Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Τα γιουβαρλάκια μου με τις μοσχοβολιστές γεύσεις!!!





Ένα εύκολο καθημερινό φαγητό που αρέσει και στα παιδιά. Το φτιάχνω με λίγο ρύζι και μπόλικο ζουμί και λεμόνι, αλλά και με περισσότερο ρύζι, πιο πηκτό  που αρέσει στα παιδιά μου.

Τα υλικά για τα γιουβαρλάκια μας:
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 αυγό για τον κιμά
2 αυγά για τη σούπα
4 κουταλιές σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σ. άνηθο ψιλοκομμένο
8 κουταλιές σ. λάδι
1 κούπα ρύζι σουπέ αν θέλουμε να υπάρχει και στο ζουμί
1 πράσο σε λεπτές ροδέλες
3 κρεμμυδάκια φρέσκα λεπτοκομμένα
1 καρότο τριμμένο για τον κιμά
2 καρότα σε λεπτές ροδέλες για τη σούπα (μπλέντερ)
1 μεγάλο λεμόνι το χυμό
αλάτι και πιπέρι
1 λίτρο νερό και ίσως χρειαστεί κι άλλο.

Πως μαγειρεύουμε τα γιουβαρλάκια μας:
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας.
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε τον κιμά και προσθέτουμε το 1 καρότο τριμμένο, το αυγό, αλάτι και πιπέρι, το μισό τριμμένο κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον άνηθο, το μισό λάδι κι το ρύζι (πολύ καλά πλυμένο). Ανακατεύουμε με το χέρι μας ζυμώνοντας, για να ενωθούν τα υλικά, αλλά και να γίνει αφράτος ο κιμάς και να δώσει μαλακά γιουβαρλάκια. Αφήνουμε να ξεκουραστεί το μείγμα στο ψυγείο. Όσες περισσότερες ώρες τόσο καλύτερα.
Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα ρίχνουμε περίπου μισό κιλό νερό να βράσει και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το πράσο, τα καρότα, το υπόλοιπο λάδι, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά περίπου.



Στο διάστημα που βράζουν τα λαχανικά ετοιμάζουμε τα γιουβαρλάκια. Ανακατεύουμε με το χέρι μας τον κιμά, πλάθουμε μικρές στρογγυλές μπαλίτσες και τις τοποθετούμε σε πιατέλα.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό βρασμένο στην κατσαρόλα με τα λαχανικά που βράζουν και ρίχνουμε ένα ένα τα γιουβαρλάκια. 




Σιγοβράζουμε τα γιουβαρλάκια μας μέχρι να ψηθούν μέσα. Περίπου 20- 30 λεπτά. Τα δοκιμάζουμε. Του ζουμί το κανονίζουμε ανάλογα πόση σούπα θέλουμε να βγάλουμε.
Αυγόκομμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και βγάζουμε δύο με τρεις κουτάλες  ζουμί σε ένα μπολ. Σε βαθύ πιάτο  χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους κι όταν αναμιχθεί καλά προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Δεν σταματάμε να κτυπάμε το υλικό με το πιρούνι και προσθέτουμε λίγο λίγο το ζουμί που βγάλαμε στο μπολ.
Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την κινούμε με τα δυο χέρια μας να πάει παντού και να αναμιχθεί με τα γιουβαρλάκια. Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά κι όταν πάει να κοχλάσει αποσύρουμε από τη φωτιά και είναι έτοιμο.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές