Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013


Μπορεί να σας φανεί λίγο μπελαλίδικη αυτή η συνταγή, αλλά αξίζει τον κόπο. Δεν είναι συνηθισμένα και η γέμιση τα κάνει ασυναγώνιστα.

Τα υλικά μας:

  1. 1/2 κιλό λάδι καλό
  2. 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
  3. 5 πορτοκάλια ζουμερά ο χυμός τους
  4. 2 κουταλιές σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  5. 1 κουταλάκι σόδα
  6. 1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ
  7. 1/2 σιμιγδάλι
  8. 1 κιλό αλεύρι (όσο πάρει)

Για την γέμιση:

  1. 200 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, χοντροκομμένα  και καβουρδισμένα
  2. 200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
  3. 1/2 κούπα σουσάμι καβουρδισμένο
  4. 1 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
  5. 1 κουταλάκι γαρύφαλλο σε σκόνη

Για το μέλωμα:

  1. 2 ποτήρια νερού μέλι
  2. 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
  3. 3 ποτήρια νερού νερό

Πως φτιάχνουμε τα μελομακάρονα:

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το λάδι και το χτυπάμε για 30'. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και κτυπάμε για άλλα 15'. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα μέσα διαλυμένη, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και εξακολουθούμε το κτύπημα για 15'.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι πρώτα και χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα συνεχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά, ώσπου να γίνει μια ζύμη πολύ μαλακή, τόσο όσο να μην κολλά στα χέρια μας και να ξεκολλά εύκολα από τα τοιχώματα του μπολ.
Ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης. Υπάρχουν κι έτοιμα αμύγδαλα καθαρισμένα κομμένα και καβουρδισμένα. Τα ανακατώνουμε όλα σε ένα πιάτο και ρίχνουμε ελάχιστο νερό, τόσο όσο χρειάζεται για να δέσει το μείγμα.
Παίρνουμε λίγο από αυτό το μείγμα, το τυλίγουμε σε ένα κομματάκι από τη ζύμη, το πλάθουμε σε σχήμα μελομακάρονου και το τοποθετούμε στο ταψί. Συνεχίζουμε το ίδιο ώσπου να τελειώσει το μείγμα της γέμισης.
Προθερμαίνουμε το φούρνο για 15' στους 180 βαθμούς και τα ψήνουμε για 20'-25' ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.
Μέλωμα:
Στο μεταξύ βράζουμε το σιρόπι. Πρώτα ρίχνουμε τη ζάχαρη και σε 4' ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Βράζει 1' -2' . Όταν βγάλουμε το ταψί με τα μελομακάρονα από το φούρνο ρίχνουμε το καυτό σιρόπι μέσα στο ταψί με τα  μελομακάρονα και τα αφήνουμε να το απορροφήσουν.  Αν όμως έχουμε περισσότερα από ένα ταψιά, τότε μοιράζουμε το βρασμένο σορόπι σε δυο κατσαρόλες. Αφήνουμε την πρώτη κατσαρόλα στην πιο χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε μέσα 6-7 μελομακάρονα, τα αφήνουμε να ρουφήξουν 2' περίπου και τα γυρίζουμε με τρυπητή κουτάλα, προσεκτικά από την άλλη πλευρά για 2'. Τα βγάζουμε σε ταψί και συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία με τα επόμενα. Όταν τελειώσει το σιρόπι, ρίχνουμε ότι έχει απομείνει στη δεύτερη κατσαρόλα με το σιρόπι,  βράζουμε σε δυνατή θερμοκρασία 1'-2' να κάψει,  μετά χαμηλώνουμε στην πιο χαμηλή θερμοκρασία και συνεχίζουμε το μέλωμα.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές