Τρίτη 18 Ιουνίου 2013


Έφαγα για πρώτη φορά, πριν από πολλά χρόνια μπακλαβά με καρύδι, με φουντούκι και μπόλικο σιρόπι, στη Θεσσαλονίκη, στην Καλαμαριά στο μοναδικό παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο του Ζατζή και ήταν απίστευτα τέλειο. Είναι γεγονός ότι δημιουργεί τα καλύτερα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά.
Βρήκα μια συνταγή από έναν παλιό "Τηλεθεατή" που μοιάζει στα υλικά με εκείνη και μου έγινε πραγματικά ένας απολαυστικός μπακλαβάς.

Τα υλικά μας:


  1. 20 φύλλα μπακλαβά
  2. 250 γρ. φρέσκο βούτυρο τύπου Κερκύρας
  3. 3 κούπες καρυδόψιχα
  4. 3 κούπες ψίχα από φουντούκια
  5. 1 κούπα ψίχα από φιστίκια Αιγίνης

Για τα φύλλα:

2 κούπες ζάχαρη
1 κουταλιά σ. κανέλα
3 κουταλιές σ. ξύσμα πορτοκάλι
γαρύφαλλα για το τέλος πάνω στα κομμάτια

Για το σιρόπι:


  1. 1 κιλό ζάχαρη
  2. 2 ποτήρια νερό
  3. 1 ποτήρι τριανταφυλόνερο προαιρετικό ή 1 ποτήρι νερό ακόμα
  4. 1 βανίλια
  5. 1 ξυλάκι κανέλας


Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας:

Έχουμε έτοιμα καβουρδισμένα ελαφρά τα καρύδια, τα φουντούκια και τα φιστίκια. Τα κοπανίζουμε με το γουδοχέρι στο γουδί να γίνουν χοντροκομμένα. Αν δεν έχουμε γουδί τα χτυπάμε ελαφρά στο multi, αλλά θέλει πολύ προσοχή να μη μας βγουν πολύ ψιλοκομμένα. Τα ανακατεύουμε με την κανέλα, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί από το φρέσκο βούτυρο τύπου Κερκύρας. Στρώνουμε 3-4 φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα και απλώνουμε πάνω στο τελευταίο λίγη γέμιση.
Απλώνουμε άλλο ένα φύλλο βουτυρωμένο και άλλη μία στρώση γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή ώσπου να μείνουν 3 φύλλα, ενώ θα έχουμε απλώσει στα προηγούμενα όλη τη γέμιση.
Βουτυρώνουμε τα 3 τελευταία φύλλα ένα ένα και τα απλώνουμε το ένα πάνω στο άλλο, να καλύπτουν το εσωτερικό του ταψιού. χωρίς γέμιση μεταξύ τους. Βουτυρώνουμε και το επάνω φύλλο, κόβουμε γύρω γύρω τα περισευούμενα φύλλα  και το χαράσσουμε μπακλαβωτά. Στο κέντρο κάθε κομματιού μπήγουμε ένα γαρύφαλλο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε το μπακλαβά για 45'. Να προσέξουμε να έχουν ψηθεί καλά τα αποκάτω φύλλα. Αν ροδίσει νωρίτερα το φύλλο στο γλυκό μας το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Το βγάζουμε από το φούρνο, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να κρυώσει και μετά ρίχνουμε το σιρόπι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 6'. Περιχύνουμε με μια κουτάλα σε όλη την επιφάνεια του μπακλαβά και αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ποτιστεί με το σιρόπι, περίπου ένα 24ωρο. Κόβουμε και βάζουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος όσο χρειαζόμαστε και το υπόλοιπο το αφήνουμε στο ταψί με το σιρόπι του.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές