Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016


Η καρυδόπιτα με σοκολάτα θα σας απογειώσει σε γεύση και αρώματα!!!!




Αυτή η συνταγή είναι η σπεσιαλιτέ του γαμπρού μου Κώστα Λιαπάτη που είναι σεφ με μεγάλη πείρα. Νιώθεις τη σοκολάτα και το καρύδι στο στόμα σου και απογειώνεσαι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Υλικά:
Ταψί Νο 34
  1. 14 αυγά
  2. 16 κουταλιές σ. ζάχαρη
  3. 16 κουταλιές σ. σιμιγδάλι ή φρυγανιά τριμμένη
  4. 50 γρ. αλεύρι φαρινάπ
  5. 1 κουταλιά σ. κακάο
  6. 16 κουταλιές σ. σπασμένο καρύδι (όχι πολτοποιημένο)
  7. 1 φακελάκι μπέϊκιν πάουερ
  8. 3 βανίλιες
  9. 2 φλυτζάνια κανονικά του καφέ τεντούρα (αν δεν έχουμε βάζουμε κονιάκ)
  10. 3 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
  11. 1/2 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
  12. 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
  13. 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
Σιρόπι:
4 ποτήρια νερού ζάχαρη
3 ποτήρια νερού νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουταλιά σ. μέλι
125 γρ. κουβερτούρα λυωμένη σε μπαιν μαρι
φλούδα από πορτοκάλι και λεμόνι

Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας:

     Έχουμε βγάλει τα αυγά από το βράδυ έξω από το ψυγείο. Οι κουταλιές που μετράμε θα είναι σούπας, γεμάτες και κοφτές.
     Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα σπασμένα καρύδια, το σιμιγδάλι ή την τριμμένη φρυγανιά, το αλεύρι, το μπέϊκιν, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες, την κανέλα, μοσχοκάρυδο, το κακάο και το γαρύφαλλο (Αν σας αρέσει το έντονο άρωμά τους μπορείτε να βάλετε από 1 κουταλάκι κανέλα και 1 γαρύφαλλο. Εγώ τα βάζω πάντα). Τα ανακατεύουμε καλά.
     Σπάμε και χωρίζουμε τα αυγά. Σε ένα μπολ τα ασπράδια και σε ένα αρκετά μεγάλο τους κρόκους.
Ρίχνουμε στο μπολ με τους κρόκους τη ζάχαρη και τα κτυπάμε με το μίξερ αρκετή ώρα μέχρι να ασπρίσουν σχεδόν.
      Με καθαρά χτυπητήρια κτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνει μια αφράτη μαρέγκα.
      Ρίχνουμε στο μπολ με τη ζάχαρη και τα αυγά, λίγο κάθε φορά από το μείγμα του καρυδιού, μετά της μαρέγκας, συνέχεια λίγη τεντούρα και ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ, επαναλαμβάνουμε μέχρι να ρίξουμε στο μπολ όλα τα υλικά και να ενσωματωθούν. Τα χτυπάμε 2'-3' λεπτά ακόμη όλα μαζί.
     Λαδώνουμε το ταψί και στα πλάγια με λίγο λάδι.
     Ρίχνουμε μέσα το υλικό μας και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε φούρνο με αντιστάσεις, και 165-170 σε αερόθερμο, για 30' . Για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε το γλυκό μας το τρυπάμε με ένα μαχαίρι και αν βγει τελείως στεγνό σημαίνει πως θέλει βγάλσιμο από το φούρνο.
     Όταν ψήνεται το γλυκό, βράζουμε και το σιρόπι. 

Σιρόπι:
Βάζουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη και ότι άλλο αρωματικό λέει η συνταγή μας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά κι ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Πριν δέσει τελείως ρίχνουμε το μέλι κι ανακατεύουμε να διαλυθεί. Το σιρόπι να γίνει ελαφρά προς το πηχτό ποτέ νερουλόΣυνήθως χρειάζεται 7΄-8΄από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει.  Ένας τρόπος για να το καταλάβουμε είναι να πάρουμε με ένα κουτάλι σιρόπι και να το βάλουμε σε ένα λευκό πιάτο. Γυρίζουμε ελαφρά το πιάτο στο πλάι και τραβάμε με το κουτάλι μια αυλακιά. Αν δεν γίνεται αυλακιά τότε είναι νερουλό. Αν γίνεται καθαρή αυλακιά και δεν σμίγει το σιρόπι μέσα στην αυλακιά, τότε είναι πολύ πηχτό. Αν τραβώντας την αυλακιά αυτή χαράσσεται καθαρή και αμέσως σμίγει το σιρόπι, τότε είναι το σιρόπι που θέλουμε. Στο τέλος προσθέτουμε τη λιωμένη  κουβερτούρα. Ανακατώνουμε να σμίξει καλά η κουβερούρα με το σιρόπι και κατόπιν αποσύρουμε από τη φωτιά και να το αποσύρουμε από τη φωτιά. 
 'Εχουμε κρατήσει λίγη κουβερτούρα, για τη ρίξουμε πάνω στο γλυκό μας μετά το σιρόπι, όταν έχει κρυώσει αρκετά. Αν θέλουμε στολίζουμε το γλυκό με μερικές φράουλες κι επάνω τους λίγη κουβερτούρα.




Προσοχή: Το σιρόπι θα το ρίξουμε ζεστό αμέσως μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο. Ρίχνουμε το σιρόπι παντού, με μια κουτάλα, ποτέ με την κατσαρόλα. Αφήνουμε το γλυκό στο ταψί να "ρουφήξει" καλά το σιρόπι και την επομένη μέρα το σερβίρουμε. 


Καλό είναι να παραμείνει στο ταψί με το σιρόπι μέχρι να καταναλωθεί όλο.

Παραλλαγή με βάση την καρυδόπιτα. Απλώνουμε επάνω κρέμα βανίλιας και στη συνέχεια σαντιγί.




Με 2 φακελάκια άνθος ορύζης βανίλιας Γιώτης φτιάχνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες την κρέμα. Όταν κρυώσει την απλώνουμε πάνω στο γλυκό. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τη σαντιγί.
Με 2 φακελάκια Morfat Cornet με φυτικά λιπαρά φτιάχνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες τη σαντιγί και την απλώνουμε πάνω στην κρέμα. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο. Σε κάθε κομμάτι που σερβίρουμε ρίχνουμε από την κρέμα σοκολάτας που έχουμε φτιάξει.




















Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές