Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Το σαλάμι είναι ένα γλυκάκι που μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια. Ήταν η λιχουδιά που η μητέρα μου μας έφτιαχνε συχνά τα χρόνια εκείνα του 60-70 που είμαστε "μικρά"... Η αλήθεια είναι πως είναι ένα εύκολο καθημερινό γλυκό, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους... Θα γράψω τη συνταγή  που μας έφτιαχνε η μητέρα μου (γιαγιά) που θεωρώ ότι είναι η καλύτερη μέσα στην απλότητά της.

Τα υλικά για το σαλάμι:

  1. 1 αυγό
  2. 1 πλάκα βιτάμ (250 γρ.)
  3. 1 ποτήρι κρασιού ζάχαρη
  4. 1/2 ποτήρι κρασιού κονιάκ
  5. 1 βανίλια
  6. 3 κουταλιές σούπας κακάο
  7. 1 πακέτο μπισκότα τετράγωνα (τύπου Παπαδοπούλου)

Πως φτιάχνουμε το γλυκάκι μας:

     Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο. Κόβουμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια (περίπου σαν το μεγάλο νύχι μας).
     Σε ένα μπόλ χτυπάμε ολόκληρο  το αυγό με τη ζάχαρη, και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια, το κονιάκ και το κακάο. Τα χτυπάμε καλά όλα μαζί. Προσθέτουμε τα κομμένα μπισκότα και ανακατεύουμε πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα. 
     Απλώνουμε στο τραπέζι ένα στενόμακρο κομμάτι λαδόχαρτο και με την κουτάλα απλώνουμε το υλικό μας  σε στενόμακρο σχήμα, όσο πάχος θέλουμε. Γυρίζουμε το ένα φύλλο λαδόχαρτου προς το υλικό και το τυλίγουμε να γίνει το σχήμα του όπως το σαλάμι. Γυρίζουμε τις άκρες σαν καραμέλα.
     Τοποθετούμε το σαλάμι μας σε μια στενόμακρη βάση και το αφήνουμε 2-3 ώρες στο ψυγείου να σφίξουν μεταξύ τους τα υλικά και να κόβεται όπως το σαλάμι. Όταν σφίξει το βγάζουμε από το ψυγείο, το ξετυλίγουμε προσεκτικά και το κόβουμε σε φέτες όσο πάχος μας επιτρέπει ... η συνείδησή μας και τα ... κιλά μας!


Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές