Οι δίπλες αυτές είναι απλά οι καλύτερες δίπλες που έχω φάει ποτέ στη ζωή μου. Όποιος τις έχει δοκιμάσει έχει πει το ίδιο, ενώ τρελαίνονται ακόμα κι αυτοί που δεν τους αρέσουν οι δίπλες. Ο λόγος είναι ότι είναι πολύ αφράτες και λεπτές. Η συνταγή είναι της γιαγιάς μου η οποία δεν μπορεί όμως πια να τις φτιάξει. Ευτυχώς την έγραψα πριν χρόνια και ελπίζω τώρα να μη χαθεί ποτέ. Είναι ακριβώς όπως μου την είπε η γιαγιά. Εγώ δεν την έχω φτιάξει ποτέ γιατί δεν έχω το μηχάνημα για τις δίπλες. Θέλει αυτό το μηχάνημα που χρησιμοποιείται για τις χυλοπίτες.
Υλικά
10 αυγά ολόκληρα
1 ποτήρι κρασιού ούζο
1 κ.σ. ζάχαρη
λίγο αλάτι
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κρασοπότηρο νερό
μαλακό αλεύρι όσο πάρει (υπάρχει και ένα που λέγεται καναδέζικο καουμπόυ κι είναι ακόμα καλύτερο) μεταξύ 500-1000 γρ
Παρασκευή
Αφού τα ζυμώσουμε πολύ καλά ώστε να σκληρύνει η ζύμη (να σκληρύνει μέσω ζύμωμα όχι με το να βάλουμε περισσότερο αλεύρι) αφήνουμε να ηρεμήσει 15 λεπτά
Μετά τις απλώνουμε με τη μηχανή, η ρύθμιση στο 7 ή 8. Το 7 είναι για χοντρές, 8 για λεπτές.
Βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει στο δυνατό και μετά χαμηλώνουμε κομμένο.
Ρίχνουμε το φύλλο και περιμένουμε να πάει στην επιφάνεια και να κάνει φουσκάλες. Μετά γυρίζουμε το φύλλο από την άλλη μεριά και αμέσως αρχίζουμε και τη γυρίζουμε ως δίπλα γιατί μετά θα σκληρύνει. Περιττό να σας πω ότι παίρνει ώρες να κάνεις τόσες δίπλες αλλά η γιαγιά μου έφτιαχνε βουνά από δίπλες.
Στο τέλος αφού τις έχουμε αφήσει να κρυώσουν περιχύνουμε με μέλι και καρύδια αν θέλουμε (ακόμα και σκέτες είναι εκπληκτικές).
Υλικά
10 αυγά ολόκληρα
1 ποτήρι κρασιού ούζο
1 κ.σ. ζάχαρη
λίγο αλάτι
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κρασοπότηρο νερό
μαλακό αλεύρι όσο πάρει (υπάρχει και ένα που λέγεται καναδέζικο καουμπόυ κι είναι ακόμα καλύτερο) μεταξύ 500-1000 γρ
Παρασκευή
Αφού τα ζυμώσουμε πολύ καλά ώστε να σκληρύνει η ζύμη (να σκληρύνει μέσω ζύμωμα όχι με το να βάλουμε περισσότερο αλεύρι) αφήνουμε να ηρεμήσει 15 λεπτά
Μετά τις απλώνουμε με τη μηχανή, η ρύθμιση στο 7 ή 8. Το 7 είναι για χοντρές, 8 για λεπτές.
Βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει στο δυνατό και μετά χαμηλώνουμε κομμένο.
Ρίχνουμε το φύλλο και περιμένουμε να πάει στην επιφάνεια και να κάνει φουσκάλες. Μετά γυρίζουμε το φύλλο από την άλλη μεριά και αμέσως αρχίζουμε και τη γυρίζουμε ως δίπλα γιατί μετά θα σκληρύνει. Περιττό να σας πω ότι παίρνει ώρες να κάνεις τόσες δίπλες αλλά η γιαγιά μου έφτιαχνε βουνά από δίπλες.
Στο τέλος αφού τις έχουμε αφήσει να κρυώσουν περιχύνουμε με μέλι και καρύδια αν θέλουμε (ακόμα και σκέτες είναι εκπληκτικές).
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου