Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013



Η μακαρονόπιτα με τυριά και μπεσαμέλ είναι μια καταπληκτική απολαυστική συνταγή. Η μπεσαμέλ να μην γίνει σφικτή για να γίνει η μακαρονόπιτα αφράτη.

Τα υλικά μας:

  1. 500 γρ. μακαρόνια χοντρά ή πένες
  2. 150 γρ. τυρί ρεγκάτο χοντροτριμμένο
  3. 200 γρ. κεφαλογραβιέρα χοντροτριμμένη
  4. 150 γρ. τυρί φέτα κομματιασμένη
  5. 4 αυγά
  6. 6 κουταλιές σ. βούτυρο πρόβειο ή αγελάδας για την κρέμα
  7. 2 κουταλιές σ. βούτυρο για τα μακαρόνια
  8. 2 κρεμμύδια τριμμένα
  9. 1 λίτρο γάλα φρέσκο χλιαρό προς το ζεστό
  10. 5 κουταλιές σούπας αλεύρι
  11. αλάτι
  12. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  13. 1/2 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
  14. 150 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
  15. 2 κολοκυθάκια μαλακά σε λεπτές φετούλες στρογγυλές

Πως φτιάχνουμε τη μακαρονόπιτα:

Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο νερό με 1 κουταλίτσα λάδι (για να μην κολλήσουν) και αλάτι και κατόπιν τα σουρώνουμε και στη συνέχεια τα βουτυρώνουμε στην κατσαρόλα.  Εκτός από μακαρόνια μπορούμε να βάλουμε πέννες, βίδες, φιογκάκια ή ταλιατέλες.
Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά τα κολοκύθια και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα με τον αυγοδάρτη. Ρίχνουμε το γάλα σε δυο δόσεις και ανακατεύουμε γρήγορα να μην μας σβολιάσει, ώσπου να δέσει η κρέμα. Να μην γίνει πηχτή. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο χλιαρό γάλα ακόμη και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και όταν κρυώσει ρίχνουμε 3 αυγά καλά χτυπημένα, τον μισό άνηθο την κεφαλογραβιέρα το πιπέρι και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύουμε. 
Ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας στην κατσαρόλα με τα βουτυρωμένα μακαρόνια  και απλώνουμε το μισό υλικό σε βαθύ μεγάλο πυρέξ. Σε ένα μπολ κτυπάμε το τέταρτο αυγό και ρίχνουμε τη φέτα, το ρεγκάτο, το ζαμπόν, τον υπόλοιπο άνηθο, τα ανακατεύουμε και απλώνουμε το μείγμα πάνω στο πυρέξ με τα μακαρόνια. Συνέχεια απλώνουμε επάνω τους το υπόλοιπο υλικό με τα μακαρόνια. 
Ψήνουμε τη μακαρονόπιτα στους 200 βαθμούς για 40'-45'. Σκεπάζουμε από την αρχή με αλουμινόχαρτο και 10' πριν βγάλουμε τη μακαρανόπιτα την ξεσκεπάζουμε να πάρει λίγο χρώμα και από πάνω, χωρίς να καούν τα μακαρόνια και γίνουν σκληρά.
Παραλλαγή: Μπορούμε αντί μπεσαμέλ να βάλουμε 400 γρ. κρέμα γάλακτος, είναι απολαυστική!


Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές