Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Η μαμά Χρύσα προτείνει:

Γλυκό Βύσσινο από τα χεράκια σας!!!!





Βρήκα στη λαϊκή αγορά ωραίο φρέσκο βύσσινο και πήρα να φτιάξουμε το γλυκό. Όλα τα χρόνια το έφτιαχνε η μητέρα μου (γιαγιά), αλλά από φέτος αποφάσισα να το φτιάχνω εγώ. Έγινε τέλειο!!! 
Είναι το γλυκό που αν δεθεί καλά, διατηρείται αρκετά χρόνια αναλλοίωτο.  Φιλάμε πάντα ένα βάζο  σαν "αγιασμό" (όπως λέει η γιαγιά) για ώρα ανάγκης. Και φυσικά εννοούμε να κεράσουμε κάποιον φιλοξενούμενο..., να το βάλουμε  σε ένα τζιζ κέικ όποτε το φτιάξουμε, πάνω σε μια καρυδόπιτα και φυσικά πάνω σε ένα δροσερό απολαυστικό παγωτό. Αν βάλουμε περισσότερη ποσότητα ζάχαρης και λίγο νερό παραπάνω θα βγάλουμε και βυσσινάδα. Η συνταγή που γράφω, βγάζει και ένα βάζο βυσσινάδα.

Τα υλικά μας:

  1. 2 κιλά βύσσινο
  2. 4+1/2 κιλά ζάχαρη . Αν δεν θέλουμε βυσσινάδα, βάζουμε 3+1/2 κιλά ζάχαρη
  3. 1+1/2 ποτήρι νερό. Αν δεν θέλουμε βυσσινάδα βάζουμε μόνο 1/2 ποτήρι νερό
  4. 2 κουταλιές σ. χυμό λεμονιού

Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας:

     Το πλένουμε καλά και το αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξει για καμιά ώρα. Κατόπιν του βγάζουμε τα κουκούτσια. Παίρνουμε μια καθαρή  φουρκέτα (την πλένουμε με οινόπνευμα) και μπήγουμε τις άκρες της σε ένα χοντρό φελλό από μπουκάλα για να μπορούμε να την πιάνουμε. Χώνουμε τη στρογγυλή άκρη της φουρκέτας στο μέρος που το βύσσινο έχει το βαθούλωμα, μέχρι να συναντήσουμε το κουκούτσι και το βγάζουμε έξω. Τοποθετούμε τα κουκούτσια σε ένα μικρό σουρωτήρι πάνω σε ένα μπολ. Τα κουκούτσια θα βγάλουν ζουμί μέσα στο μπολ. Στο τέλος θα ρίξουμε λίγο νερό πάνω στα κουκούτσια να φύγουν όλα τα ζουμιά τους. Συνήθως στο τέλος, για την ποσότητα των 2 κιλών βύσσινο θα βγάλει ένα μεγάλο ποτήρι νερού ζουμί. Το φυλάμε να το ρίξουμε στην κατσαρόλα μαζί με το νερό που γράφει η συνταγή, την ώρα που θα βράσουμε το γλυκό μας.
      Πριν αρχίσουμε το καθάρισμα έχουμε δίπλα μας ένα μεγάλο και βαθύ μπολ στο οποίο θα ρίξουμε μέσα 1/2 κιλό ζάχαρη και μετά τις ρόγες που ξεκουκουτσιάζουμε. Όταν γίνει μία στρώση ρίχνουμε άλλο 1/2 κιλό ζάχαρη. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να τελειώσουμε το βύσσινο και την ζάχαρη.
     Σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες περίπου. Την επομένη μέρα, ρίχνουμε το υλικό βύσσινου και ζάχαρης σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Προσθέτουμε το ζουμί που φυλάξαμε και το υπόλοιπο νερό.
Προσοχή: Αν δεν θέλουμε να βγάλουμε βυσσινάδα, βάζουμε 3+1/2 κιλά ζάχαρη, 1/2 ποτήρι νερού νερό και το ποτήρι με το ζουμί από τα κουκούτσια.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μεγάλη θερμοκρασία και ανακατεύουμε ελαφρά με πλαστική ή ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και όταν  θα αρχίσει να  βράζει, υπολογίζουμε ότι σε 20' περίπου, θα έχει γίνει το γλυκό μας.
    Όταν το δένουμε, είμαστε συνέχεια δίπλα του. Σε λίγο θα φουσκώσει, το ανακατεύουμε και το κτυπάμε ελαφρά με τον κεψέ. Θα το ξαφρίζουμε συνέχεια προσέχοντας να μην παίρνουμε ρόγες ή ζουμί. Όταν πλησιάζουν τα 20' θα έχει τελειώσει το ξάφρισμα και δοκιμάζουμε συνέχεια αν έχει δέσει μέχρι να το  πετύχουμε. Στη συνταγή Πορτοκάλι μοσχομυριστό - Γλυκό του κουταλιού, θα βρείτε πως δοκιμάζουμε το δέσιμο του κουταλιού. http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=915004432711485058#editor/target=post;postID=2449808813278849608;onPublishedMenu=overview;onClosedMenu=overview;postNum=3;src=postname
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μέσα μέχρι την επομένη μέρα (περίπου 24 ώρες). Δοκιμάζουμε πάλι το γλυκό κι αν έχει γίνει λίγο αραιό ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά σε μεγάλη θερμοκρασία κι όταν αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε σε μέτρια και αφήνουμε να δέσει λίγο ακόμη, όσο χρειάζεται.
Πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε στην κατσαρόλα μέχρι την επομένη μέρα να κρυώσει καλά. Κάπου κάπου το ανακατεύουμε ελαφρά για να φουσκώσουν οι ρόγες και να έχουν ωραία εμφάνιση.
     

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές