Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013



Το καλοκαίρι βρίσκουμε άφθονα και φρέσκα τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, και τις μπάμιες. Την ιδέα να φτιάξω αυτό το τουρλού φαγητό μου την έδωσαν οι γιοι μου, ο οποίοι δεν τρώνε τις μπάμιες. Όταν μαγείρευα μπάμιες στο σπίτι έτρωγα μόνο εγώ, έτσι λοιπόν σκέφτηκα να προσθέσω μελιτζάνες πατάτες και κολοκυθάκια. Κάτι σαν μπριάμ κατσαρόλας. Το φαγητό βγήκε υπέροχο, το σπίτι μοσχομύρισε δυόσμο και τις μπάμιες δεν τις έβαλα στα πιάτα των παιδιών!

Τα υλικά μας:


  1. 2 μελιτζάνες φλάσκες
  2. 300 γρ μπάμιες φρέσκιες
  3. 1 κολοκύθι μετρίου μεγέθους
  4. 2-3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες 
  5. 4 ώριμες ντομάτες σε ψιλοκομμένες φέτες
  6. 1 μεγάλη πιπεριά, πράσσινη ή κόκκινη ψιλοκομμένη
  7. 3 κουτάλια σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο ή 1 κουταλιά σ. ξερό
  8. 2 κουτάλια σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα βασιλικού ή 1 κουταλιά σ. ξερό
  9. 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  10. 2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  11. 3 σκελίδες πολύ ψιλοκομμένες σκόρδο
  12. 2 κουταλιές σ. ξίδι
  13. 1 κουταλιά σ. ζάχαρη
  14. 150 γρ τυρί φέτα (προαιρετικό)
  15. αλάτι και πιπέρι
  16. 4 κουταλιές σ. λάδι για το φαγητό
  17. Λάδι όσο πάρει για το τηγάνισμα

Πως το μαγειρεύουμε:

Πλένουμε και σκουπίζουμε όλα τα λαχανικά μας, και τα ετοιμάζουμε. Κόβουμε το κολοκύθι και τις μελιτζάνες στρογγυλές περίπου 1 εκατοστό πάχος. Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε περίπου μισή κούπα λάδι κι όταν κάψει ροδίζουμε τις πατάτες. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε στην χύτρα ταχύτητος ή στην κατσαρόλα που θα το μαγειρέψουμε. Στη συνέχεια στο ίδιο λάδι ροδίζουμε χωριστά κάθε φορά το κολοκύθι, τις μπάμιες και τις βάζουμε μετά στην χύτρα. Αν χρειαστεί λάδι προσθέτουμε κι άλλο λίγο κι όταν κάψει ροδίζουμε τις μελιτζάνες. Χύνουμε το καμένο λάδι, πλένουμε το τηγάνι, ρίχνουμε 3-4 κουταλιές φρέσκο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και τα προσθέτουμε στην χύτρα. Προσθέτουμε την κομμένη ντομάτα,  τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, τη ζάχαρη, το αλάτι και λίγο πιπέρι. Ρίχνουμε στη χύτρα ταχύτητος 1 κούπα νερό και την κουνάμε από τα χέρια να ενσωματωθούν όλα. Σκεπάζουμε τη χύτρα κι όταν σφυρίξει η βαλβίδα χαμηλώνουμε ένα βαθμό τη θερμοκρασία πριν το τέλος. Βράζουμε το φαγητό για 20'-25'. Ξεσκεπάζουμε τη χύτρα κι αν έχει παραπάνω υγρά, αφήνουμε λίγο να τα πιει, να μείνει με λίγη σάλτσα.
Αν το μαγειρέψουμε σε απλή κατσαρόλα, ρίχνουμε 2 κούπες νερό, το βράζουμε 1-2 βαθμούς λιγότερο από τη μέγιστη θερμοκρασία και προσέχουμε συνέχεια τα υγρά του, ώστε  να μην μας πιάσει το φαγητό. Αν χρειαστεί να προσθέσουμε, ρίχνουμε  καυτό νερό. Όταν δοκιμάσουμε τις μπάμιες και έχουν μαλακώσει βγάζουμε το φαγητό από τη φωτιά.
Αν θέλουμε, στο τέλος προσθέτουμε τη φέτα χοντροκομμένη, αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά να βράσει 2΄και μετά αποσύρουμε την χύτρα. Το φαγητό με τη φέτα γίνεται τέλεια γευστικό.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές