Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Η μαμά Χρύσα προτείνει
Αφράτο Κέικ για παιδιά και μεγάλους!!!!!!!!!






Πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη



Υπάρχει οικογένεια που δεν φτιάχνει κέικ σπίτι του; Όχι βέβαια. Είναι το καθημερινό γλυκό των παιδιών μας! Άρα όλες οι νοικοκυρές έχουν κάποια συνταγή και όλες ξέρουν να φτιάχνουν κέικ. Εγώ θα σας γράψω την πιο απλή! Την πιο γρήγορη! Την πιο αφράτη! Την πιο γλυκιά! Την πιο αρωματική!!!  Χθες έφτιαξα ένα μεγάλο ταψί (Τι να μου κάνουν οι φόρμες, όταν θέλουμε ποσότητα;) Λοιπόν τώρα το απόγευμα δεν υπάρχει ούτε ψιχουλάκι. Αυτός είναι κι ο λόγος που την φτιάχνω μια φορά το μήνα..... για να μην παίρνουμε κιλά!!!!!



Συμβουλές από τη μαμά για μια συνταγή κέικ με πολλές γεύσεις!!!

Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική θέλει φαντασία και τόλμη. Οποιαδήποτε συνταγή έχουμε πάρει από κάποιον άλλον, εμείς μπορούμε να της βάλουμε την προσωπική μας σφραγίδα. 
Με βάση αυτή τη συνταγή για κέικ μπορούμε να κάνουμε αρκετές παραλλαγές. 

Μπορούμε να προσθέσουμε ένα ή δυο από τα υλικά της αρεσκείας μας.

  • Κακάο: Αν θέλουμε όλο το κέικ μας να έχει κακάο, τότε διαλύουμε σε χλιαρό γάλα 4 κουταλάκια κακάο και το προσθέτουμε στο μείγμα. Αν θέλουμε το κακάο να είναι σκόρπιο μέσα στο κέικ τότε διαλύουμε σε 4-5 κουταλιές χλιαρό γάλα μόνο 2 κουταλάκια κακάο  και το ρίχνουμε στο τέλος ως εξής. Χωρίζουμε το μείγμα μας σε δύο ίσα μέρη. Ρίχνουμε τη μια ποσότητα που δεν έχει κακάο στη φόρμα μας. Στο δεύτερο μείγμα προσθέτουμε το λιωμένο κακάο και το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κατόπιν με το κουτάλι σκορπάμε το μείγμα με το κακάο πάνω στο μείγμα της φόρμας. 
  • Σταφίδες: Πλένουμε ένα φλιτζάνι του καφέ σταφίδες. Τις στεγνώνουμε  στον  φούρνο που έχουμε βάλει να προθερμαίνεται. Τις βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τις αλευρώνουμε με 1 κουταλίτσα αλεύρι. Τις κουνάμε σε ένα σουρωτήρι να φύγει το πολύ αλεύρι και τις ρίχνουμε στο τέλος στο μείγμα. Το ανακατώνουμε με κουτάλι και το αδειάζουμε στη φόρμα.
  • Κόντιτα: Τα παίρνουμε έτοιμα σε κεσεδάκι. Ρίχνουμε την ποσότητα που θέλουμε στο μείγμα στο τέλος, ανακατεύουμε με κουτάλι.
  • Καβουρδισμένα αμύγδαλα. Κάνουμε όπως και τα κόντιτα.
  • Γλάσο σοκολάτας επάνω στο κέικ. Πατάμε το σύνδεσμο για να δούμε πως θα το φτιάξουμε  http://www.syntagesmamas.gr/2014/12/blog-post_0.html
  • Γλάσο λευκής σοκολάτας. Πατάμε το σύνδεσμο για να δούμε πως θα το φτιάξουμε  http://www.syntagesmamas.gr/2015/01/blog-post_84.html


Τα μυστικά για ένα επιτυχημένο κέικ:

Έχω βγάλει εκτός ψυγείου τα αυγά και το βούτυρο ώρες πριν.  
Προτιμώ το βούτυρο soft που αλείφουμε στο ψωμί και που είναι σε κεσεδάκι γιατί είναι μαλακό και χτυπιέται καλύτερα με τη ζάχαρη. Πάντα κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το μπέικιν πάουερ.
  • Για να γίνει το κέικ μας αφράτο δεν χτυπάμε πολύ ώρα με το μίξερ τα υλικά μας. Τη ζάχαρη με το βούτυρο 5 λεπτά στην δυνατότερη ταχύτητα του μίξερ. Το αλεύρι το ρίχνουμε λίγο λίγο χτυπώντας στη μεσαία ταχύτητα και όταν έχει πέσει όλο, χτυπάμε ακόμη άλλα 2 λεπτά. 
  • Τα αυγά επίσης είναι εκείνα που το κάνουν αφράτο!!!! Προτιμώ τα χωριάτικα!!!!
  • Ετοιμάζω όλα τα υλικά πάνω στον πάγκο ζυγισμένα.
  • Ανάβω το φούρνο για να προθερμανθεί, 175-180 βαθμούς για αερόθερμο, στους 200 με αντιστάσεις, εσείς όμως γνωρίζετε καλύτερα τις ιδιομορφίες του φούρνου σας!
  • Μέσα στις φόρμες ή στο ταψί Νο 30 cm για τη συγκεκριμένη δόση,  απλώνω λαδόχαρτο κομμένο όσο και ο πάτος, αφήνοντας άκοπες δυο άκρες να προεξέχουν του ταψιού (θα μας βοηθήσουν να τραβήξουμε το κέικ και να βγει εύκολα). 
  • Βουτυρώνω το λαδόχαρτο και το πασπαλίζω με λίγο αλεύρι πριν ρίξω το μείγμα του κέικ.
  • Προσέχουμε το μείγμα να πιάνει χώρο από το μισό προς 2/3 του ταψιού ή της φόρμας. Αν το μείγμα είναι λιγότερο από όσο χρειάζεται θα φουσκώσει στη μέση πολύ και μετά θα κάτσει με αποτέλεσμα να μην γίνει αφράτο. Αν είναι περισσότερο το μείγμα μέσα στο ταψί ή στη φόρμα θα απλώσει και δεν θα φουσκώσει.
  • Δεν ανοίγουμε το φούρνο συνέχεια! Μόνο όταν ροδοψηθεί πολύ καλά και χρειάζεται σκέπασμα με αλουμινόχαρτο και όταν πλησιάζει η ώρα για να το βγάλουμε  και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε.
  • Κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, γι αυτό όταν πλησιάζει η ώρα ανοίγουμε γρήγορα το φούρνο και το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα για να δούμε αν ψήθηκε. Πρέπει να βγει στεγνή. Δεν τρυπάμε συνέχεια με μαχαίρι και ταλαιπωρούμε τογλυκό μας κατά το ψήσιμο.
  • Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε 5 -10 λεπτά να κρυώσει και μετά το βγάζουμε από το ταψί. Το κόβουμε εφόσον κρυώσει τελείως.
  • Αν θέλουμε επάνω απλώνουμε γλάσο σοκολάτας ή βανίλιας ή ζάχαρη άχνη. Αυτό γίνεται ΜΟΝΟ εφόσον έχει κρυώσει τελείως, διαφορετικά θα νερουλιάσει το γλάσο μας.
  • Το ρούμι  ή το κονιάκ καλό είναι να το βάζουμε στο γλυκό μας γιατί δίνουν ιδιαίτερο άρωμα που κάνει απολαυστικό το κέικ.

Τα Υλικά μας!

  • 500 γρ. αλεύρι φαρινάπ
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 440 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο τύπου βιταμ
  • 5 αυγά
  • 1 κούπα γάλα (200 γρ.)
  • 1/2 κούπα γάλα ή 100 γρ. χυμό πορτοκαλιού ή ρούμι ή κονιάκ
  • 1 βανίλιες
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή ακέρωτο λεμόνι

Πως φτιάχνουμε το κέικ:

Βλέπουμε φωτογραφίες και ανάλυση στη συνταγή για κέικ  http://www.syntagesmamas.gr/2013/03/blog-post_18.html

Σε μεγάλο μπολ ή τον κάδο του μίξερ κτυπώ το βούτυρο για 5 λεπτά στη μέγιστη ταχύτητα και στη συνέχεια ρίχνω τμηματικά τη ζάχαρη και χτυπώ για 5 λεπτά ακόμη. Ενώ συνεχίζω το χτύπημα ρίχνω ένα ένα τα αυγά ολόκληρα. Συνεχίζω το χτύπημα για 3 λεπτά ακόμη. Χαμηλώνω  στη μεσαία ταχύτητα και ρίχνω τα αρώματα και  (το ρούμι ή το χυμό πορτοκαλιού ή το κονιάκ) και προσθέτω διαδοχικά το αλεύρι με το γάλα. Το χτυπώ ακόμη 1-2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
Αδειάζω το μείγμα σε 2 βουτυρωμένες φόρμες (πασπαλισμένες με λίγο αλεύρι) διαστάσεις 23x13 ή σε στρογγυλό ταψί Νο 22 και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς σε αερόθερμο κουζίνα ή στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις για 1 ώρα. Όταν ροδοψηθεί καλά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Στα 55 λεπτά τρυπάμε με οδοντογλυφίδα να ελέγξουμε αν ψήθηκε.
Όταν κρυώσει (περίπου 10 λεπτά) το βγάζουμε και το τοποθετούμε σε πιατέλα. 


















2 σχόλια :

magda είπε...

Αγαπημένη μου Χρύσα
Πραγματικά το αφράτο σου κέϊκ με ταξίδεψε στα παιδικά μου χρόνια.
Έτσι το έκανε η μαμά μου, έτσι συνεχίζω κι εγώ.
Θησαυρός οι συνταγές σου!
Πολλά φιλιά

Η Μαμά είπε...

Γλυκιά μου Μάγδα σε ευχαριστώ πολύ για τα ωραία σου λόγια!!! Όλες από τις μαμάδες μας μάθαμε!!! Η ζαχαροπλαστική είναι μεράκι και ταλέντο... Πρέπει να τόχεις και λίγο και με την εξάσκηση γίνεσαι καλύτερος κι εγώ προσπαθώ!!!!
Φιλιά κι από μένα!!!!

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές