Η τηγανιά μου με αρώματα και χρώματα! Ο μεζές ή το φαγητό που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!!!
Η τηγανιά γίνεται από χοιρινό κρέας και από μέρος μαλακό. Λαιμός ή σπάλα. Ο τρόπος μαγειρέματος είναι εύκολος, αρκεί να αφήσουμε τη φαντασία μας να φτερουγίσει.
Τα υλικά μας:
1 κιλό χοιρινό λαιμός κομμένο από το χασάπη σε κυβάκια 3 εκατοστών περίπου
6 κουταλιές σ. λάδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρασοπότηρο κονιάκ ή λευκό κρασί. Το κονιάκ το αποθεώνει
1/2 κρασοπότηρο ούζο ή ρούμι
3 κρεμμυδάκια χλωρά κομμένα ροδέλες
1 μεγάλο πράσο κομμένο ροδέλες 1 εκατ. περίπου
1 πιπεριά κόκκινη σε λωρίδες
1 πιπεριά κίτρινη σε λωρίδες
300-400 γρ. μανιτάρια φρέσκα σε φετούλες
2 κουταλιές σ. μουστάρδα απαλή
1 ποτήρι ζεστό νερό ίσως χρειαστεί κι άλλο
Αλάτι και πιπέρι τριμμένο (προτιμώ mix 4 πιπεριών)
Πως μαγειρεύουμε την τηγανιά μας:
Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο.
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
Βάζουμε φαρδιά κατσαρόλα ή μεγάλο βαθύ τηγάνι στη φωτιά με το μισό λάδι. Θερμοκρασία μέτρια προς δυνατό. Όταν κάψει τοποθετούμε στην κατσαρόλα όλα τα κομματάκια του κρέατος κι αν περισσέψουν τα κρατάμε και τα ροδίζουμε σε δεύτερο γύρο.
Όταν ροδίσουν ελαφρά με τη λαβίδα τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Να προσέξουμε να μην κάψουν γιατί θα γίνει σκληρό το κρέας.
Προσθέτουμε το κονιάκ και το ούζο ή ρούμι κι αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστούν.
Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Το υπόλοιπο λάδι το βάζουμε σε φαρδύ τηγάνι να κάψει σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε συνέχεια.
Όταν καραμελώσουν (να μην μας καούν) ρίχνουμε και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε έως ότου μαλακώσουν.
Γυρίζουμε το υλικό του τηγανιού στην κατσαρόλα με το κρέας, χαμηλώνουμε κι άλλο τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε έως ότου μαλακώσει καλά το κρέας. Περίπου για 40-60 λεπτά.
Προσέχουμε συνέχεια τα υγρά του φαγητού. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό. Αν το θέλουμε για μεζέ να μείνει με ελάχιστη σάλτσα.
5 λεπτά πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε την μουστάρδα που την έχουμε διαλύσει σε λίγο ζεστό νερό και βράζουμε το φαγητό μας ξεσκέπαστο.
Αν το συνοδεύσουμε με πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές θέλουμε περισσότερη σάλτσα.
Η τηγανιά γίνεται από χοιρινό κρέας και από μέρος μαλακό. Λαιμός ή σπάλα. Ο τρόπος μαγειρέματος είναι εύκολος, αρκεί να αφήσουμε τη φαντασία μας να φτερουγίσει.
Τα υλικά μας:
1 κιλό χοιρινό λαιμός κομμένο από το χασάπη σε κυβάκια 3 εκατοστών περίπου
6 κουταλιές σ. λάδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρασοπότηρο κονιάκ ή λευκό κρασί. Το κονιάκ το αποθεώνει
1/2 κρασοπότηρο ούζο ή ρούμι
3 κρεμμυδάκια χλωρά κομμένα ροδέλες
1 μεγάλο πράσο κομμένο ροδέλες 1 εκατ. περίπου
1 πιπεριά κόκκινη σε λωρίδες
1 πιπεριά κίτρινη σε λωρίδες
300-400 γρ. μανιτάρια φρέσκα σε φετούλες
2 κουταλιές σ. μουστάρδα απαλή
1 ποτήρι ζεστό νερό ίσως χρειαστεί κι άλλο
Αλάτι και πιπέρι τριμμένο (προτιμώ mix 4 πιπεριών)
Πως μαγειρεύουμε την τηγανιά μας:
Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο.
Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
Βάζουμε φαρδιά κατσαρόλα ή μεγάλο βαθύ τηγάνι στη φωτιά με το μισό λάδι. Θερμοκρασία μέτρια προς δυνατό. Όταν κάψει τοποθετούμε στην κατσαρόλα όλα τα κομματάκια του κρέατος κι αν περισσέψουν τα κρατάμε και τα ροδίζουμε σε δεύτερο γύρο.
Όταν ροδίσουν ελαφρά με τη λαβίδα τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Να προσέξουμε να μην κάψουν γιατί θα γίνει σκληρό το κρέας.
Προσθέτουμε το κονιάκ και το ούζο ή ρούμι κι αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστούν.
Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Το υπόλοιπο λάδι το βάζουμε σε φαρδύ τηγάνι να κάψει σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε συνέχεια.
Όταν καραμελώσουν (να μην μας καούν) ρίχνουμε και τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε έως ότου μαλακώσουν.
Γυρίζουμε το υλικό του τηγανιού στην κατσαρόλα με το κρέας, χαμηλώνουμε κι άλλο τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε έως ότου μαλακώσει καλά το κρέας. Περίπου για 40-60 λεπτά.
Προσέχουμε συνέχεια τα υγρά του φαγητού. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό. Αν το θέλουμε για μεζέ να μείνει με ελάχιστη σάλτσα.
5 λεπτά πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε την μουστάρδα που την έχουμε διαλύσει σε λίγο ζεστό νερό και βράζουμε το φαγητό μας ξεσκέπαστο.
Αν το συνοδεύσουμε με πιλάφι ή πατάτες τηγανιτές θέλουμε περισσότερη σάλτσα.
1 σχόλια :
Πόσο εύκολος και νόστιμος μεζές. Ένα πιάτο πραγματικά για να εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Εγώ παίρνω αρκετές ιδέες για γευστικές λύσεις από το https://www.maggicooking.gr/sintages.
Δημοσίευση σχολίου