Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Η μαμά Χρύσα προτείνει:



        Τη συνταγή αυτή τη βρήκα σε ένα ένθετο περιοδικό από τις Αυθεντικές συνταγές της Λωξάντρας και ο τίτλος είναι "Πολίτικο λεμονάτο αρνάκι". Φοβάμαι πως ο τίτλος μπορεί να σας παραπλανήσει γιατί έχει μόνο 2 κουταλιές σ. χυμό λεμονιού και αρκετές ντομάτες γι αυτό άλλαξα λίγο τον τίτλο για να είναι πιο κοντά στα υλικά της συνταγής. Η συνταγή αναφέρει 8 μπούτια αρνίσια μόνο το κάτω μέρος. Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να αγοράσουμε τόσο μικρά κομμάτια από το μπούτι, γιατί δεν θα μας τα δώσει ο χασάπης αν δεν πάρουμε όλο το μπούτι που ζυγίζει γύρω στο 1 κιλό. Τη συνταγή λοιπόν θα την φτιάξουμε με ένα ή δυο ολόκληρα μπούτια από αρνί κομμένα σε μερίδες ανάλογα με την ποσότητα που θέλουμε.
         Σήμερα τόλμησα να κάνω αυτή τη συνταγή με σπάλα από χοιρινό. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό! Το κρέας και η σάλτσα μοσχοβολάει και η γεύση είναι φανταστική! Βέβαια όπου βάζω ντομάτα βάζω και λίγη ζάχαρη στα φαγητά μου και τα κάνει πιο εύγευστα, χωρίς να είναι γλυκά. Αν θέλω να τα κάνω γλυκά ρίχνω 3-4 κουταλιές ζάχαρη ή μέλι όπου ταιριάζει. Ελπίζω να το τολμήσετε κι εσείς. Φαντάζομαι όμως ότι με το αρνί το φαγητό θα είναι θεϊκό!.
 Εγώ θα σας γράψω τη συνταγή με αρνί, όπως τη βρήκα.

Τα υλικά μας:


  1. 8 μπουτάκια αρνίσια (το κάτω κομμάτι, περίπου 2 κιλά)
  2. 1/2 κούπα αλεύρι
  3. 1/2 κουταλάκι πιπέρι
  4. 2 κουτάλια σ. λάδι (εγώ έβαλα 1+1/2 μικρό φλιτζάνι του καφέ)
  5. 1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  6. 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες ή πολύ ψιλοκομμένες
  7. 2 κουταλάκια κοφτά γλυκιά πάπρικα
  8. 6 μέτριες ντομάτες ψιλοκομμένες
  9. 2 κουταλιές σ. τοματοπολτέ
  10. 3 μεγάλα καρότα ψιλοκομμένα
  11. 1+1/3 κούπας ξηρό κρασί κόκκινο
  12. 600 ml ζωμό κρέατος (ή από κύβο)
  13. 1 κλωναράκι δενδρολίβανο φρέσκο
  14. 3 λωρίδες από φλούδα λεμονιού
  15. 1 ξυλάκι κανέλας
  16. 100 γραμ. μαύρες ελιές (χωρίς κουκούτσι)
  17. 2 κουταλιές σ. χυμός λεμονιού
  18. 2 κουταλιές δυόσμος ψιλοκομμένος φρέσκος
  19. 2 κουταλιές σ. ζάχαρη (προαιρετικό)

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

        Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας. Σε μια σακούλα διατήρησης τροφίμων βάζουμε το αλεύρι και το πιπέρι και το κουνάμε να ανακατωθεί. Βάζουμε ένα ένα τα μπούτια και τα αλευρώνουμε κουνώντας τη σακούλα. Τα βγάζουμε σε μεγάλο πιάτο.
        Βάζουμε τη χύτρα ταχύτητας με το λάδι στη φωτιά και όταν κάψει τοποθετούμε τα μπούτια να ροδοψηθούν παντού ελαφρά. Αν δεν έχετε χύτρα χρησιμοποιείστε κατσαρόλα μεγάλη και φαρδιά. Βγάζουμε σε μια λεκάνη το κρέας και ρίχνουμε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πάπρικα κι ανακατώνουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Βάζουμε πάλι το κρέας στην χύτρα και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον τοματοπολτό, τα καρότα, το κρασί, τον ζωμό (ή διαλυμένον έναν κύβο μοσχαριού ή κότας σε 1+1/2 ποτήρι ζεστό νερό για τη χύτρα ή 3 ποτήρια ζεστό νερό για την κατσαρόλα), το δεντρολίβανο, τις φλούδες λεμονιού, τη ζάχαρη  και την κανέλα. Σκεπάζουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε το φαγητό μας (εσείς σύμφωνα με τις οδηγίας της δικής σας χύτρας). Στη δική μου χρειάζεται βράσιμο αυτό το φαγητό γύρω στα 80 λεπτά, γιατί είναι πολλών χρόνων και έχει χάσει τη φόρμα της. Στην απλή κατσαρόλα θα σιγοβράσουμε το φαγητό μας γύρω στη 1+1/2 ώρα ανακατεύοντας μερικές φορές. Επειδή είναι το κρέας περασμένο από αλεύρι έχει το ιδίωμα να κολλά στην κατσαρόλα. Για να το αποφύγουμε αυτό θέλει σιγανή θερμοκρασία και ανακάτωμα μερικές φορές. Μισή ώρα πριν γίνει το φαγητό με την κατσαρόλα θα ρίξουμε τις ελιές. (Στην χύτρα 10 λεπτά πριν το τέλος ή όταν την ανοίξουμε στο τέλος ρίχνουμε τις ελιές και σιγοβράζουμε για λίγο το φαγητό μας).  Όταν το κρέας μαλακώσει και μείνει και η σάλτσα του πηχτή σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού ανακατώνουμε και το πασπαλίζουμε με το φρέσκο δυόσμο.
Η μαμά προσθέτει:
      Έφτιαξα τη συνταγή με 1 κιλό χοιρινό από σπάλα. Μπορούμε να βάλουμε και κομμάτι χοιρινού από ελιά ή λαιμό που είναι εξίσου μαλακά. Από τα υλικά έβαλα σχεδόν τα μισά από την πάπρικα, τον τοματοπολτέ, το δενδρολίβανο, τη φλούδα λεμονιού και το σκόρδο. Τα καρότα επειδή αρέσουν σε όλους μας και θέλουμε να τα νιώθουμε στο στόμα μας τα κόβω σε μπαστουνάκια και όχι ψιλοκομμένα. Ελιές δεν είχα για να βάλω σήμερα. Το φαγητό βγήκε πεντανόστιμο και είχε τέλεια σάλτσα. Την επομένη όμως θα το μαγειρέψω με αρνί και με κοτόπουλο.




Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές