Η μαμά Χρύσα προτείνει:
Guvec που σημαίνει γιουβέτσι ή γκιουβέτσι είναι φαγητό της Οθωμανικής κουζίνας πού πέρασε και στην Ελληνική κουζίνα, στην Κύπρο, στην Αίγυπτο και στα Βαλκάνια. Γιουβέτσι λέμε το φαγητό με κρέας που ψήνεται σε πήλινο πλατύ σκεύος και το σκεπάζουμε. Στην Τουρκία ονομάζεται Guvec, στα Βαλκάνια duvec, στη Ρουμανία ghiveci στην Ελλάδα και στην Κύπρο giouvetsi. Αυτό το υπέροχο φαγητό μπορεί να μαγειρευτεί σε οποιοδήποτε πυρίμαχο σκεύος ή γάστρα, αλλά από πήλινο σκεύος είναι το καλύτερο γιατί του προσδίδει ένα μεθυστικό γήινο άρωμα. Το μυστικό για την επιτυχία του είναι το αργό μαγείρεμα στο κλειστό σκεύος που αναφέραμε γιατί αναδεικνύει όλες τις γεύσεις των συστατικών που έχουμε προσθέσει στο φαγητό μας. Το κρέας, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά τοποθετούνται στο πήλινο σκεύος, το οποίο σκεπάζεται με ένα καπάκι πήλινο. Σήμερα όμως προς ευκολία μας το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο ή το ψήνουμε στη γνωστή γάστρα που έχει το δικό της σκέπασμα. Το γιουβέτσι παρασκευάζεται από κρέας, συνήθως από αρνί (Τουρκία), μοσχάρι (Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο), από κατσίκι, από κοτόπουλο ή θαλασσινά, όπως γαρίδες και προσθέτουμε συνήθως κριθαράκι ή χυλοπίτες. Στη σάλτσα βάζουμε διάφορα λαχανικά της αρεσκείας μας όπως ντομάτες, κρεμμύδι, πιπεριές, κολοκυθάκια, καρότο, κάστανα. Το φαγητό μπορεί να γίνει με κρέας και χωρίς ζυμαρικά, αλλά με κάποια από τα λαχανικά που αναφέραμε ή συνδυασμό αυτών.
Σήμερα θα ψήσουμε το γιουβέτσι μας με μοσχαράκι και μελιτζάνες.Τα υλικά μας:
- 1 κιλό μοσχάρι μαλακό (βρείτε το κατάλληλο κομμάτι http://syntagesmamas.blogspot.gr/2013/02/blog-post_19.html)
- 1 κιλό μελιτζάνες
- 1 κιλό κρεμμύδια σε λεπτές φέτες (εγώ προτιμώ 1/2 κιλό)
- 1 κιλό ντομάτες ώριμες
- 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 4 πιπεριές πράσινες γλυκιές σε λεπτές φέτες
- 1 πιπεριά κόκκινη καυτερή σε λεπτές φέτες
- 1 κούπα λάδι
- 1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλάκι κύμινο
- 1+1/2 κουταλάκι αλάτι
- 2 κούπες ζωμό από το κρέας
Πως μαγειρεύουμε το γιουβέτσι μας:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε σε στρογγυλέ φέτες και τις τοποθετούμε σε μπολ με αλατόνερο. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε στρογγυλές φέτες.
Μισοβράζουμε το κρέας σε κατσαρόλα, φυλάμε το ζουμί του και κόβουμε το κρέας σε πολύ μικρά κομματάκια.
Βάζουμε στο Multi και πολτοποιούμε τις ντομάτες με το σκόρδο και τα μπαχαρικά.
Σε ένα πήλινο ταψί ή στη γάστρα τοποθετούμε πρώτα μια στρώση μελιτζάνες, απλώνουμε με την κουτάλα επάνω τους αρκετή ποσότητα πολτού, μετά μια στρώση κρεμμύδια, ξανά λίγο πολτό πάνω στα κρεμμύδια, όλο το ψιλοκομμένο κρέας ώστε να καλύψει όλα τα κρεμμύδια. Πάνω στο κρέας τοποθετούμε απλωτά τις πράσινες πιπεριές και την καυτερή πιπεριά. Στη συνέχεια ξανά στρώση μελιτζάνες και τον υπόλοιπο πολτό. Τέλος περιχύνουμε στο φαγητό το λάδι και τον ζωμό.
Αν δεν έχουμε πήλινο σκεύος ή γάστρα, τότε το ψήνουμε σε βαθύ πυρέξ και το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε το γιουβέτσι μας στους 180 βαθμούς περίπου 1+1/2 ώρα. Ελέγχουμε να έχει μείνει με κανονική σάλτσα. Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο για να μην μας ξεραθεί το φαγητό. Σίγουρα θα απολαύσουμε ένα γευστικότατο φαγητό.
Ψήνουμε
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου