Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Γαλοπούλα, κοτόπουλο, μοσχάρι, αρνί με κολοκυθάκια είναι ένας υπέροχος συνδυασμός που απολαμβάνεις γεύσεις και αρώματα!!!!!




          Μια παραδοσιακή κλασική συνταγή που μαγειρεύουν σ' όλα τα χωριά. Οι γυναίκες της υπαίθρου εκμεταλεύονταν ό,τι τους έδινε το περιβόλι τους και τα μαγείρευαν με κρέας. Κολοκυθάκια, μελιτζάνες, φασολάκια, χόρτα, μπάμιες. Το καθένα δίνει τη δική του γεύση και απολαμβάνουμε ένα υπέροχο πιάτο με υγιεινό φαγητό!!!!!!

Τα υλικά μας:

4 μικρά μπούτια γαλοπούλας ή 4 μεγάλα κοτόπουλου
1+ 1/2 κολοκυθάκια πολύ μικρά τρυφερά
4 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή ανάλογο χυμό ντομάτας
1 ποτήρι κρασιού κρασί
6 κουταλιές σ. λάδι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 πιπεριά κόκκινη μεγάλη κομμένη σε χοντρές λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
1/2 κουταλάκι μπαχάρι
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
4 καρφάκια γαρύφαλλο
αλάτι και πιπέρι (προτιμώ να τρίψω το mix 4 πιπεριών)
1 κουταλιά σ. ζάχαρη
1/2 ποτήρι κρασιού νερό
Μαϊντανό ψιλοκομμένο στο γαρνίρισμα

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

          Καθαρίζουμε και πλένουμε το κρέας και τα κολοκυθάκια και τα στεγνώνουμε.
Στη χύτρα ταχύτητος ρίχνουμε το λάδι, τη βάζουμε σε μεγάλη θερμοκρασία και όταν κάψει καλά το λάδι προσθέτουμε το κρέας και το ροδίζουμε ελαφρά από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε το σκόρδο κι όταν το γυρίσουμε ρίχνουμε και το κρεμμύδι κι ανακατεύουμε μέχρι να μελώσει (προσοχή να μην ροδίσει). Σβήνουμε με το κρασί. Όταν σε ένα λεπτό εξατμιστεί προσθέτουμε 1/2 ποτήρι του κρασιού νερό,  τη δάφνη, κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε το φαγητό σύμφωνα με τις οδηγίες της χύτρας μας. Στη δική μου παλιά χύτρα όταν αρχίζει και σφυρίζει τη χαμηλώνω στο μισό και αφήνω να βράσει 1 ώρα για τη γαλοπούλα γιατί θέλω πολύ μαλακό το κρέας μου. Στο κοτόπουλο αφήνω μισή ώρα.
          Αν το μαγειρέψουμε σε απλή κατσαρόλα θα ρίξουμε ένα ποτήρι νερό και σε μεσαία θερμοκρασία θα παρακολουθούμε το φαγητό μας για να μην του λείψει το νερό.


         Μέχρι να γίνει το κρέας τηγανίζουμε ελαφρά τα κολοκυθάκια και την πιπεριά. Εγώ τα τηγανίζω στη φριτέζα, όπως τις πατάτες. Πρέπει να κάψει καλά το λάδι για να τα ρίξω μέσα με το καλαθάκι.
         Όταν βράσει το κρέας ανοίγουμε τη χύτρα, προσθέτουμε την ντομάτα ή τον χυμό  και τα κολοκυθάκια με την πιπεριά και σιγοβράζουμε το φαγητό για 10-15 λεπτά περίπου, μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Προσοχή αν χρειαστεί να ανακατέψουμε το κάνουμε με ξύλινη σπάτουλα, να μην μας διαλυθούν τα κολοκυθάκια. 
Όταν σερβίρουμε το φαγητό στα πιάτα πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό.













Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές