνταγή αλλά ευτυχώς την είχε κρατήσει η μητέρα μου και μας τη φτιάχνει ακόμα προσθέτοντας σαντιγί και κομματάκια καραμέλας από πάνω που το απογειώνει. Πρόκειται για παραλλαγή του ραβανί. Και τα δύο είναι παραδοσιακά γλυκά.

Η μαμά προσθέτει.....

Το γιαουρτίνι το πρωτόφαγα στην πεθερά μου τότε που την γνώρισα και έκτοτε έγινε το αγαπημένο γλυκό της οικογένειας και δεν λείπει σχεδόν από καμιά γιορτή. Ειδικά οι δύο γιοι μου στις γιορτές τους το θέλουν οπωσδήποτε. Η πρώτη εικόνα είναι χωρίς σαντιγί, όπως το έκανε η πεθερά μου (το έχω χαράξει για να δεχτεί καλύτερα το σιρόπι). Αν δεν θέλουμε επάνω σαντιγί τότε θα το χαράξουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Η δεύτερη εικόνα είναι από τη γιορτή του μεγάλου μου γιου και η τρίτη από τα γενέθλια του μικρότερου που εφέτος απαίτησε αντί για την καθιερωμένη τούρτα, να του κάνω το γιαουρτίνι του. 
Η επιτυχία του οφείλεται στο σιρόπι. Πρέπει να τραβήξει παντού και να είναι σιροπιαστό μέχρι πάνω. Εγώ εφέτος πρόσθεσα μέσα, πριν ρίξω το αλεύρι και 1 κούπα κομμένα καβουρντισμένα αμύγδαλα. Ήταν τέλειο!!!

Υλικά για μεγάλο πυρέξ ή ταψί
1 βιτάμ 250 γρ. (σε μπάρα)
1 γιαούρτι στραγγιστό (π.χ. Φάγε)
2 κούπες ζάχαρη
4 βανίλιες
1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ
8 αυγά
500 γρμ αλεύρι που φουσκώνει μόνος του (π.χ. Φαρινάπ)
1 κουταλιά  μπέικιν

1 κούπα αμύγδαλα (προαιρετικό)

Σιρόπι: 4 ποτήρια νερό, 5 ποτήρια ζάχαρη, λίγο κονιάκ.


Πως το φτιάχνουμε:
Χτυπάμε στο μίξερ το βιτάμ (λίγο λιωμένο σε μπεν μαρί) με τη ζάχαρη. Τα ασπράδια χωριστά τα χτυπάμε μαρέγκα. Ρίχνουμε τους κρόκους έναν έναν στο βούτυρο με τη ζάχαρη χτυπώντας συγχρόνως με το μίξερ, μετά τη μαρέγκα, το γιαούρτι, τις βανίλιες, τα αμύγδαλα (αν θέλουμε), το κονιάκ και λίγο λίγο το αλεύρι στο οποίο πριν είχαμε ανακατέψει το μπέικιν (καλό είναι να έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι). Βουτυρώνουμε το πυρέξ, το πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι και μετά ρίχνουμε το χυλό.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς περίπου 45 λεπτά. Σε αερόθερμη κουζίνα στους 180 βαθμούς. Πριν το βγάλουμε χώνουμε ένα μαχαίρι κι αν βγει καθαρό έχει ψηθεί. Αν έχει ροδίσει επάνω πριν ψηθεί μέσα το γλυκό το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος φτιάχνουμε το σιρόπι. Συνήθως το σιρόπι ρίχνεται καυτό σε κρύο γλυκό. Σε αυτό το γλυκό όμως πάει να' ναι ζεστά και τα δύο. Μετά χαράζουμε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια (ή ρόμβους) στο μέγεθος που θα τα σερβίρουμε και ρίχνουμε το σιρόπι με μία κουτάλα σιγά σιγά και με σειρά να πάει παντού. Αυτό γίνεται γιατί αν γυρίσουμε απότομα την κατσαρόλα με το σιρόπι όλο πάνω του θα ξεφλουδίσει η κρούστα του και δε το θέλουμε.
 
Αν θέλουμε όταν κρυώσει το γλυκό βάζουμε από πάνω σαντιγί και κομμάτια καραμέλας ή καβουρδισμένο άσπρο αμύγδαλο ή άλλους ξηρούς καρπούς.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
Βάζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη και ότι άλλο αρωματικό λέει η συνταγή μας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά κι ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Το σιρόπι να γίνει ελαφρά προς το πηχτό ποτέ νερουλό. Συνήθως χρειάζεται 7΄-8΄από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει.  Ένας τρόπος για να το καταλάβουμε είναι να πάρουμε με ένα κουτάλι σιρόπι και να το βάλουμε σε ένα λευκό πιάτο. Γυρίζουμε ελαφρά το πιάτο στο πλάι και τραβάμε με το κουτάλι μια αυλακιά. Αν δεν γίνεται αυλακιά τότε είναι νερουλό. Αν γίνεται καθαρή αυλακιά και δεν σμίγει το σιρόπι μέσα στην αυλακιά, τότε είναι πηχτό. Αν τραβώντας την αυλακιά αυτή χαράσσεται καθαρή και αμέσως σμίγει το σιρόπι, τότε είναι το σιρόπι που θέλουμε. Στο τέλος καλό είναι να ρίξουμε 2 κουταλιές γλυκόζη (για να διατηρηθεί όπως είναι και μετά) , να το ανακατώσουμε και να το αποσύρουμε από τη φωτιά.

ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ: Καυτό γλυκό θέλει κρύο σιρόπι
                                                 Κρύο γλυκό  θέλει καυτό σιρόπι

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

δεν υπάρχει καλύτερο..........
εχω χρόνια να δοκιμάσω
ευχαριστώ για την συνταγή εψαχνα καιρό να την βρώ.
ντινος

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές