Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Η νηστίσιμη καρυδόπιτα είναι ένα τέλειο γλυκό και δεν έχει να ζηλέψει σε γεύση και σε άρωμα την αρτυμένη καρυδόπιτα. Όταν έχει πετύχει στο σιρόπι είναι σκέτη απόλαυση!!!

Τα υλικά για την καρυδόπιτα:

  1. 4 κούπες αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
  2. 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  3. 1 1/2 κούπα αραβοσιτέλαιο
  4. 1 1/2 κούπα ζάχαρη
  5. 1 1/2 κούπα καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  6. 2  κούπες νερό
  7. 1/2 κούπα κονιάκ
  8. 1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
  9. 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
  10. 1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
  11. 1 κουταλάκι σόδα

Σιρόπι:

  1. 1 κιλό ζάχαρη
  2. 3 ποτήρια νερό
  3. 1 ξυλάκι κανέλα  

 Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας:

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι, για να κρυώσει, ώσπου να φτιάξουμε το γλυκό. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και την κανέλα και ανάβουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Όταν πάρει καλή βράση αφήνουμε γύρω στα 6- 8 λεπτά και το κατεβάζουμε. Το σιρόπι δεν πρέπει να είναι πολύ αραιό, ούτε και πολύ πηχτό όπως των γλυκών του κουταλιού.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τη ζάχαρη με το αραβοσιτέλαιο, περίπου 15΄με 20΄. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το νερό, το ξύσμα, και τα κανελογαρύφαλλα.
Ανακατεύουμε το μπέικιν στο κοσκινισμένο αλεύρι και το ρίχνουμε τμηματικά στο μπολ, ενώ χτυπάμε με το μίξερ. Όταν πήξει ο χυλός, όπως του κέικ, ρίχνουμε και την καρυδόψιχα χοντροκομμένη και ανακατεύουμε ελαφρά για λίγο.
Λαδώνουμε το ταψί μας και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και στα τοιχώματα. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 40΄. Αν πάρει χρώμα νωρίτερα,  σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Πριν βγάλουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί. Θα πρέπει να βγαίνει τελείως στεγνό.
Αμέσως μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε το κρύο σιρόπι με μια κουτάλα παντού πάνω στο γλυκό. Το κόβουμε όταν κρυώσει καλά.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές