Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Η μαμά Χρύσα προτείνει την καλύτερη συνταγή για Ρολό Κοτόπουλο με γέμιση από δαμάσκηνα!!!!!
Ένα φαγητό για να καταπλήξετε την οικογένειά σας και τους καλεσμένους σας!!!!!!!



       



        Στο Ρολό είτε από κοτόπουλο, είτε από μοσχάρι, είτε από χοιρινό καθοριστικό ρόλο για να γίνει νόστιμο, παίζει:
Πρώτον μια καλή γευστική σάλτσα όλο άρωμα και δεύτερον το πολύ καλό ψήσιμο.
Θα έλεγα να είναι πετυχημένο και στο αλάτι, αλλά αν μας βγει λίγο ανάλατο το σώζει η σάλτσα.
        Το όλο πρόβλημα είναι το ξεκοκάλισμα. Θέλει κοφτερό μυτερό μαχαίρι και να το κόβουμε σύριζα και παράλληλα στο κόκκαλο. Η κόρη μου έχει μάθει την τέχνη και το ξεκοκαλίζει σε πέντε λεπτά με μεγάλη ακρίβεια. Εγώ που το επιχείρησα δυο φορές δεν είχα και μεγάλη επιτυχία και το θεωρώ και μπελαλίδικο. Αν το τολμήσουμε και το κάνουμε μόνοι μας προσέχουμε να μην κόψουμε την πέτσα του, αλλά να βγαίνει μαζί με το κρέας (η πέτσα θα το προστατέψει να ρολαριστεί εύκολα και να η μας διαλυθεί). Το απλώνουμε σε μια λαδόκολλα με την πέτσα προς τα κάτω. Επειδή θα υπάρξουν κενά γύρω γύρω και για να μας βγει σχεδόν παραλληλόγραμμο σχήμα, θα πρέπει να κόψουμε λεπτές φέτες από το στήθος που ούτως ή άλλως είναι χοντρό κομμάτι και να τσοντάρουμε όπου λείπει για να του δώσουμε το σχήμα που θέλουμε. Στη συνέχεια το αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και απλώνουμε τη γέμιση είτε στην μια άκρη σε όλο το μήκος της (σ΄αυτή που θα αρχίσουμε να τυλίγουμε) ή σε όλη την επιφάνειά του. Κατόπιν το τυλίγουμε ρολό και το δένουμε όλο σφικτά με το σπάγκο ψησίματος. Στη συνέχεια το περνάμε στο ειδικό δίχτυ και είναι έτοιμο.
         Αν θέλουμε να αποφύγουμε να το κάνουμε μόνοι μας το αγοράζουμε έτοιμο από το χασάπη που θα πρέπει να του έχουμε εμπιστοσύνη ότι δεν τύλιξε μπαγιάτικο κοτόπουλο, ή άλλη λύση είναι να διαλέξουμε ένα κοτόπουλο και να τον παρακαλέσουμε να το ξεκοκαλίσει μπροστά μας. Εγώ αυτή τη λύση έχω βρει ώστε να βάζω μέσα τη γέμιση που θέλω.  Φυσικά δεν θα πρέπει να πάμε στο χασάπη σε ώρα αιχμής!
        Τη συνταγή αυτή μπορούμε να την κάνουμε και με μοσχάρι και με χοιρινό.
 Στη σημερινή συνταγή μέσα η γέμιση θα είναι με αποξηραμένα δαμάσκηνα και μπαστουνάκια από κεφαλογραβιέρα.

Τα υλικά για το Ρολό με πορτοκάλι και μέλι:


1 κοτόπουλο ρολό έτοιμο ή ένα μεγάλο κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο.

Για τη γέμιση:
250 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
6 μπαστουνάκια μακρόστενα κεφαλογραβιέρα
2 κουταλιές βούτυρο γάλακτος αγελαδινό
αλατοπίπερο

Για τη σάλτσα:
3 μεγάλα πορτοκάλια ο χυμός τους
3 κουταλιές σ. βούτυρο αγελαδινό
1 λεμόνι (χωρίς κερί) μόνο το το ξύσμα του
3 κουταλιές σ. μέλι
αλατοπίπερο
1 κουταλάκι κόκκους από πιπέρι
1 ρόδι (προαιρετικό)

Πως μαγειρεύουμε το ρολό μας:


       Σε ένα μπολ και με βραστό νερό μέσα αφήνουμε τα δαμάσκηνα να μουλιάσουν για 15-30 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αν όμως τα έχουμε αγοράσει μαλακά δεν χρειάζεται να τα μουλιάσουμε.
        Ετοιμάζουμε και γεμίζουμε το ρολό μας όπως περιγράφω παραπάνω στην εισαγωγή.
        Αλατοπιπερώνουμε το ρολό και το τοποθετούμε στη γάστρα. Αν δεν έχουμε γάστρα το βάζουμε σε ένα μικρό ταψί και στο ψήσιμο το σκεπάζουμε πολύ καλά (να μην φεύγουν οι υδρατμοί) με διπλό φύλλο αλουμινόχαρτου. Το αλείφουμε παντού με το βούτυρο (με ένα κουτάλι). Το πασπαλίζουμε παντού με το ξύσμα του λεμονιού. Ρίχνουμε το μέλι  με το κουτάλι έτσι ώστε να πάρει από όλες τις πλευρές (δεν ακουμπάμε το κουτάλι επάνω για να το αλείψουμε γιατί θα ξεκολλήσει το βούτυρο). Ρίχνουμε στα πλάγια του ρολού το χυμό πορτοκαλιού και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι (περίπου ένα κοφτό κουταλάκι).
        Ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 3 ώρες περίπου. Για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε μπήγουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι. Αν το τρυπήσει άνετα τότε έχει ψηθεί, αλλιώς παρατείνομε το ψήσιμο. Στη 1 ώρα περίπου από την αρχή του ψησίματος ανοίγουμε τη γάστρα γυρίζουμε σε άλλη πλευρά το ρολό για να πάρει σάλτσα και ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού. Αυτό θα το κάνουμε τρεις - τέσσερις φορές συνολικά ώστε να ρουφήξουν υγρά όλες οι πλευρές του κρέατος. Το φαγητό μας θέλουμε να μείνει με μια κούπα σάλτσα. Αν δούμε πως του λείπουν υγρά προσθέτουμε λίγο βρασμένο νερό. Όταν το φαγητό μας έχει ψηθεί καλά θα έχει πάρει και ρόδινο χρώμα από όλες τις πλευρές.
        Το βγάζουμε από το φούρνο το τοποθετούμε σε πυρέξ χωρίς τη σάλτσα (τη φυλάμε σε ένα μπολ) και το αφήνουμε αρκετές ώρες να παγώσει. Αν δεν έχουμε χρόνο στη διαθεσή μας μετά από 15 λεπτά το βάζουμε για όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε στο ψυγείο για να παγώσει γρήγορα.
        Κόβουμε το δίχτυ και το σπάγκο και το αφαιρούμε προσεκτικά για να μην μας φύγουν κομματάκια από το κρέας. Στη συνέχεια το κόβουμε σε φέτες με το ειδικό εργαλείο ή με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι. Όπως είναι κομμένο μακρόστενο αραιώνουμε τις φέτες, τις ραντίζουμε με τη μισή σάλτσα και τις ψήνουμε στο γκρίλ  5-8 περίπου λεπτά ώστε να ροδίσουν. Προσέχουμε μην το ξεχάσουμε και μας καεί, θα είμαστε εκεί και θα το ελέγχουμε συνέχεια.
        Τοποθετούμε τις φέτες (χωρίς να χάσουν τη σειρά τους και το σχήμα τους) στην πιατέλα σερβιρίσματος τις σμίγουμε πλαγιαστά σαν ντόμινο και την ώρα του φαγητού απλώνουμε επάνω ζεστή και την υπόλοιπη σάλτσα. Γαρνίρουμε αν θέλουμε με τον καρπό από ένα ρόδι. Εγώ το συνοδεύω με ριζότο και αυτή η σάλτσα μαζί με το ρόδι δίνει μια καταπληκτική γεύση!!!
Να είστε σίγουροι ότι θα το απολαύσετε αυτό το φαγητό και αν έχετε και καλεσμένους θα τους καταπλήξετε!!!!

















Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές