Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013




Η συνταγή κανελόνια με κιμά είναι γνωστή και παραδοσιακή. Η διαφορά στη δική μου συνταγή είναι ότι επάνω στα κανελόνια προσθέτω σάλτσα ντομάτας και πάνω από τη σάλτσα μπεσαμέλ. Το πάντρεμα της ντομάτας με τη μπεσαμέλ δίνει μια μοναδική γλυκιά απόλαυση.

Τα υλικά μας:

1 κουτί κανελόνια (250 γρ.)
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κουτί (κονσέρβα) ψιλοκομμένη ντομάτα ή 500 γρ. φρέσκες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι καφέ λάδι
3/4 ποτήρι κρασιού κρασί λευκό
1 κούπα κίτρινα τυριά τριμμένα (προαιρετικό)
1 ξυλάκι κανέλα
1 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
2 κουταλιές φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή φρέσκο βασιλικό (προαιρετικό)
2 κουταλάκια ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προτιμώ το mix 4 πιπεριών)

Για τη σάλτσα:
500 γρ. χυμό ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές βούτυρο (προτιμώ αγελάδας)
αλατοπίπερο (λίγο)
2 κουταλιές σ. ζάχαρη
1 μεγάλο ποτήρι νερό

Για τη μπεσαμέλ:
3 κούπες γάλα
4 κουταλιές σ. γεμάτες βούτυρο (προτιμώ αγελάδας)
8 κουταλιές σ. αλεύρι (ίσως πάρει 1-2 ακόμη)
1 κουταλάκι κοφτό μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη ή οποιοδήποτε της αρεσκείας μας

Πως φτιάχνουμε τα κανελόνια μας:

         Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και όταν κάψει σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και μετά τον κιμά ανακατώνοντας συνέχεια και τον σβήνουμε με το κρασί. Σε 2' προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, την κανέλα, το μπαχάρι,τη ζάχαρη, τον μαϊντανό ή τον βασιλικό και το αλατοπίπερο. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και σιγοβράζουμε τον κιμά έως ότου πιει τελείως τα υγρά του. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει. Ρίχνουμε αν θέλουμε την κούπα με τα τυριά και ανακατεύουμε.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά με το βούτυρο και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το σκόρδο. Όταν ροδίσει το βγάζουμε και το πετάμε. Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, το νερό, αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε για 10' και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα κανελόνια με τον κιμά και τα τοποθετούμε στο πυρέξ κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο. Περιχύνουμε επάνω τα κανελόνια με τη σάλτσα ντομάτας η οποία πρέπει να τα σκεπάζει.
Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ με τον τρόπο http://syntagesmamas.blogspot.gr/2011/07/blog-post_18.html
στην ποσότητα των υλικών που γράφω στη συνταγή μας για τα κανελόνια. Δεν φτιάχνουμε πολύ μπεσαμέλ, μια μικρή στρώση χρειάζεται. Την απλώνουμε με το κουτάλι πάνω στη σάλτσα. Απλώνεται πάνω στην νερουλή σάλτσα γι αυτό την τοποθετούμε κουταλιά κουταλιά τη μία δίπλα στην άλλη και μετά απλώνουμε ελαφρά με το κουτάλι. Σκεπάζουμε πολύ καλά με ασημόχαρτο ώστε να μην φεύγουν οι υδρατμοί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε κουζίνα με αντιστάσεις και στους 180 βαθμούς σε αερόθερμη για 40'. Βγάζουμε το πυρέξ, το ξεσκεπάζουμε και πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10' μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και μετά βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο. 
Να κρυώσει λίγο και μετά το κόβουμε και το σερβίρουμε.


Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές