Δευτέρα 13 Μαΐου 2013



Τα μουστοκούλουρα είναι συνταγή της μητέρας μου. Της γιαγιάς όπως την αποκαλούμε όλοι. Κάθε Σεπτέμβρη της φέρνουμε από το χωριό σταφύλια από την μεγάλη κληματαριά. Τα μαύρα τα επιτραπέζια που είναι μοσχομυριστά, τα ξεφλουδίζει μια μια ρόγα, τα ξεκουκουτσιάζει και τα φτιάχνει γλυκό του κουταλιού. Δεν υπάρχει γευστικότερο γλυκό σταφύλι από αυτό. Η συνταγή είναι όπως έχω γράψει για τη σουλτανίνα.
Τα άλλα σταφύλια, τα κόκκινα τα κάνει πετιμέζι και  φτιάχνει μουστοκούλουρα. Εσείς θα βρείτε πετιμέζι όλο το χρόνο στα μεγάλα souper market. Η συνταγή είναι εύκολη και γρήγορη. Τα μουστοκούλουρα γίνονται αφράτα και μοναδικά σε γεύση.

Τα υλικά μας:


  1. 2 ποτήρια νερού λάδι
  2. 2 ποτήρια νερού πετιμέζι
  3. 1+1/2 ποτήρια νερού νερό
  4. 1+1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη
  5. 1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού
  6. 1+1/2 φακελάκι αμμωνία
  7. 1 κουταλιά σ. σόδα
  8. 1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
  9. 1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
  10. 1+1/2 κιλό αλεύρι κοσκινισμένο (όσο πάρει)

Πως φτιάχνουμε τα μουστοκούλουρα:

Διαλύουμε την αμμωνία και τη σόδα σε λίγο χυμό πορτοκαλιού, από την ποσότητα που θα ρίξουμε.
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη, ή σε μεγάλο μπολ με το ειδικό σύρμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά και τέλος λίγο λίγο το αλεύρι. Όταν η ζύμη αρχίζει να πήζει, σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ και τη γυρίζουμε σε λεκάνη. Ρίχνουμε αλεύρι και πλάθουμε, γυρίζοντας τις άκρες προς τα μέσα. Όταν η ζύμη μας γίνει τόσο μαλακή όσο να μην κολλά στα χέρια μας, σταματάμε το πλάσιμο και το αλεύρωμα. Είναι σημαντικό η ζύμη μας να είναι πολύ μαλακή, για να βγουν αφράτα τα κουλούρια μας. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε περίπου 2 ώρες να ξεκουραστεί.
Πλάθουμε τα κουλούρια μας με λαδωμένα χέρια και τα τοποθετούμε σε ταψιά που έχουμε στρώσει λαδόχαρτο κουζίνας. Αν η ζύμη κατά το πλάσιμο κολλά στα χέρια μας, τότε αλευρώνουμε τα χέρια  και πλάθουμε.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς  (με αντιστάσεις στους 180 βαθμούς), για 15 περίπου λεπτά. Ίσως χρειαστεί να τα βγάλουμε και νωρίτερα αν δούμε ότι ψήθηκαν.
Προσοχή: Μην τα αφήσουμε να ξεροψηθούν, γιατί θα γίνουν σκληρά. 

1 σχόλια :

Unknown είπε...

Απαίσια κ άγευστα! Η αμμωνία βρωμάγε κ ο σύντροφός μου φώναζε!

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές